Τσολακίδης Ευδόκιμος

Ο Ευδόκιμος Τσολακίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1962). Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Στη συνέχεια, σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία στο HB Studio στη Νέα Υόρκη με υποτροφία του αμερικανικού κράτους (Fulbright Foundation). Στο διάστημα αυτό παρακολούθησε μαθήματα στο Actors Studio. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Από τον Οκτώβριο του 2014 παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Κύπρου.

Συμμετείχε ως ηθοποιός σε πολλούς θιάσους, μεταξύ των οποίων το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, το Αμφιθέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου, τα ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και Κομοτηνής, τους θιάσους Καρέζης-Καζάκου, Αλίκης Βουγιουκλάκη, Γιώργου Κιμούλη, Ξένιας Καλογεροπούλου, κ.α. Πήρε μέρος σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκηνοθέτησε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1998 ίδρυσε το «Θέατρο των Αλλαγών» (http://www.toc.gr) όπου έχει τη διεύθυνση λειτουργίας, σκηνοθετεί παραστάσεις και διδάσκει μέχρι και σήμερα. Παράλληλα διδάσκει συστηματικά στη Ρώμη (International Acting School, Cinecitta), στο Λονδίνο (Giles Foreman Acting School) αλλά και στη Στοκχόλμη (Kulturama), στην Κωνσταντινούπολη (Müjdat Gezen Art Academy, S.A.K.M.), στην Τιφλίδα (Marjansvilli Theatre), στη Νέα Υόρκη (Theaterlab), στο Παρίσι (Ecole de théatre de Paris, Trixter), στο Άμστερνταμ (Easylaughs group), στο Κατμαντού (Dabali Theater), στη Σμύρνη (Tiyatro Terminal), κ.α.
Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε Διεθνή Φεστιβάλ Θεάτρου (Ρουμανία , Ιράν, Ελβετία και Μεξικό). Έχει διδάξει στα τμήματα Θεάτρου των Πανεπιστημίων: Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, Τεχεράνης στο Ιράν, Ciudad del Carmen στο Μεξικό. Ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου στο Αγαδίρ (Μαρόκο 2007).

Από το 2005 διοργανώνει κάθε χρόνο το «In.F.o.Ma.T.» (International Festival of Making Theater) με συμμετοχές από διάφορα μέρη του κόσμου. Έχουν εκδοθεί τρία βιβλία του: Η Υποκριτική άνευ Διδασκάλου εκδόσεις ΚΟΑΝ (δεύτερη έκδοση), τα θεατρικά έργα Αθήνα - Μόσχα και Τίποτα (εκδ. ΔΩΔΩΝΗ) και το Ο Αυτοσχεδιασμός στο Θέατρο (εκδ. ΕΞΑΝΤΑΣ).  Τα θεατρικά του έργα έχουν μεταφραστεί στα Ιρανικά από την Sakineh Arabnejad κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Afraz και έχουν ανέβει στην Τεχεράνη σε σκηνοθεσία Katayun Feiz-Marandi και στη Ζυρίχη σε σκηνοθεσία Άννας Τσίχλη. Το Tίποτα μεταφράστηκε στα Τούρκικα από τον Kemal Basar και κυκλοφόρησε με το θεατρικό περιοδικό “Yeni Tiyatro” τον Μάρτιο του 2010 ενώ ανέβηκε στην Κωνσταντινούπολη τον χειμώνα του 2012 και στην Σμύρνη το φθινόπωρο του 2014.  Το Αθήνα-Μόσχα μεταφράστηκε στα ρουμανικά από τον Radu Romaniuc  και ανέβηκε στο Βουκουρέστι το 2012 σε σκηνοθεσία Adriana Zaharia. Και τα δύο θεατρικά του έργα παίζονται σε διάφορες πανεπιστημιακές σχολές του κόσμου.

Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ελληνικού κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για δύο συνεχόμενες περιόδους (2010-2012 και 2012-2014).

Έχει ταξιδέψει σε όλα σχεδόν τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και το καλοκαίρι του 2008 έκανε τον γύρο του κόσμου, φεύγοντας ανατολικά και επιστρέφοντας από τα δυτικά! 

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Τίποτα, 2004

Αθήνα – Μόσχα, 2001

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Αθήνα - Μόσχα, 2004

3 γυναίκες

Τίποτα, 2004

1 άνδρας - 3 γυναίκες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ

Τσόκου Γιάννα, Θεατρολόγος - Κριτικός Θεάτρου