3-0-1 Μεταφορές, 2000

4 άνδρες, 4 γυναίκες

Έλενα Πέγκα

Το έργο διαδραματίζεται στην είσοδο μιας πολυκατοικίας στην Αθήνα του 2000. Η είσοδος είναι αυτό το ενδιάμεσο μέρος που χωρίζει τον έξω κόσμο από τα σπίτια. Σε αυτή την είσοδο, ένας θυρωρός, σαν μία σύγχρονη «Mοίρα», παρακολουθεί τα μέσα και τα έξω 7 ηρώων. Δύο διαμερίσματα στην πολυκατοικία αλλάζουν ενοίκους. Καθώς οι παλιοί μετακομίζουν, οι νέοι μπαίνουν. Ο θυρωρός γίνεται μάρτυρας του παλιού κόσμου που αποχωρεί και του νέου που μπαίνει στο κτίριο. Ο συνδετικός κρίκος των ιστοριών είναι ότι όλοι μετακομίζουν για να αλλάξουν την ζωή τους προς το καλύτερο.

Δύο μεταφορείς της πιάτσας με τα ονόματα Φενγκ και Σούι μεταφέρουν τα υπάρχοντα των ανθρώπων μέσα σε μεγάλες κούτες. Οι κούτες λειτουργούν σαν συσκευές μνήμης. Ανοίγουν κατά τη διάρκεια του έργου και αποκαλύπτουν το είδος των «αποσκευών» που μαζεύουν οι άνθρωποι. Πραγματικά αντικείμενα ή και μεταφορικά. Αναμνήσεις, επιθυμίες, πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, πιστεύω.

Το έργο θίγει θέματα όπως το σπίτι, η μετακόμιση, η μετανάστευση και ο χρόνος. Αναδεικνύοντας τις πρόσφατες αλλαγές στη σύγχρονη κοινωνία και στον σύγχρονο τρόπο ζωής, το έργο πραγματεύεται την μετάβαση από τον παλιό και οικείο αλλά ξεθωριασμένο κόσμο σε ένα νέο και άγνωστο, που εγκυμονεί ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις.

Έχει μεταφραστεί στα Γερμανικά από τον Martin Scharnhorst (θα εκδοθεί  από τον εκδοτικό οίκο Queich Verlag, στο Βερολίνο στη Γερμανία το 2014.

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Η γυναίκα και ο λύκος, 2013

4 άνδρες – 4 γυναίκες

Νάρκισσος, 2011

Μονόλογος για 1 άνδρα και 15 άντρες εθελοντές

Φαίδρα ή Άλκηστη, 2007

3 άνδρες - 4 γυναίκες

Η Nelly's βγάζει βόλτα τον σκύλο της, 2003

1 γυναίκα ηθοποιός – 2 χορευτές (1 γυναίκα και 1 άνδρας)

Όταν χορεύουν οι Go-Go Dancers, 2002

1 άνδρας, 1 γυναίκα, 1 Go-Go αγόρι, 1 Go-Go κορίτσι

3-0-1 Μεταφορές, 2000

4 άνδρες, 4 γυναίκες

Η γυναίκα του Γκόρκι, 1995

3 άνδρες, 2 γυναίκες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΠΕΓΚΑ

Πεθαίνουμε χωρίς να έχουμε μάθει τόσα και τόσα*.  

Ο Μαξίμ Γκόρκι, ο Φραντς Κάφκα, ο Κώστας Γιαννίδης, η Nelly’s, η Καίτ...