Κιτσοπούλου Λένα

Η Λένα Κιτσοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης – Κάρολος Κουν (1994). Ως ηθοποιός έπαιξε και παίζει σε παραστάσεις  του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, όπως επίσης και στον κινηματογράφο. Το 1997 βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης με το βραβείο Α γυναικείου ρόλου για την ταινία Καμιά Συμπάθεια για τον Διάβολο του Δ. Αθανίτη.

Το 2006, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος η πρώτη συλλογή διηγημάτων της με τον τίτλο Νυχτερίδες (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα 2007 από το περιοδικό Διαβάζω). Έκτοτε ασχολείται με την συγγραφή και τη σκηνοθεσία.  Γράφει για εφημερίδες και συμμετέχει σε συλλογές διηγημάτων, με πιο πρόσφατη Το αποτύπωμα της Κρίσης (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2013). Το 2011 κυκλοφόρησε η δεύτερη συλλογή διηγημάτων της, Μεγάλοι Δρόμοι (εκδόσεις Μεταίχμιο).

Έγραψε και σκηνοθέτησε τον μονόλογο Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. (2009) και Άουστρας ή η Αγριάδα (2011) για το Εθνικό Θέατρο, το έργο Αθανάσιος Διάκος – Η Επιστροφή, για το Φεστιβάλ Αθηνών (2012). Σκηνοθέτησε την Γυναίκα της Πάτρας του Γιώργου Χρονά (Από Μηχανής Θέατρο, περιοδεία), το Χαίρε Νύμφη του Γρηγορίου Ξενόπουλου (Θέατρο Τέχνης,2011). Σκηνοθέτησε και έπαιξε στην παράσταση Ludus, Lucta, Illusio, μία αφήγηση της νουβέλας του Χ. Κλάιστ Η Μονομαχία, σε σύμπραξη με το μουσικό σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio (Φεστιβάλ Αθηνών 2013).

Το 2012 συμμετείχε με δύο μικρά μονόπρακτα N–euro–se και The Price σε δύο πανευρωπαικά φεστιβάλ θεάτρου, το Wake – up, Voicing Resistance στο Βερολίνο και το Theatre Uncut στο Λονδίνο. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά ισπανικά και πολωνικά. Για το έργο της  Αθανάσιος Διάκος – Η Επιστροφή βραβεύτηκε με το Διεθνές βραβείο Συγγραφής θεατρικού έργου (Interanationaler Autorenpreis) στην Χαιδελβέργη, στα πλαίσια του Heidelberger Stückemarkt 2013.

Τον Μάιο του 2014 παίχτηκε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το έργο της Κοκκινοσκουφίτσα – Το πρώτο αίμα  σε σκηνοθεσία της ίδιας, ενώ το 2015 παρουσίασε σε δική της επίσης σκηνοθεσία στο Θέατρο Τέχνης το έργο Μια μέρα όπως κάθε μέρα σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και με τους βολικούς καναπέδες τους σε κατάσταση αμόκ ή Η ανουσιότητα του να ζεις.

 

[Φωτογραφία: Lea Binzer]

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Μια μέρα όπως κάθε μέρα σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και με τους βολικούς καναπέδες τους σε κατάσταση αμόκ ή Η ανουσιότητα του να ζεις, 2015

Κοκκινουσκουφίτσα - Το πρώτο αίμα, 2014

Η τιμή, 2012

Ν-εύρω-ση, 2012

Αθανάσιος Διάκος – Η επιστροφή, 2012

Άουστρας ή η αγριάδα, 2011

Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α, 2009

 

 

 

 

 

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Μια μέρα όπως κάθε μέρα...., 2015

1 άνδρας - 1 γυναίκα

Ν – ΕΥΡΩ – ΣΗ, 2012

2 άντρες – 1 γυναίκα

Η τιμή, 2012

1 άντρας – 2 γυναίκες

Άουστρας ή η αγριάδα, 2011

3 άντρες – 2 γυναίκες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ιωαννίδης Γρηγόρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών