Πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, 2003

4 άντρες - 4 γυναίκες

Αγγελική Δαρλάση

Σε μια ήσυχη μικρή πόλη (οπουδήποτε κι οποτεδήποτε) φτάνει απροσδόκητα ένας ταλαιπωρημένος ξένος. Οι κάτοικοι τον περιθάλπουν και παράλληλα γοητεύονται από τη σιωπηλή του παρουσία. Ο ξένος κρατάει σφιχτά κλεισμένη τη χούφτα του κι ούτε οι πιο χειροδύναμοι άντρες δεν μπορούν να την ανοίξουν. Ο άντρας αυτός κρατάει σφιχτά ένα μυστικό,  γεγονός που τον κάνει στα μάτια τους ακόμη πιο γοητευτικό.

Όταν ο ξένος αποφασίσει όμως να μιλήσει για τα όσα τον στοιχειώνουν, τις αναμνήσεις του από την εμπόλεμη χώρα του, τη γοητεία θα διαδεχθεί ο τρόμος και μια πρωτόγνωρη «βροχή  από δάκρυα» θ’ αρχίσει να πέφτει στην πόλη. Η πόλη κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κι οι κάτοικοι θεωρούν τον ξένο υπαίτιο για την επικείμενη καταστροφή τους. Η κλειστή του χούφτα στα μάτια τους μεταμορφώνεται σε απειλητική γροθιά.

Οι κάτοικοι εγκλωβισμένοι στο φόβο, ανίκανοι ν’ αντιδράσουν και να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση, οδηγούμενοι από το βασικό το ένστικτο επιβίωσης, αποδεικνύονται ιδιαίτερα σκληροί ακόμη κι απάνθρωποι απέναντι στον ξένο.

Το έργο, με αφορμή ένα λαϊκό μύθο με ρίζες στην Οδύσσεια του Ομήρου και φόντο μια παθητική κοινωνία, θίγει τα θέματα της ξενοφοβίας και τρομοκρατίας-τρομολαγνείας και τοποθετείται απέναντι στον παραλογισμό του πολέμου.

Έπαινος στο διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου του ΚΘΒΕ - 2004

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Η τελευταία παρτίδα τάβλι, 2011

3 άνδρες - 3 γυναίκες

Κομμάτια, 2011

3 άντρες - 3 γυναίκες

Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο, 2009

Πολυπρόσωπο - με ελάχιστο αριθμό ηθοποιών 5: 3 άντρες- 2 γυναίκες

Άλλη Ζωή, 2002

2 άντρες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΔΑΡΛΑΣΗ

Εικόνες αναστροφής

 

H θεατρολόγος, σκηνοθέτις και συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση είναι μια σοβαρή δραματουργός με σημαντικά βραβε...