Χάμιλτον. Το μιούζικαλ φαινόμενο!

  •  Συντάκτης: Μουντράκη Ειρήνη
  •  Δημοσιεύτηκε στις: 23/11/2020

Αρκεί ένα μιούζικαλ, μια παράσταση, για να φέρει στο φως έναν ιστορικό πρόσωπο που παρέμενε σχεδόν άγνωστο κάτω από τη σκόνη του χρόνου; Το μιούζικαλ Χάμιλτον είναι η απόδειξη πως όχι μόνο μπορεί αλλά είναι ικανό να το κάνει σούπερ σταρ παγκοσμίως.

Ο Αλεξάντερ Χάμιλτον ήταν ένας από τους εθνοπατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που η ζωή του περιέχει τα πάντα: κοσμοϊστορικά γεγονότα, δράση, ίντριγκες, ανατροπές, έρωτες - νόμιμούς και παράνομους -  και δράμα. Η ιστορία του έκανε «κλικ» στον νεαρό Μιράντα που τη διάβαζε μέσα από τη βιογραφία του ιστορικού Ρον Τσέρνοου και το θαύμα έγινε.

Στη σύντομη ζωή του (1757-1804), ο ορφανός Αλεξάντερ (καρπός παράνομου δεσμού ενός Σκωτσέζου μετανάστη που εξαφανίστηκε αμέσως μετά τη γέννησή του και μιας παντρεμένης γυναίκας που πέθανε όταν το παιδί ήταν στα 13 του) ήρθε από τις βρετανικές δυτικές Ινδίες,  και συγκεκριμένα από το νησί Νέβις της Καραϊβικής, στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει με χρήματα που συγκέντρωσαν με έρανο καθώς είχε ξεχωρίσει για την ευφυΐα του. Ο δεκαπεντάχρονος ορφανός κατάφερε να ανελιχθεί και να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στον Αμερικάνικο αγώνα για Ανεξαρτησία, να γίνει το δεξί χέρι του Τζωρτζ Ουάσινγκτον και να διατελέσει ο Πρώτος Υπουργός Οικονομικών της χώρας. Υπήρξε ο ιδρυτής του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο ιδρυτής της τράπεζας της Νέας Υόρκης, θερμός υπερασπιστής του Συντάγματος και ο συγγραφέας των 51 από τα 85 ομοσπονδιακά κείμενα τα οποία αποτελούν μέχρι σήμερα τα πιο σημαντικά κείμενα για την ερμηνεία του Συντάγματος. Ίδρυσε επίσης την εφημερίδα New York Post η οποία εκδίδεται μέχρι σήμερα.  Πέθανε μόλις 47 χρονών σε μονομαχία με τον Άαρον Μπερ, τον τρίτο Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Ένας τραγικός θάνατος αντίστοιχος με εκείνο του πρωτότοκου γιου του μερικά χρόνια νωρίτερα, που είχε σκοτωθεί σε μία μονομαχία προσπαθώντας να υπερασπιστεί την τιμή του πατέρα του.