Η Ηλέκτρα στο Θέατρο της Βιλανόβα της Αμερικής

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 21/09/2016

Το θέατρο της Villanova στις Η.Π.Α. παρουσιάζει την Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε μια νέα προσαρμογή της, αυτή την φορά από τον Ιρλανδό θεατρικό συγγραφέα Frank McGuinness ο οποίος έχει ασχοληθεί αρκετές φορές με την αρχαία ελληνική τραγωδία και τη μεταγραφή της. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Rev. David Cregan, OSA, PhD και παρουσιάζεται στη σκηνή από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 2 Οκτώβρη 2016.

Μετά την δολοφονία του πατέρα της από τα χέρια της μητέρας της , η Ηλέκτρα ζει στην εξορία έχοντας καταληφθεί από μια άγρια επιθυμία να εκδικηθεί για τον άδικο χαμό του. Όταν ο αδελφός της, ο Ορέστης, επιστρέφει για να διεκδικήσει τον θρόνο ως νόμιμος κληρονόμος του, η οργή της Ηλέκτρας ξεσπάει, χωρίς κανένα έλεος. Πρόκειται για μια τραγωδία για τη θυσία, την προδοσία και τον φόνο σε μια γεμάτη δράση αφήγηση ορμώμενη από το αρχαίο ελληνικό δράμα.

Ο Cregan, ο σκηνοθέτης της παράστασης, ισχυρίζεται ότι ο Σοφοκλής μας δίνει ένα έργο τόσο παλιό όσο ο χρόνος και τόσο σκληρό όσο η εποχή μας. Όπως η δική του πρωταγωνίστρια, έτσι και η Ηλέκτρα είναι σε θέση να αρθρώσει τη δική της ιστορία, χωρίς να γίνει «αντικείμενο» στα χέρια των ανδρών. Η δυναμική του φύλου και του παιχνιδιού είναι παρόμοιες με τον σημερινό μας κόσμο. Το πιο σημαντικό είναι ότι το έργο παίζεται από την σκοπιά ενός πολιτικού ακτιβισμού. Τελικά το έργο μας ζητά να απαντήσουμε, αν οι εξουσίες μπορούν να επιβληθούν ή αν θα πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας ακούραστα στο όνομα της δικαιοσύνης.

Ο Rev. David Cregan είναι πρόεδρος του Τμήματος Θεάτρου και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Villanova , όπου διδάσκει στο Τμήμα Αγγλικών αλλά και στο Τμήμα Σπουδών Φύλου. Έλαβε το διδακτορικό του στο Trinity College του Δουβλίνου. Έχει εργαστεί και ως επαγγελματίας ηθοποιός. Κατά την παραμονή του στην Πανεπιστημιούπολη έχει σκηνοθετήσει πολυάριθμες παραστάσεις. .

Παίζουν οι:

Καρά Krichman (Ηλέκτρα), Megan Slater (Κλυταιμνήστρα), Rachel O'Hanlon- Ροντρίγκεζ (Χρυσόθεμις), Dan Cullen (Αίγισθος),  Patrick McAndrew (Ορέστης), Mike Franz (Πυλάδης), Chris Μoaco (Υπηρέτης), Laura Barron (Χορός), Kasey Phillips (Χορός), Lexi Schreiber (Χορός), Kelly McAnally (Χορός).

Επιμέλεια: Μαρία Γιαννάτου


Info

Τοποθεσία: Θέατρο Villanova, στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Villanova στην Vasey Hall ( στο Lancaster & Ithan Aves).

Ημερομηνίες: Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου -  Κυριακή 2 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες: www.villanovatheatre.org