Η Διαθήκη, 2004

9 άντρες – 3 γυναίκες

Πένυ Φυλακτάκη

(βασισμένο στο διήγημα του Δ. Χατζή «Η διαθήκη του καθηγητή» από την ανθολογία διηγημάτων Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης)

Ο θάνατος του φιλήσυχου καθηγητή Ραλλίδη, που υπό άλλες συνθήκες θα περνούσε απαρατήρητος, αναστατώνει τη ζωή μιας μικρής επαρχιακής πόλης.  Κυκλοφορεί η φήμη ότι στη διαθήκη του ο Ραλλίδης έχει κληροδοτήσει ένα σημαντικό ποσό σε ένα από τα ευαγή ιδρύματα της πόλης.  Σε ποιο ακριβώς θα ανακοινωθεί με το άνοιγμα της διαθήκης σε δύο ημέρες. Ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για να ξεσκεπαστούν τα μυστικά, η διαφθορά, η κερδοσκοπία και οι λυκοφιλίες όλων των αρχών -κοινωνικών, πολιτικών, θρησκευτικών- της τοπικής κοινωνίας, με μόνο στόχο το προσωπικό τους συμφέρον από τον προσεταιρισμό της διαθήκης σε βάρος κάθε ηθικής και αξιοπρέπειας. Ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος, ο Αρχι-εκδότης, ο Μητροπολίτης, ο Πρωτοδίκης, ο κορυφαίος Έμπορος της αγοράς, ο Αστυνόμος, βρίσκονται όλοι σε αναβρασμό και συνομωτούν ο ένας εναντίον του άλλου. Αυτές τις ίντριγκες και τις δολοπλοκίες κινεί και επιτείνει ο Λιαράτος, απόστρατος αξιωματικός που τρέφεται με τη μοχθηρή χαρά της αδερφοφαγίας.  Ωστόσο, όταν η διαθήκη ανοίγει, η απόφαση εκπλήσσει όλους: το κληροδότημα του καθηγητή Ραλλίδη θα δίνεται κάθε χρόνο για να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο ένας αριστούχος απόφοιτος του Γυμνασίου ώστε να γίνει τίμιο και χρήσιμο μέλος της κοινωνίας, που δεν θα υποκύπτει σε εκβιασμούς, πιέσεις και προσωπικά συμφέροντα.

 

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΝΥΣ ΦΥΛΑΚΤΑΚΗ

Στοιχεία από το θέατρο της Πένυς Φυλακτάκη

 

Άντρας: Χάσαμε

Γυναίκα: Φιλικός;

Άντρας: Πρωτ...

Φύκι στον βυθό της Πένυς Φυλακτάκη

Η Πένυ Φυλακτάκη είναι συγγραφέας με δυναμική παρουσία στο ελληνικό θέατρο τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια. Μεταφράστρια και κάτοχος διδακτορ...