Το γκιουλουχτάνι από την Σμύρνη, 2018

4 άνδρες - 3 γυναίκες

Τάνια Χαροκόπου

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 1922 στη Σμύρνη, (πριν την ολοκληρωτική καταστροφή), ο Γεράσιμος, ο οποίος είναι δημιουργός Σμυρναίικων τραγουδιών και τραγουδιστής, προσπαθεί να σώσει κάποια από τα τραγούδια της εποχής, βάζοντάς τις παρτιτούρες σε μια γυάλα (γκιουλουχτάνι) για να τα ρίξει στο πηγάδι του σπιτιού. Η γυναίκα του η Μαρίτσα, δεν πιστεύει πως θα γενικευτούν οι αναταραχές και προσπαθεί να τον αποτρέψει.

Ο Γεράσιμος περιγράφει στην γυναίκα του τις σκηνές που είδε στο λιμάνι νωρίτερα και την παρακινεί να μαζέψει τα απαραίτητα για αυτούς και για κόρη τους, για να εγκαταλείψουν το σπίτι… και την Σμύρνη.

80 χρόνια αργότερα, κάποια κατασκευαστική εταιρεία στην Σμύρνη βρίσκει το γκιουλουχτάνι στο πηγάδι και με τα στοιχεία που ανακαλύπτει σπάζοντάς το, αλλά και με την βοήθεια της Ελληνικής πρεσβείας στην Σμύρνη, το παραδίδει στον γιό του εγγονού του Γεράσιμου, τον Ίωνα, ο οποίος είναι γνωστός «παραδοσιακός»  τραγουδιστής  και συνθέτης στην Αθήνα.

Στο σπίτι του Ίωνα, έχουν μαζευτεί οι φίλοι του, η μπάντα του, μεταξύ των οποίων και ο μουσικός και καρδιακός του φίλος Αζαρίας, ένας Αρμένιος, οι οποίοι  έκαναν πρόβες για μία επικείμενη συναυλία παίζοντας ούτι, τζουρά και σαντούρι όλοι τραγουδάνε.

Ο Ίωνας τους διηγείται για τις παρτιτούρες και τα έγγραφα που του παρέδωσαν από την πρεσβεία του προπάππου του καθώς και για την ιστορία των προγόνων του και τους διαβάζει το γράμμα που υπήρχε στην γυάλα, από το οποίο προκύπτουν και οι τραγικές ώρες πριν την καταστροφή.

Όλοι μαζί δοκιμάζουν και παίζουν τα τραγούδια από τις παρτιτούρες τις γυάλας και μαθαίνουν την ιστορία δημιουργίας των τραγουδιών.

Αποφασίζουν την συναυλία να την αφιερώσουν στην επέτειο της καταστροφής της Σμύρνης και εντάσσουν τα τραγούδια της γυάλας στο ρεπερτόριό τους.

Ο Αζαρίας, συγκινημένος, από τα παλιά Σμυρναίικα τραγούδια, τραγουδάει παλιά Αρμένικα. Με την εξέλιξη του έργου φανερώνεται και ένα συγκλονιστικό μυστικό, που ενώνει την ιστορία της οικογένειας του Αζαρία με αυτή του Ίωνα.

Η κόρη του Γεράσιμου, είναι η μόνη που σώθηκε και κατάφερε να έρθει ΣΤΗΝ Αθήνα, και ήταν έγκυος από έναν γείτονα Αρμένιο, που είναι και ο παππούς του Αζαρία…

Με αφορμή το περιεχόμενο της μπουκάλας, γνωστοποιούνται σε μια παρέα μουσικών, τα  γεγονότα της καταστροφής της Σμύρνης, είναι όμως  και μια ερωτική, και αφυπνιστική ιστορία, με τραγούδια που εξυμνούν την ιστορία των γενναίων μαχητών της ελευθερίας, που περιέσωσαν στο ακέραιο τις παραδόσεις τους και το όραμά τους για την επιστροφή στην χαμένη πατρίδα τους…

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Σοφία σε θυμάμαι, 2017

1 άνδρας - 1 γυναίκα - 1 μουσικός

Πράσσειν άλογα, 2017

3 άνδρες- 2 γυναίκες

Τα βρωμοθήλυκα, 2016

1 άνδρας - 4 γυναίκες

Το άγνωστο σπέρμα, 2015

4 άνδρες - 3 γυναίκες

Μια σταγόνα φεγγαριού, 2015

4 άνδρες - 4 γυναίκες

Μας πήραν είδηση, 2015

2 άνδρες - 2 γυναίκες

Η τελευταία είδηση, 2014

7 άνδρες - 2 γυναίκες

Και έτερον ουδέν, 2019

2 άνδρες - 3 γυναίκες

Το πουλί που λείπει, 2015

5 άντρες – 4 γυναίκες

Το στικάκι, 2019

2 άνδρες - 1 γυναίκα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ