Ποιος κοιμάται απόψε;, 2010

4 ηθοποιοί

Χρύσα Σπηλιώτη

Δραματική κωμωδία. Τέσσερις ηθοποιοί ερμηνεύουν δεκάδες ρόλους.

Το έργο εκτυλίσσεται στη διάρκεια μιας νύχτας στην Αθήνα. Μια ακτιβίστρια ρωτάει απ’ το μικρόφωνο σε κεντρική πλατεία. «Ποιος κοιμάται απόψε;».

Εικόνες αγανακτισμένων, της ρατσιστικής βίας, των ναρκωτικών, διασταυρώνονται με την αδιαφορία και τον φόβο. Κατά τη διάρκεια των 21 σκηνών που αποτελούν το έργο, το βλέμμα του θεατή περιφέρεται από σοκάκια του αγοραίου έρωτα, σε βίλες των βορείων προαστίων κι από παιδικά δωμάτια στα υπαίθρια ψυχιατρεία των δρόμων. Το ιστορικό κέντρο και η Ακρόπολη, κατακλύζονται αποκλειστικά απ’ τους νέους μόνιμους κατοίκους της πόλης. Τους μετανάστες, τα πρεζόνια και τους τρελαμένους εθνικιστές που ονειρεύονται τη σωτηρία της πατρίδας. Μια κωμωδία χωρίς στοιχεία χαλάρωσης ή φυγής που κοιτάζει όχι λοξά, αλλά κάθετα την πραγματικότητα. Το χιούμορ επιστρατεύεται για να εκτονώσει το βάρος της αίσθησης αδιέξοδου. Η ελπίδα έρχεται μόνο μέσα απ’ ό,τι δεν μπορούν πια να φανταστούν οι ενήλικοι. 

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Σκοτσέζικο Ντους, 2000

3 άνδρες - 3 γυναίκες

Αγκά-σφι και φι, 2003

3 άνδρες - 3 γυναίκες

Με διαφορά στήθους, 2004

1 γυναίκα (Μονόλογος)

Φωτιά και νερό, 2007

2 άντρες - 1 γυναίκα

Το μάτι της Τίγρης, 2012

3 άνδρες - 3 γυναίκες

Πόρτες, 2012

3 ηθοποιοί

Η αληθινή σου ιστορία;, 2013

4 άνδρες - 1 γυναίκα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗ

Η Χρύσα Σπηλιώτη, ηθοποιός, δραματική συγγραφέας και σκηνοθέτρια, είναι η «νέα γυναίκα» του θεάτρου, δημιουργός όσο και ερμηνεύτρια: γνωρίζει την τ...