Ελληνικό έργο επί σκηνής 2015-2016

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 01/11/2015

To on stage (επί σκηνής) είναι μία από τις βασικές στήλες του GPP όπου παρουσιάζονται και καταγράφονται οι θεατρικές παραστάσεις έργων Ελλήνων δραματουργών που ανεβαίνουν σε θέατρα όλης της χώρας.  Για κάθε παράσταση υπάρχει αναλυτική παρουσίαση, αναφέρονται οι συντελεστές, δίνονται στοιχεία και πληροφορίες για τον τόπο παρουσίασης, τις ώρες και τα εισιτήρια,  ενώ την κάθε ανάρτηση συνοδεύει φωτογραφικό υλικό και trailer (όπου υπάρχει).

Σκοπός όλου αυτού του εγχειρήματος είναι η κατά το δυνατόν πληρέστερη και ακριβέστερη καταγραφή όλων των θεατρικών παραστάσεων ελληνικής δραματουργίας, κάτι που από μόνο του έχει αρκετές δυσκολίες, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Αθήνα μόνο λειτουργούν πάνω από 300 θέατρα και θεατρικές σκηνές ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα για τις θεατρικές παραστάσεις απαιτείται πολύ έρευνα, καθώς δεν θέλουμε να εστιάσουμε μόνο στις πόλεις- θεατρικά στέκια.

Μελλοντικά, όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται στο on stage θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σημαντικό στοιχείο έρευνας και πολύτιμο εργαλείο μελέτης για τις παραστάσεις και τη συγγραφική δραστηριότητα σε ετήσια βάση: ποια έργα επιλέγονται από τους σκηνοθέτες και γιατί, πότε γραφτήκαν, είναι σύγχρονα ή επιλέγονται για τη διαχρονικότητά τους; Τι είναι αυτό που κάνει τους Έλληνες να στραφούν στο θέατρο και συγκεκριμένα στη συγγραφή έργων; Η μελέτη στατιστικών δεδομένων μέσα από την καταγραφή των παραστάσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα για την κοινωνικοοικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας μας αλλά και διεθνώς, ενώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον και η  σύγκριση με τις επιλογές της ξένης δραματουργίας σε πολλαπλά επίπεδα.

Τη θεατρική περίοδο 2014-2015 καταγράφηκαν πάνω από 250 παραστάσεις, γνωστών αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων, σε θέατρο ενηλίκων και παιδικό. To GPP στέκεται δίπλα στις προσπάθειες αυτές, τις ενισχύει και τις προβάλλει πιστό στην πεποίθηση ότι είναι σημαντικό να δοκιμαστούν τα ελληνικά έργα, να βρουν το δρόμο τους για τις σκηνές και να αναδειχθούν τα καλύτερα.

 

Μαρία Μπούμπα

Θεατρολόγος, Υπεύθυνη on stage