Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου και Λογοτεχνίας 2014

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 27/12/2015

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων και Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2014 την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 12.00 στον Κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Το Κρατικό Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου απονεμήθηκε ομόφωνα στον Χαράλαμπο Γιάννου για το έργο του: Πείνα, που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Νόβα 44», με το εξής σκεπτικό: «Η Επιτροπή κρίνει ότι το έργο χαρακτηρίζεται από μια πολύ ενδιαφέρουσα εσωτερική ανέλιξη μιας ιστορίας της οποίας η προώθηση γίνεται με καθαρότητα και ακρίβεια. Το έργο είναι χτισμένο με κοφτούς θεατρικούς διαλόγους που αποδίδουν καθαρά την σκέψη του συγγραφέα και ελέγχουν τις μελετημένες συγκρούσεις των προσώπων. Ένα έργο στην κόψη με ελεγχόμενη κορύφωση και με πρόσωπα αληθοφανή, θεατρικά στέρεα, άμεσα στην απόδοση των διαλόγων και κυρίως γραμμένα με θεατρική στιβαρότητα. Παρά τον παραλογισμό τόσο της ιστορίας όσο και των προσώπων, το σύνολο του  έργου είναι δυναμικό, καίριο, πυκνό και με πλήρη έλεγχο του υλικού του».

Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 €).

Επίσης η επιτροπή απένειμε ομόφωνα δύο επαίνους

·  στον Αντώνη Παπαιωάννου για το έργο του: 

Μια καλή είδηση, που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «ΡΩΜΟΣ» και  στον Γιάννη Φίλια για το έργο του Φωτιά στις πιρόγες που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Σαγαρίλλος».  

Το κρατικό βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς απονομήθηκε κατά πλειοψηφία στον Αλέξανδρο Μαυρόγιαννη για το έργο του Η Θέση που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Δήμος Θάλλης».

Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000 €).

Έπαινο απέσπασε κατά πλειοψηφία η Θεώνη Δέδε για το έργο της Sunny Days που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Δάφνη».

Το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά απονομήθηκε ομόφωνα  στον Δημήτριο Ζώτο για το έργο του Ο Ιππότης με τη μεγάλη καρδιά και Η Μάγισσα της Λύπης που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Προγραμματιστής».

Το χρηματικό έπαθλο του  βραβείου αυτού είναι τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000 €)

 Έπαινος δόθηκε ομόφωνα στην Δήμητρα Βικτωρία Πανάγου για το έργο της Της φωτιάς και του αέρα και του δρόμου δίχως γυρισμό που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Bianca».

Αναλυτικά τα βραβεία Λογοτεχνίας απονεμήθηκαν ως εξής:

Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων: Ομόφωνα στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ  για το σύνολο του έργου της.

Βραβείο Μυθιστορήματος: Κατά πλειοψηφία στον Δημήτρη Νόλλα για το έργο του με τίτλο «Το ταξίδι στην Ελλάδα», εκδόσεις Ίκαρος.

Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας: Κατά πλειοψηφία στον Κώστα Μαυρουδή για το έργο του με τίτλο «Η αθανασία των σκύλων», εκδόσεις Πόλις.

Βραβείο Ποίησης: Κατά πλειοψηφία στον Πάνο Κυπαρίσση  για το έργο του με τίτλο «Τα τιμαλφή», εκδόσεις Μελάνι.

Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής: Κατά πλειοψηφία στην Βάσω Αλεξανδράκη  για το έργο της με τίτλο «Το παιχνίδι της επιθυμίας και της γραφής στο Μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης του Ν.Γ. Πεντζίκη», εκδόσεις Αρμός.

Βραβείο Μαρτυρίας – Βιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας: Κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Β. Δερτιλή για το έργο του με τίτλο  «Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες», εκδόσεις Πόλις.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα: Ομόφωνα εξ ημισείας στον Λευτέρη Καλοσπύρο  για το έργο του με τίτλο «Η μοναδική οικογένεια», εκδόσεις Πόλις και στην Ελευθερία Κυρίτση για το έργο της με τίτλο «Χειρόγραφη Πόλη» εκδόσεις Μανδραγόρας.

Ειδικό Βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα: Κατά πλειοψηφία στον Αλέξανδρο Στεφανίδη  για το έργο του με τίτλο «Το χάδι», εκδόσεις Άγρα.

Διακρίσεις: Η Επιτροπή απένειμε τιμητική διάκριση για την συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία στα περιοδικά «Μανδραγόρας» και «Θέματα Λογοτεχνίας».