Κουρδισμένοι, 2020

9 ηθοποιοί

Στέλλα Μιχαηλίδου

Ο βασιλιάς Αμπντού, με τη βοήθεια ενός μαγικού κλειδιού «κουρδίζει» τους υπηκόους του που είναι πάνω από δεκατεσσάρων  χρόνων και έτσι τους ελέγχει απόλυτα.

Οι κουρδισμένοι άνθρωποι μοιάζουν με μηχανές. Μιλάνε και τρέχουν ασταμάτητα χωρίς να ξέρουν το γιατί, μετά  μένουν μουτρωμένοι και σιωπηλοί για ολόκληρες εβδομάδες, συχνά μαλώνουν μεταξύ τους χωρίς λόγο, όλοι τους έχουν δίκιο, όλοι τους  ξέρουν το σωστό… Νομίζουν πως σκέφτονται ελεύθερα, αλλά στην πραγματικότητα κάθε σκέψη, κάθε συναίσθημα και κάθε τους ενέργεια κατευθύνεται από τον Αμπντού.

Τα παιδιά, που έχουν εικόνα της πραγματικότητας, τρέμουν καθώς μεγαλώνουν και πλησιάζει η στιγμή να κουρδιστούν.

Η Φανή, ο Πέτρος και η Μαργαρίτα, που τους συνδέει μια βαθιά φιλία, αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κλέψουν το μαγικό κλειδί που το φυλάει  ο Κέρβερος, το μυθικό τέρας με τα τρία κεφάλια που δεν κοιμάται ποτέ. Σύμμαχοί τους σε αυτό το φοβερό ταξίδι ένας Τρελός ακούρδιστος, ένας ερωτιάρης γάτος, ο Ερείπιος κι ένα νανούρισμα.

Θα καταφέρουν να περάσουν τις δύσκολες δοκιμασίες, να κλέψουν από τον Κέρβερο το μαγικό κλειδί και να ελευθερώσουν τους γονείς και τους παππούδες τους από το κούρδισμα δίνοντας τους την ευκαιρία να ξαναγίνουν ΆΝΘΡΩΠΟΙ;

 Οι Κουρδισμένοι, είναι μια περιπέτεια με πολλές εκπλήξεις, τόλμη και χιούμορ που μιλάει για μια αρρώστια της εποχής μας: τον άνθρωπο-μηχανή, τον άνθρωπο που ζει χωρίς επίγνωση, χωρίς να συνειδητοποιεί την προσωπική του ευθύνη  για όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Για έναν άνθρωπο με κατευθυνόμενη σκέψη και συναισθήματα που γίνεται έρμαιο της ταχύτητας και παραμερίζει τις αξίες της αγάπης, της ειρήνης, της φιλίας, του παιχνιδιού, της σχέσης.

Τρεις νέοι διεκδικούν και προβάλλουν μια άλλη πρόταση ζωής. Έτσι, το έργο γίνεται ένα ισχυρό αντίδοτο στην ασχήμια του σύγχρονου κόσμου. Καλεί μεγάλους και μικρούς να χαμηλώσουν ταχύτητα, να αναγνωρίσουν τι τους δίνει χαρά, τι είναι αυτό που επιθυμούν αληθινά και να παλέψουν ώστε να ζήσουν πιο κοντά σε ό,τι ομορφαίνει την ύπαρξή τους.


Εικονογράφηση: Διονύσης Τσάσης

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο 2020

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Ο γάιδαρος ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος, 2007

Ελάχιστος αριθμός ηθοποιών: 4

Τζιτζιμιτζιχοτζιριά, 2005

Ελάχιστος αριθμός ηθοποιών: 7

Το όνειρο του Ρο, 1997

Ελάχιστος αριθμός ηθοποιών: 8

Περπατώ εις το δάσος, 1992

Ελάχιστος αριθμός ηθοποιών: 6

Ιζαντόρα Ντακ, 2017

10 ηθοποιοί/χορευτές

Κουρδισμένοι, 2020

9 ηθοποιοί

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Η Στέλλα Μιχαηλίδου ανήκει στη γενιά των σύγχρονων συγγραφέων έργων παιδικού θεάτρου και αυτό που διέπει τα έργα της είναι η αισθητική αρτιότητα, η...