Μια σταγόνα φεγγαριού, 2015

4 άνδρες - 4 γυναίκες

Τάνια Χαροκόπου

Σε δύο διπλανά σπίτια, μένουν δύο οικογένειες με συγγενική σχέση που εχθρεύεται η μία την άλλη, με αποτέλεσμα καθημερινά προβλήματα και εντάσεις. Αιτία του μίσους είναι ένα μυστικό που ταλαιπωρεί τρεις γενεές.

Η Ρένα, της μιας οικογένειας, ζει με την μητέρα της που της έχει εμφυτεύσει το μίσος για την οικογένεια της ξαδέλφης της Ματίνας,  πάσχει δε από νεφρική ανεπάρκεια και περιμένει για να κάνει μεταμόσχευση νεφρού.

Η Ματίνα ζει με τον πατέρα της, οι δε γιοί της διαπρέπουν στην Γερμανία.

Οι δύο ξαδέλφες δημιουργούν καθημερινά προβλήματα η μία στην άλλη. Η σοβαρή αρρώστια και οι καθημερινές αιμοκαθάρσεις της Ρένας δεν σταματούν την αντεκδίκησή της. 

Όταν ο μικρός γιός της Μάρθας επιστρέφει μετά από χρόνια από την Γερμανία, συναντά τυχαία την Ανίτα, κόρη της Ρένας, και την ερωτεύεται.

Προσπαθεί να την γνωρίσει και να εκμαιεύσει το καλά κρυμμένο μυστικό του μίσους από έναν γείτονα και φίλο και των δύο οικογενειών.

Μαθαίνει πως ο πλούσιος προπάππους του, είχε βιάσει την ψυχοκόρη της οικογένειάς του και την άφησε έγκυο και κατόπιν παντρεύτηκε κάποια πλούσια νύφη. 

Και έτσι είχε προκύψει η οικογένεια της Μάρθας, οι γνήσιοι απόγονοι του και η οικογένεια της Ρένας από το νόθο παιδί του με την ψυχοκόρη. Οι δύο οικογένειες όμως είχαν κληρονομήσει από την μισή περιουσία η κάθε μια και για αυτό υπήρχε και η αντιδικία χρόνων.

Μετά από διάφορα κωμικοτραγικά επεισόδια μεταξύ των δύο οικογενειών βρίσκεται συμβατός δότης νεφρού από ένα θανατηφόρο αυτοκινητιστικό στην κεντρική Ευρώπη. Γίνεται με επιτυχία η μεταμόσχευση της Ρένας, όπου και ανακαλύπτεται πως ο γιος της Μάρθας ήταν αυτός που είχε σκοτωθεί και ήταν δωρητής οργάνων και συμβατός δότης της Ρένας.

Τα δύο παιδιά των οικογενειών, έχουν ήδη κάνει σχέση και μεταφέρουν στις μητέρες τους την τραγική σύμπτωση.

Ύστερα από δραματικές σκηνές και στα δύο σπίτια, οι δύο οικογένειες δέχονται να συναντηθούν,  αναγνωρίζουν το λάθος τους με συγκίνηση και αποδέχονται την ένωση των παιδιών τους.

Το έργο καταγράφει τους διαπληκτισμούς των κακών γειτόνων, τα προβλήματα των νεφροπαθών με τις αιμοκαθάρσεις,  τη σημαντική στιγμή της μεταμόσχευσης και τη σωτήρια συναίνεση για τη δωρεά οργάνων.

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Σοφία σε θυμάμαι, 2017

1 άνδρας - 1 γυναίκα - 1 μουσικός

Πράσσειν άλογα, 2017

3 άνδρες- 2 γυναίκες

Τα βρωμοθήλυκα, 2016

1 άνδρας - 4 γυναίκες

Το άγνωστο σπέρμα, 2015

4 άνδρες - 3 γυναίκες

Μια σταγόνα φεγγαριού, 2015

4 άνδρες - 4 γυναίκες

Μας πήραν είδηση, 2015

2 άνδρες - 2 γυναίκες

Η τελευταία είδηση, 2014

7 άνδρες - 2 γυναίκες

Και έτερον ουδέν, 2019

2 άνδρες - 3 γυναίκες

Το πουλί που λείπει, 2015

5 άντρες – 4 γυναίκες

Το στικάκι, 2019

2 άνδρες - 1 γυναίκα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ