Πρόβα Τζενεράλε, 2001

4 άνδρες - 3 γυναίκες

Θοδωρής Τσαπακίδης

Μετά από ένα τροχαίο ατύχημα η αστυνομία συλλαμβάνει τον Σωτήρη Καλοκύρη, 38 ετών, ανεπάγγελτο, οδηγό του ενός αυτοκινήτου, καθώς στο χώρο των αποσκευών βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικές ύλες και προκηρύξεις. Την ίδια μέρα συλλαμβάνονται ο Κωνσταντίνος Μαυρίδης, 35 ετών, καθηγητής φροντιστηρίου, ο Θεόδωρος Σκανδάλης, 26 ετών, ελαιοχρωματιστής, η Μαρίνα Λουμάκη, 33 ετών, οικοκυρά, και ένας ισπανός υπήκοος, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Ο οδηγός νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο ενώ οι υπόλοιποι προφυλακίζονται. Φημολογείται πως πρόκειται για μέλη διεθνούς δικτύου τρομοκρατών.

Η προφυλάκιση γίνεται με βάση τις διατάξεις του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και παρότι –εξαιρουμένης της περίπτωσης του Καλοκύρη– δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος τους.

 Ο Μαυρίδης και ο Σκανδάλης οδηγούνται σε μια άδεια, υπό ανακαίνιση πτέρυγα των φυλακών. Σ’ αυτή τη συνθήκη εγκλεισμού και αναμονής, όλα αυτά που τους κάνουν ανθρώπους, ο έρωτας, τα πάθη, το χιούμορ, η ανάγκη για φαγητό, για κοινωνικότητα, για ταξίδια και όνειρα, δεν καταργούνται, φυλακίζονται μαζί τους. Επισκεπτήρια, δέματα της μαμάς, βιβλία για διάβασμα, φλοκάτες και πορτατίφ, συνομιλίες από τα παράθυρα με τις απέναντι κρατούμενες αλλά και διαπληκτισμοί, χειροδικίες, ασυνεννοησία, συνιστούν την νέα τους καθημερινότητα. Και φυσικά συναντήσεις με δικηγόρους και ξεψάχνισμα εφημερίδων.

Οι διαφορετικές αντιλήψεις και στάσεις ζωής του Κώστα και του Θόδωρου αναδεικνύονται στα λίγα τετραγωνικά του κελιού, ώσπου από κοινού με τη Μαρίνα αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια κλιμακωτή απεργία πείνας, που θα τους φτάσει στα όρια της σωματικής και ψυχικής τους αντοχής.

Όσο η απεργία προχωρά, χάνουν όλο και περισσότερο την αίσθηση της πραγματικότητας, και οδεύουν σε έναν κόσμο φαντασίας, σε μια παραίσθηση ελευθερίας, σε μια κωμικοτραγική ουτοπία. Αυτό που παραμένει ξεκάθαρο, όμως, μέχρι τέλους, είναι η ανθρώπινη ευαισθησία, η απλότητα της ύπαρξης, το γνήσιο ενδιαφέρον για τον άλλον.

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Επιχείρηση Χαλιμά, 2004

6 άνδρες - 3 γυναίκες

Ο Αμνός, 2005

1 άνδρας - 1 γυναίκα

Πρόβα Τζενεράλε, 2001

4 άνδρες - 3 γυναίκες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ