Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΚΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ,

  •  Άννα Μαυρολέων, Θεατρολόγος

H Βίκυ Θαλασσινού αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση συγγραφέα - ηθοποιού - θεατρολόγου. Η τριπλή αυτή ιδιότητα της δίνει την δυνατότητα διαχείρισης της θεατρικής πράξης, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην θεατρική της γραφή. Οι διάλογοί της είναι ώριμα θεατρικά κείμενα με ανεπτυγμένο ύφος και ολοκληρωμένες θεατρικές περσόνες. Οι χαρακτήρες άλλοτε γήινοι και άλλοτε πρόσωπα ενός φαντασιακού σύμπαντος, αποτελούν συναρπαστικές φιγούρες που προκαλούν ενδιαφέρουσες υποκριτικές ερμηνείες. Η κ. Θαλασσινού πλάθει ως συγγραφέας ολοκληρωμένες θεατρικές σκηνές με συνάφεια, εντάσεις και κορυφώσεις που οξύνουν την φαντασία του θεατή και προκαλούν θετικά τους ηθοποιούς. Οι θεατρικές «ατμόσφαιρες» που αποπνέουν τα έργα της προκαλούν θετικά το ενδιαφέρον, είτε απευθύνονται στους ενήλικους, είτε στου ανήλικους θεατές. 
Στα έργα της δεν αναγνωρίζουμε μια παγιωμένη  συγγραφική ταυτότητα. Φαίνεται ότι η αναζήτηση της συγγραφικής φόρμας της δίνει την δυνατότητα να ασχοληθεί με διάφορες λογοτεχνικές τάσεις, χωρίς εν τέλει να παγιώσει ένα διαμορφωμένο προσωπικό ύφος αναγνωρίσιμο. Φαίνεται ότι μέσα από την σύνθετη σχέση της με το θέατρο, έχει την δυνατότητα να κατανοεί την δύναμη ή και την αδυναμία της σκηνικής δράσης, ως πεδίο συγκρούσεων και αναζητήσεων των προσώπων, το οποίο λόγω της ιδιότητας του ηθοποιού «περιγράφει» με απόλυτα κατανοητό τρόπο. 
Η διαχείριση δε των αρχαιοελληνικών μύθων προσδίδει νέες προσεγγίσεις με εύστοχο, γοητευτικό και σύγχρονο ύφος. Γοητευμένη από τον ελληνικό πολιτισμό μεταφέρει σημαντικές στιγμές στο σύγχρονο κοινό με μια πιο μοντέρνα γλώσσα και προσέγγιση χωρίς να αλλοιώνει τον βασικό μυθολογικό πυρήνα. Οπωσδήποτε πρόκειται για συγγραφέα ολοκληρωμένων έργων, όπου η παρουσία τους στη σκηνή αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόκληση για τους ηθοποιούς, αλλά και για τους σκηνοθέτες. Τα θεατρικά έργα της Θαλασσινού, γραμμένα με βάση όλες τις θεατρικές παραμέτρους εξασφαλίζουν την σκηνική δράση και αποτελούν ενδιαφέροντα κείμενα που αξίζουν την προσοχή μας.