Ρωμαίος & Ιουλιέτα (Περιμένοντας), 2002

2 άνδρες - 2 γυναίκες

Θοδωρής Τσαπακίδης

Ξημέρωμα. Η Ιουλιέτα ξυπνάει στην οικογενειακή κρύπτη, όπου την έχουν μεταφέρει οι οικείοι της, νομίζοντας πως είναι νεκρή. Ένα ξένο σώμα την πλακώνει, που μες στο σκοτάδι της κρύπτης αναγνωρίζει ως του Ρωμαίου. Ο αγαπημένος της μαχαιρώθηκε (νομίζοντας ότι η Ιουλιέτα αυτοκτόνησε), αλλά δεν κατάφερε να δώσει τέλος στη ζωή του. Αιμορραγεί, αλλά είναι ζωντανός.  

Συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, η Ιουλιέτα θέλει πάει να φέρει βοήθεια, αλλά ο Ρωμαίος τής ζητάει να μείνει, για να περάσουν μαζί τη λίγη ζωή που του απομένει. Μένει, λοιπόν, και περιποιείται το τραύμα του.

Σ’ αυτήν τη γεμάτη ένταση συνθήκη, έρχονται στο προσκήνιο επιθυμίες, όνειρα που είδαν, ιστορίες του παρελθόντος, παραμύθια και ψέματα. Ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλον, και το δράμα εξυφαίνεται με την ακατανοησία και τις ασυμφωνίες τους, με το πόσο λίγο τελικά γνωρίζονται.

Μετά από ώρα, η Ιουλιέτα βγαίνει από την κρύπτη και συναντάει ένα αγοράκι. Του δίνει το δαχτυλίδι της και του ζητάει να πάει να φέρει βοήθεια. Όμως, όση ώρα κι αν περνά, κανείς δεν εμφανίζεται πέρα από ένα περιπλανώμενο ζευγάρι μαγείρων. Αυτοί, ένας άντρας και μια γυναίκα, είναι τόσο απορροφημένοι στα της τέχνης τους, στους ανταγωνισμούς τους, στο ένδοξο παρελθόν τους, και σε πράγματα που μόνον οι ίδιοι καταλαβαίνουν, ώστε σχεδόν δεν αντιλαμβάνονται την παρουσία της Ιουλιέτας, που τους ζητάει βοήθεια, και φεύγουν.

Απόγευμα πια, ο Ρωμαίος –που με τη βοήθεια της Ιουλιέτας έχει βγει στο κεφαλόσκαλο της κρύπτης– χαίρεται με την επίσκεψη ενός σκύλου μέχρι να ανακαλύψει πως είναι ο πρώτος από μια άγρια αγέλη. Πολεμάει με τα άγρια σκυλιά, που τον ξεσκίζουν. Διπλά αιμόφυρτος καταφεύγει ξανά στην κρύπτη με την Ιουλιέτα. Και καταφέρνει, τελικά, να συνευρεθεί μαζί της, γιγαντώνοντας για μια στιγμή την απόσταση που τους χωρίζει.

Όμως, όλα είναι προσωρινά, και, καθώς νυχτώνει, οι δύο εραστές ανοίγουν ξανά την πόρτα της κρύπτης. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω, υπάρχει ουρανός, και τώρα πια οι δυο τους έχουν ένα σπιτάκι και ο καθένας τους γνωρίζει λίγο περισσότερο την αλήθεια για τον εαυτό του. Μπορούν να κάνουν όνειρα.

 

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Επιχείρηση Χαλιμά, 2004

6 άνδρες - 3 γυναίκες

Ο Αμνός, 2005

1 άνδρας - 1 γυναίκα

Πρόβα Τζενεράλε, 2001

4 άνδρες - 3 γυναίκες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ