Ο θεατρικός Δημήτρης Δημητριάδης της Δ. Κονδυλάκη από τις εκδόσεις Νεφέλη

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 22/11/2015

Ο θεατρικός Δημήτρης Δημητριάδης της Δ. Κονδυλάκη από τις εκδόσεις Νεφέλη

 

Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι μία «ανοίκεια» περίπτωση του σύγχρονου  ελληνικού θεάτρου. Άνθρωπος του πνεύματος που προκαλεί και εμπνέει, με υπερασπιστές του έργου του και ανθρώπους που «αρνούνται» να το καταλάβουν, περισσότερο ίσως αποδεκτός στο εξωτερικό (κυρίως στη Γαλλία) από όσο στην ίδια του τη χώρα, - αν και η γαλλική του αποδοχή επηρέασε και την ελληνική του πρόσληψη και άνοιξε σε ένα βαθμό το δρόμο του προς τις σκηνές-, με μια πλούσια δραματουργική παραγωγή που γοητεύει και εντυπωσιάζει, ταυτόχρονα όμως αμφισβητείται και δοκιμάζεται.

Η μεταφράστρια, θεωρητικός του θεάτρου και σκηνοθέτιδα Δήμητρα Κονδυλάκη βρίσκεται σε έναν γόνιμο και διαρκή διάλογο με τον συγγραφέα τα τελευταία είκοσι χρόνια, παρακολουθώντας, μελετώντας και καταγράφοντας το έργο του και την πορεία του και αναπτύσσοντας μαζί του μια εκλεκτική συγγένεια (τους ενώνει και η γαλλική τους παιδεία).  Με το βιβλίο της «Ο θεατρικός Δημήτρης Δημητριάδης. Εξερευνώντας τη δυνατότητα του αναπάντεχου» επιχειρεί να αποτυπώσει αυτή τη δημιουργική όπως την χαρακτηρίζει αλληλεπίδραση αλλά και να παραδώσει την πρώτη μονογραφία για τον σημαντικό δημιουργό. Στην καλαίσθητη έκδοση της σειράς Θέατρο: Τέχνη – Κοινωνία- Πολιτική των εκδόσεων Νεφέλη (σειρά της οποίας τη διεύθυνση έχει) η Κονδυλάκη καταγράφει την προσωπική της σχέση με τον θεατρικό συγγραφέα Δημητριάδη και ταυτόχρονα αναδεικνύει τη σχέση συγγραφέα - αναγνώστη τους οποίους ενώνει το «κείμενο». Παράλληλα, αποπειράται να συγκεντρώσει και να αποτιμήσει την πρόσληψη των πρόσφατων παραστάσεων των έργων του συγγραφέα, παρά το γεγονός πως η αφετηρία της θεωρητικού είναι κειμενοκεντρική και πως τα δραματικά κείμενα, η φόρμα και οι προθέσεις τους είναι το βασικό αντικείμενο της εργασίας της. Συνεντεύξεις του συγγραφέα που έχει παραχωρήσει στην ίδια και θεωρητικά της κείμενα γραμμένα με αφορμή παραστάσεις των έργων του είναι η πρώτη ύλη της.

Στη διάρκεια της διαδικασίας αυτής θέτονται ερωτήματα που αφορούν στη δραματική φόρμα, την εξέλιξή της, οι θέσεις του συγγραφέα για την τέχνη του θεάτρου, μια σειρά ζητημάτων για την έννοια του ποιητικού, του πολιτικού, τη θέση του θεάτρου στο σήμερα, τις δυνατότητες που προσφέρει ένα θεατρικό κείμενο σε έναν σκηνοθέτη.

 Το βιβλίο συμπληρώνεται με ένα παράρτημα το οποίο περιλαμβάνει την εργογραφία του συγγραφέα, τις μεταφράσεις των έργων του, τις παραστάσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και μια χρήσιμη βιβλιογραφία (μελέτες, δοκίμια, ανακοινώσεις, κριτικά κείμενα, επιλεγμένες κριτικές και κείμενα του ίδιου του συγγραφέα) για το θέατρο του Δημητριάδη.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό σε μια πρώτη προσπάθεια διείσδυσης στο θεατρικό έργο του Δημητριάδη, παρέχει τα βασικά κλειδιά κατανόησης της δραματουργίας του και διατυπώνει με σαφήνεια τις σκέψεις του συγγραφέα για το θεωρητικό πλαίσιο της σχέσης του με το θέατρο. Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον ερευνητή και τον μελετητή που θέλει μια ουσιαστικότερη επαφή με το έργο του Δημητριάδη, μέσα από το φίλτρο της προσωπικής εργασίας και της έντιμης επαφής της θεωρητικού με το έργο του αλλά και τον ίδιο τον δημιουργό.

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής παρουσία του συγγραφέα και με τη συμμετοχή του καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και κριτικού θεάτρου Δημήτρη Τσατσούλη και της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Καίτη  Διαμαντάκου. Ακολούθησε συζήτηση όπου σκηνοθέτες με παρεμβάσεις τους κατέθεσαν την προσωπική τους εμπειρία από την αναμέτρησή τους με το έργο του συγγραφέα. Ανάμεσά στους οι Γιάννης Χουβαρδάς, Χρύσα Καψούλη, Γιάννης Σκουρλέτης, Στέλιος Κρασανάκης, Ιω Βουλγαράκη και Άκις Βλουτής. 

 

Ειρήνη Μουντράκη