«Σεξ Λεξικόν» του Σπύρου Μιχαλόπουλου στο Θέατρο 104

  •  Συντάκτης: Μπλάτσου Ιωάννα
  •  Δημοσιεύτηκε στις: 20/10/2016

της Ιωάννας Μπλάτσου

Ένας νέος θεατρικός συγγραφέας με το πρώτο του ολοκληρωμένο θεατρικό έργο, δύο νέοι ηθοποιοί, μια πολύ ισορροπημένη, ανάλαφρη, νεανική παράσταση. Ο Σπύρος Μιχαλόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε το περσινό Στούντιο Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου, παρουσιάζει το «Σεξ Λεξικόν», με υπότιτλο «Η Επιστήμη του Έρωτα», μια «vintage κωμωδία για την πρώτη φορά», όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει το δημιούργημά του, αναθέτοντάς το στα άξια σκηνοθετικά χέρια της Αγγελίτας Τσούγκου. Σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία του εγχειρήματος έχουν οι δύο εντυπωσιακοί νέοι ηθοποιοί η Μαρία Χάνου και ο Χρήστος Κοντογεώργης.

Η λογική της παραγωγής είναι η συνήθης low budget που επικρατεί στην εποχή της κρίσης. Όμως, εδώ έχει επιλεγεί το χαμηλό κόστος με δημιουργικούς όρους, το φτηνό αλλά όχι το φτηνιάρικο. Με ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα -τρία σκαμπό/πουφ, ένα αναρριχητικό φυτό και ένα φανάρι σε μία γωνία- και προσεγμένα, λιτά ρούχα με εσάνς seventies (σκηνικά/κοστούμια, Νίκη Ψυχογιού) αμέσως δίνεται ο τόπος και το στίγμα της εποχής που διαδραματίζεται το έργο: τέλη της δεκαετίας του ’70, συγκεκριμένα το 1978, στην Αθήνα, οι 17χρονοι Τάκης και Κάτια συναντιούνται σε έναν δρόμο, σε ένα πάρτι, σε ένα εργένικο σπίτι προσπαθώντας να ολοκληρώσουν τον έρωτά τους. Την πλοκή συνοδεύουν, δίνοντας παράλληλα και το κοινωνικό-ιδεολογικό background του έργου οι δυνατές μουσικές επιλογές της Αγγελίτας Τσούγκου και του Σπύρου Μιχαλόπουλου: «I wanna be sedated»- Ramones, «Staying Alive»- Bee Gees, «Wild is the Wind»- David Bowie, «Epitaph»- King Crimson, «Touch me»- Doors, «Have you ever seen the rain»- Creedence Clearwater Revival.

Η παράσταση «Σεξ Λεξικόν» είναι μια ευτυχής θεατρική συνεύρεση όπου οι προσπάθειες όλων των συντελεστών ευοδώνονται. Το κείμενο του Σπύρου Μιχαλόπουλου, ενώ θα μπορούσε πολύ εύκολα να διολισθήσει σε ευκολίες ή και χυδαιότητες, καθώς πραγματεύεται μια ιδιαίτερη και καθοριστική στιγμή στη ζωή δύο νέων ανθρώπων, την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία, κρατά μια αξιοθαύμαστη ισορροπία και μέτρο, προσεγγίζοντας την όλη συνθήκη με την προσήκουσα τρυφερότητα και καταλυτικό χιούμορ. Το έτερο σημαντικό ατού του κειμένου είναι ότι διαθέτει καλογραμμένους, σπιρτόζους διαλόγους που ρέουν αβίαστα, σκιαγραφώντας με λεπτομέρεια την ψυχοσύνθεση των δύο χαρακτήρων.

Με αυτό το πολύ καλό υλικό στα χέρια της, η Αγγελίτα Τσούγκου δημιουργεί μια φρέσκια, νεανική, δροσερή και ανάλαφρη παράσταση, μια feel-good θεατρική συνθήκη, που καταφέρνει αβίαστα να αποκόψει τον θεατή για 80’ από τη ζοφερή πραγματικότητα έξω και πέρα από το θεατρικό συμβάν που λαμβάνει χώρα στη σκηνή Black Box του Θεάτρου 104. Το στοίχημα δεν είναι ήσσονος καλλιτεχνικής σημασίας. Το να δύναται ένα παραστασιακό εγχείρημα να είναι ευχάριστα ανάλαφρο και ταυτόχρονα με σεβασμό στον θεατή και τους συντελεστές του είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς συχνά, σε τέτοιου είδους σκηνικά διακυβεύματα, παρεμβάλλονται η σκηνοθετική ή/και η ερμηνευτική αμετροέπεια και οίηση, η διολίσθηση στην ανάγκη πρόκλησης του εύκολου γέλιου μέσα από χαζοχαρούμενα gags, η άγνοια περί γειτνίασης τραγικού και κωμικού.

Οι λέξεις και οι ατάκες που συνέθεσαν αυτό το καλαίσθητο και ευανάγνωστο «Σεξ Λεξικόν», όμως, ευτύχησαν να αποδοθούν από δύο ηθοποιούς, τη Μαρία Χάνου και τον Χρήστο Κοντογεώργη, οι οποίοι αν και νέοι στο επάγγελμα, αφήνουν τις καλύτερες υποσχέσεις για το καλλιτεχνικό μέλλον τους, αρκεί να συνεχίσουν να εργάζονται μεθοδικά και να προσέξουν να μην ταΐσουν τη μιντιακή κρεατομηχανή, η οποία σε λίγο, λόγω του εμφανούς ταλέντου τους, θα τους καλέσει για να τους αλέσει. Με απόλυτο και εντυπωσιακό έλεγχο των εκφραστικών τους μέσων, η Χάνου και ο Κοντογεώργης χτίζουν την καθηλωτική σκηνική τους χημεία με απόλυτα επαγγελματικούς όρους, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν όχι μόνο κάθε λέξη του κειμένου, αλλά και μια πληθώρα συναισθημάτων πίσω από τις λέξεις που εκφέρουν.

Αυτό το «Σεξ Λεξικόν» είναι τελικά πολύ διαφωτιστικό σχετικά με την ειλικρίνεια, την αθωότητα, την αυθεντικότητα αλλά και την τόλμη της τέχνης του θεάτρου, ανάλογα με το τι αυτή πραγματεύεται και τι στόχευση έχει.