ΠΟΝΤΟΣ «Ομμάτεα δακρωμένα», 2017

Τάνια Χαροκόπου

Μια δραματική ιστορία που διαδραματίζεται τις τρεις τελευταίες μέρες της γενοκτονίας των Ποντίων στην Τραπεζούντα και είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.

Κατά την διάρκεια του έργου υπάρχει ο αφηγητής που προχωράει βάση της ιστορίας την εξέλιξη του, καθώς και ποντιακό συγκρότημα που παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν άλλοτε χαρούμενα και άλλοτε λυπητερά τραγούδια.  

Η Ελενίτζα είναι από μικρή ερωτευμένη με τον Εμπέρ, τον Τούρκο γείτονά της όπως και εκείνος αντίστοιχα. Ωστόσο ο πατέρας του δεν του επιτρέπει να την ζητήσει σε γάμο γιατί τους χωρίζουν η θρησκεία ο πολιτισμός αλλά και το μίσος των δυό λαών. Οι δύο νέοι εξακολουθούν να συναντιούνται κρυφά.

Ο Γρηγόρης είναι ένα εργατικό αλλά φτωχό παιδί, φίλος του αδελφού της Ελενίτζας που την θέλει για γυναίκα του. Εκείνη δεν ανταποκρίνεται παρά τις πιέσεις της μητέρας της και του αδελφού της.

Η μεγάλη σφαγή, τους βρίσκει μέσα στο σπίτι τους. Την ώρα που λογάριαζαν να κρυφτούν στο υπόγειο για να σωθούν, εμφανίζεται ο πατέρας του Εμπέρ και τους κρύβει στο δικό του σπίτι.

Η γιαγιά της Ελενίτζας όμως καθυστερεί να βγει γιατί μαζεύει κάποια κειμήλια να τα πάρει μαζί της. Γρήγορα εγκλωβίζεται στις φλόγες. Η Ελενίτζα τρέχει για να την σώσει, δεν προλαβαίνει όμως και οι Τούρκοι μπαίνουν στο σπίτι της. Εκείνη επιτίθεται, κλωτσάει, κτυπάει για να τους ξεφύγει όμως ένας από αυτούς την σκοτώνει….   Πεθαμένη την βρίσκει ο Γρηγόρης, ο οποίος κλαίγοντας την παραδίδει στον Εμπέρ που δεν προλαβαίνει να την σώσει….

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Σοφία σε θυμάμαι, 2017

1 άνδρας - 1 γυναίκα - 1 μουσικός

Πράσσειν άλογα, 2017

3 άνδρες- 2 γυναίκες

Τα βρωμοθήλυκα, 2016

1 άνδρας - 4 γυναίκες

Το άγνωστο σπέρμα, 2015

4 άνδρες - 3 γυναίκες

Μια σταγόνα φεγγαριού, 2015

4 άνδρες - 4 γυναίκες

Μας πήραν είδηση, 2015

2 άνδρες - 2 γυναίκες

Η τελευταία είδηση, 2014

7 άνδρες - 2 γυναίκες

Και έτερον ουδέν, 2019

2 άνδρες - 3 γυναίκες

Το πουλί που λείπει, 2015

5 άντρες – 4 γυναίκες

Το στικάκι, 2019

2 άνδρες - 1 γυναίκα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ