Μια αεροπειρατεία, 1984

5 άνδρες - 6 γυναίκες

Γιώργος (Κύπρος) Νεοφύτου

Μια νεόπλουτη οικογένεια ενός εργολάβου που πλούτισε κτίζοντας προσφυγικούς συνοικισμούς, για τους οποίους οι προσφορές κατακυρώνονται με ύποπτες διαδικασίες.

Το έργο δομείται γύρω από την ανατροπή στις ετοιμασίες του γάμου της θυγατέρας: την παραμονή του κοσμικού γεγονότος, αεροπειρατές καταλαμβάνουν το αεροπλάνο, με το οποίο έρχεται από το Παρίσι η θεία Ζαννέτ μαζί με το πανάκριβο νυφικό, που αγοράστηκε στο Παρίσι. Αυτή η αναπάντεχη εξέλιξη πυροδοτεί συγκρούσεις και αποκαλύπτει μέσα από κωμικές καταστάσεις το πόσο επιφανειακές είναι οι σχέσεις των προσώπων της οικογένειας καθώς και τις ηθικές τους προτεραιότητες. Παράλληλο εύρημα είναι το εξής: το γεγονός αναστατώνει τόσο την οικογένεια, που κανείς τους δεν αντιλαμβάνεται την παρουσία του Παππού και της Γιαγιάς του γαμπρού, που κατόρθωσαν να έρθουν –με μεγάλη δυσκολία– από τα κατεχόμενα για το γάμο του εγγονού τους. Η βωβή και «αθέατη» παρουσία του ζεύγους των εγκλωβισμένων, που αντιπροσωπεύουν τον νωπό πόνο του τόπου, καθιστά το έργο πικρή κωμωδία. Το έργο τελειώνει αισίως: τη στιγμή που η οικογενειακή κρίση κορυφώνεται, εκτοξεύονται κατηγορίες, η κόρη διώχνει τον γαμπρό και απειλεί να αυτοκτονήσει, εμφανίζεται ως από μηχανής θεά η Ζαννέτ: το νυφικό που αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου φτάνει έγκαιρα και ανέπαφο καθώς η θεία κατά τύχη είχε πάρει το προηγούμενο αεροπλάνο. Ως διά μαγείας οι συγκρούσεις ξεχνιούνται, κανείς δεν ασχολείται πια με την αεροπειρατεία, η προετοιμασία του γάμου ξαναρχίζει πάραυτα, ενώ ο πατέρας μαθαίνει ότι πήρε τη μεγάλη δουλειά –την εργολαβία ενός προσφυγικού συνοικισμού– για την οποία αγωνιούσε και σε όλο το έργο.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Ο Γιώργος Νεοφύτου είναι εκ προοιμίου πολιτικός θεατρικός συγγραφέας. Η θεματολογία των έργων του συνδέεται με την κυπριακή πολιτική ιστορία και δη...