Τσαπακίδης Θοδωρής

Ο Θοδωρής Τσαπακίδης γεννήθηκε το 1970 στις Βρυξέλλες από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες. Ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα, οχτώ χρονών. Μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο και σπούδασε στην Πάτρα, Μηχανολόγος Μηχανικός. Υπηρέτησε στη Χίο ως αποθηκάριος πυρομαχικών. Ζει στην Αθήνα, και εργάζεται σε εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο (ειδικότητα Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού).  

Έχει γράψει θέατρο (Ρωμαίος και Ιουλιέτα, περιμένοντας - Εθνικό θέατρο, Πρόβα τζενεράλε - θέατρο του Νέου Κόσμου, Επιχείρηση Χαλιμά - θέατρο Φούρνος κ.α.), ποίηση (Ο τρίτος από αριστερά κωπηλάτης - εκδ. Ροές, Ουρανός δωματίου - εκδ. Σοκόλη), μυθιστόρημα (Ο ελέφαντας του Hotel Phidias - εκδ. Πικραμένος, Belladonna - εκδ. Βιβλιοπέλαγος), παραμύθι  Ο πρίγκιπας της Μένουα - εκδ. Ροές), ερευνητικές εργασίες (Το ψηφιακό φωτογραφικό σενάριο ως εργαλείο για τη γλωσσική επεξεργασία κ.α.) και άρθρα για τον πολιτισμό (LEFT, Περί Ου, Bookpress κ.α).

Συμμετείχε στη δραματοποίηση της Σκακιστικής νουβέλας του Στέφαν Τσβάιχ, και σε μια αφιερωματική σύνθεση των έργων της Λούλας Αναγνωστάκη (Εργοτάξιο Λούλα Αναγνωστάκη) για το Φεστιβάλ Αθηνών. Δραματοποίησε και σκηνοθέτησε τον Υπέρ του Αδυνάτου Λόγο του Λυσία (Οικία Κατακουζηνού), όπως και το Ο Μικρός Πρίγκιπας και το Ρόδο του, ένα μιούζικαλ δωματίου βασισμένο στην αλληλογραφία του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερί και της συζύγου του. Σκηνοθέτησε επίσης την παράσταση Το όνομα μου είναι Ρέητσελ Κόρι (θέατρο Φούρνος).  

Έχει μεταφράσει κείμενα για το θέατρο (Γ. Όιντα, Κ. Στανισλάβσκι ), φιλοσοφικά και κριτικά έργα (Ε. Μορέν, Α. Οζ), εκλαϊκευμένη επιστήμη (Ρ. Πένροουζ, Α. Προσιάνζ),  λογοτεχνία (Ν. Γκόρντιμερ, Σ. Μπάρι, Π. Κινάρ, Π. Χάισμιθ, Π. Μανσέτ κ.α.), κόμικ (Α. Τζοντορόβσκι, Ν. Πεκέρ κ.α.), και άρθρα για φεστιβάλ και καταλόγους εκθέσεων.

Από το 2016, επιλέγει τη μουσική και τα κείμενα για την εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή Γιαξεμπόρε (για τον πολιτισμό, όπου κι αν βρίσκεται) στο metadeftero.


ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ


Μητέρα Πατρίδα, 2017

Ο Αμνός, 2005

Επιχείρηση Χαλιμά, 2004

Ρωμαίος & Ιουλιέτα (Περιμένοντας), 2002

Πρόβα Τζενεράλε, 2001

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Ο Αμνός, 2005

1 άνδρας - 1 γυναίκα

Επιχείρηση Χαλιμά, 2004

6 άνδρες - 3 γυναίκες

Πρόβα Τζενεράλε, 2001

4 άνδρες - 3 γυναίκες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ