Στην Εθνική με τα Μεγάλα, 1997

2 άνδρες - 1 γυναίκα

Μιχάλης Βιρβιδάκης

Το έργο εκτυλίσσεται σε μια παράγκα στο πλάι της Εθνικής Οδού, ένα παράπηγμα μεταξύ καντίνας και αποθήκης μεταχειρισμένων ανταλλακτικών για φορτηγά αυτοκίνητα, με πρωταγωνιστές τρία περιθωριακά νέα παιδιά. Τα ονόματά τους: ο Λάκης, ο Λόλης και η Λέλα.  Το έργο αρχίζει όταν ο μεγαλύτερος αδερφός επιστρέφει μετά από μερικά χρόνια απουσίας του για να συναντήσει εκεί τον μικρότερο αδερφό του και τη φίλη του. Μέσα απ’ τη συνάντηση αυτή έρχονται σιγά σιγά στο προσκήνιο μνήμες της παιδικής τους ηλικίας που ανασυνθέτουν ένα κατακερματισμένο κα αινιγματικό παρελθόν με προεξάρχοντα τα πρόσωπα του πατέρα που έχει μόλις πεθάνει και μιας μάνας που έχει εξαφανιστεί. Καθώς όμως η εικόνα παραμένει σκοτεινή κι αξεκαθάριστη, τα ερωτηματικά πληθαίνουν και η αβεβαιότητα κάποια στιγμή μεταμορφώνεται σε απειλή. Μέσα σ' έναν κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται κι αλλάζει οι κάτοικοι της παράγκας πρέπει να μπορούν να παρουσιάζουν μια πειστική εικόνα του εαυτού τους και της ιστορίας τους, διαφορετικά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ως αυθαίρετο οικοδόμημα από τα έργα διαπλάτυνσης της Εθνικής Οδού αλλά και από τις υποψίες που τους βαραίνουν.

Στη διάρκεια μιας περίπου μέρας, κάπου στην Εθνική Οδό, με φωνές που σχεδόν σκεπάζονται από το θόρυβο των διερχομένων αυτοκινήτων, δύο αδέρφια ξετυλίγουν ένα κουβάρι μπερδεμένους σπάγκους αναζητώντας την άκρη του. Άκρη κρυμμένη από χρόνια κάτω απ' το λιγδωμένο χώμα της καντίνας αποθήκης.

 

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Περί Φύσεως, 2009

2 άνδρες - 1 γυναίκα (και πλήθος κόσμου)

Στην Εθνική με τα Μεγάλα, 1997

2 άνδρες - 1 γυναίκα

Το φεγγάρι και η λίρα, 1987

2 άνδρες - 1 γυναίκα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ

Στην ελληνική θεατρική ζωή ο Μιχάλης Βιρβιδάκης έχει καταγραφεί ισότιμα ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, δάσκαλος ηθοποιών, και ιδρυτής ενός θε...