«Η Επιστροφή της Ιφιγένειας» εκπροσωπεί την Ελλάδα στο United Solo Theatre Festival της Νέας Υόρκης

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 19/02/2015

Η Επιστροφή της Ιφιγένειας, του Γιάννη Ρίτσου, θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο μεγαλύτερο φεστιβάλ σόλο θεάτρου στον κόσμο, το United Solo Theatre Festival.
 
 Ένα από τα πιο σημαντικά και επίκαιρα κείμενα της νεοελληνικής δημιουργίας θα ανέβει σε σκηνοθεσία Μανώλη Ιωνά, στο θρυλικό Theatre Row, την Παρασκευή,  7 Νοεμβρίου 2014. Η Επιστροφή της Ιφιγένειας αποτελεί τη μοναδική ελληνική συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ της Νέας Υόρκης.  Πρωταγωνίστρια της σύγχρονης παράστασης, που «παντρεύει» τον ποιητικό λόγο, το χορό και τη μουσική, είναι η πιανίστρια και χορεύτρια Τατού Δέδε. 
 
Γραμμένη το 1972, Η Επιστροφή της Ιφιγένειας ανήκει στην «Τέταρτη Διάσταση», ένα υποβλητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου που περιλαμβάνει πολύστιχα ποιήματα με τη μορφή θεατρικού μονολόγου εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, γραμμένα από το 1956 έως το 1975.

 

Στην Ελλάδα του σήμερα, όπου όλα τα δεδομένα ανατρέπονται ο λόγος του Ρίτσου γίνεται πιο καίριος από ποτέ. Με πρώτη ύλη την αρχαία ελληνική τραγωδία θέτει τα πιο καυτά ερωτήματα: τι είναι η σύγχρονη Ελλάδα, τι αντιπροσωπεύει, ποιοι είναι οι άνθρωποί της και ποια είναι η αλήθεια τους; Τι είναι πατρίδα και ποια η σημασία των αγώνων που έγιναν για αυτήν;

 

Ζητήματα εξαιρετικά φλέγοντα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και ηθικής κρίσης.  Σε μια εποχή αγωνίας και λήθης ο Ρίτσος με το έργο του υπογραμμίζει την ενότητα και τραγικότητα του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες, με την βοήθεια μιας γλώσσας εκρηκτικά σύγχρονης,  ποιητικής και δηκτικής ταυτόχρονα.

Μ.Ε.

 

Σκηνοθεσία – Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Μανώλης Ιωνάς

Ερμηνεύει και παίζει πιάνο η Τατού Δέδε

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Γραφιστικά: Χριστίνα Σηφιανού

Φωτογραφία: (αφίσας) Ειρήνη Στείρου , ( παράστασης) Γιώργος Σταθόπουλος

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=DKr9byP7pXY