Ο γιος μου, Νικόλαος Μάντζαρος, 2017

Μονόλογος

Χρύσα Σπηλιώτη

Μονόλογος
Η Ρεγγίνα Μάντζαρου, μητέρα του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, συνθέτη του Εθνικού Ύμνου, μας οδηγεί σε μονοπάτια γεμάτα στροφές και σημαντικές ανατροπές, μέσα από το σταυροδρόμι της Γαλλικής και της Ελληνικής Επανάστασης. Μας μιλάει με πάθος για τη ζωή και τον έρωτα, μα κυρίως για αγάπη για τον γιο της. Γίνεται η πρώτη του δασκάλα στο πιάνο, ενώ προσπαθεί να σώσει το παιδί της και τον εαυτό της από τη μέγγενη των κοινωνικών περιορισμών και της υποκρισίας που εκφράζει κι επιβάλλει ο άντρας της Γιάκωβος. Θα εμφυσήσει στο γιο της αγάπη για τη ζωή και την ελευθερία. «Εγώ το μόνο που κανα ήταν να τον αφήνω λεύτερο να χαίρεται μέχρι τις πατουσίτσες του». Και θα δώσει τα εφόδια σ’ έναν αριστοκράτη να γράψει τη μουσική για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

Αυτός ο μονόλογος αποτελεί το τελευταίο έργο της Χρύσας Σπηλιώτη, το οποίο και ερμήνευσε η ίδια, υπό τη σκηνοθεσία του Αυγουστίνου Ρεμούνδου κατά την περίοδο 2017-18 στο θέατρο Vault και σε φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. 

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Σκοτσέζικο Ντους, 2000

3 άνδρες - 3 γυναίκες

Αγκά-σφι και φι, 2003

3 άνδρες - 3 γυναίκες

Με διαφορά στήθους, 2004

1 γυναίκα (Μονόλογος)

Φωτιά και νερό, 2007

2 άντρες - 1 γυναίκα

Το μάτι της Τίγρης, 2012

3 άνδρες - 3 γυναίκες

Πόρτες, 2012

3 ηθοποιοί

Η αληθινή σου ιστορία;, 2013

4 άνδρες - 1 γυναίκα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗ

Η Χρύσα Σπηλιώτη, ηθοποιός, δραματική συγγραφέας και σκηνοθέτρια, είναι η «νέα γυναίκα» του θεάτρου, δημιουργός όσο και ερμηνεύτρια: γνωρίζει την τ...