Επιθεώρηση και Δικτατορία. Παρουσίαση βιβλίου της Κ. Γεωργακάκη.

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 14/04/2016

Οι Εκδόσεις ΖΗΤΗ παρουσιάζουν τη Δευτέρα 18 Απριλίου στις 19.00 το βιβλίο της Κωνστάντζας Γεωργακάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ Βίος και Πολιτεία μιας γηραιάς κυρίας στην επταετία. Επιθεώρηση και Δικτατορία (1967-1974).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

Γρηγόρης Ιωαννίδης – επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, κριτικός θεάτρου

Δημήτρης Βλάσσης – αρχιτέκτων, γλύπτης, σκηνοθέτης

Η ηθοποιός Τζίνη Παπαδοπούλου θα διαβάσει επιθεωρησιακά νούμερα

Συντονίζει η Γωγώ Βαρζελιώτη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ.

Το 1967 η παραδοσιακή επιθεώρηση ήταν μια ώριμη κυρία που αναζητούσε τρόπους να παραμείνει στο προσκήνιο και να συνεχίσει να προκαλεί το ενδιαφέρον των θεατών. Η επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών τη βρήκε ανέτοιμη. Κατόρθωσε, όμως, να ξεπεράσει την αρχική αμηχανία της και να βρει λύσεις για να προβάλει ευανάγνωστα αντικαθεστωτικά μηνύματα μέσα από τις παραστάσεις της.
Στο έντονα πολιτικοποιημένο κλίμα της μεταπολίτευσης απαξιώθηκε η προσπάθειά της και οι καταθέσεις της θεωρήθηκαν καιροσκοπικές. Στα κείμενά της, βέβαια, δεν υπήρχε μια αιρετική ή ανατρεπτική ματιά, τόλμησε, όμως, να θίξει την εξουσία, σε μια περίοδο κατά την οποία δεν ήταν εύκολο να ακουσθεί ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Η αξιοποίηση των διαθέσιμων αρχειακών πηγών αποκαλύπτει ότι η σχηματοποιημένη αρνητική εικόνα της δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η Κωνστάντζα Γεωργακάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978) και διδάκτορας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (1997). Κατά την περίοδο 1984-2001 εργάστηκε ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι υπεύθυνη του προγράμματος Erasmus για τις ανταλλαγές με το Πανεπιστήμιο Paul Valéry-Montpellier III. Επιστημονική Υπεύθυνη των ερευνητικών προγραμμάτων: Η επιθεώρηση κατά τη διάρκεια της επταετίας (1967-1974), Το θέατρο πρόζας στη δικτατορία (1967-1974) και Ευρωπαϊκοί θίασοι στην Ελλάδα (1950-2000).

Παρουσίαση

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, ώρα 19:00

Αίθουσα εκδηλώσεων ΟΣΤΡΙΑ

Χέυδεν 3, Πεδίον Άρεως, Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη