Το "Vitrioli" του Γιάννη Μαυριτσάκη στο Φεστιβάλ της Αβινιόν

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 01/12/2014

Έκανε πρεμιέρα στις 10 Ιουλίου το Βιτριόλι του Γιάννη Μαυριτσάκη, σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πι, στο Φεστιβάλ της Αβινιόν. Το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας για πρώτη φορά συμμετείχε στο γαλλικό Φεστιβάλ, με ένα έργο που παρουσιάστηκε στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» τη θεατρική περίοδο 2012 -2013 (πρεμιέρα 20 Μαρτίου 2013).

Έγραψε ο γαλλικός τύπος την επομένη της πρεμιέρας:

«Κατάρρευση του κόσμου: Το Βιτριόλι είναι από ύφασμα αλλιώτικα μάυρο.[...] Στην καρδιά μια άρρωστης οικογένειας, η αιμομιξία, το μίσος, η καταστροφή. Οι επτά ερμηνευτές, εκπαιδευμένοι στο κλασικό παιχνίδι των μεγάλων ποιητών, είναι εντυπωσιακοί στην έκφραση της βίας, στη δέσμευση του σώματος μέχρι τη γύμνια. Άνθρωποι αδύναμοι να ζήσουν, σ’ ένα έργο που διαβάζει την κρίση, την κατάρρευση του κόσμου». (Le Figaro,11/07/2014)

Έκανε εντύπωση το “Vitrioli” με τη σκοτεινιά του, που οι περισσότεροι δημοσιογράφοι αναζητούν να συνδυάσουν με μια ανάγνωση της κρίσης. Χαρακτηριστικός ο τίτλος σχετικού άρθρου στο Culturebox: «Βιτριόλι ή το ανέβασμα του Γολγοθά της Ελλάδας». (cutlurebox.fr, 14/07/2014).

Τοποθετημένο μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο αποκάλυψης, το έργο ανατέμνει μια νοσηρή οιδιπόδεια σχέση μητέρας-γιου, αφηγούμενο την ιστορία ενός αγοριού που ζει άλλοτε στις παρυφές της πραγματικότητας και άλλοτε μέσα σε μια ολοκληρωτική κόλαση, που συνδιαλέγεται με τις δυνάμεις του χάους, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη διαβρωτική δύναμη της ζωής και την άρνησή της.

Θα γράψει το εντυπο “Les echos”:

«Το έργο του Μαυριτσάκη αξίζει το όνομά του: το Βιτριόλι είναι ένα από τα πιο σκοτεινά και βίαια έργα που μας έχει παρουσιαστεί εδώ και πολύ καιρό-και όχι αποκλειστικά στην Αβινιόν.

Όσο για τη σκηνοθεσία του Ολιβιέ Πι, είναι από τις πιο καυστικές και πικρές που έχει ποτέ υπογράψει […] Μια μεταφορά για την οικονομική και ηθική κατάθλιψη στην Ελλάδα […] Οι θεοί είναι νεκροί και η τραγωδία του Μαυριτσάκη τρέφεται από το τίποτα της εποχής μας. Όπως στα έργα του Edward Bond, δεν υπάρχει καμία ελπίδα. […] Πρόκειται για ένα θέατρο οργής και τρόμου που μας προσφέρει ο Ολιβιέ Πι, που υπηρετείται από εντυπωσιακά αφοσιωμένους ηθοποιούς».

Η εφημερίδα  «Le Monde» σε άρθρο με τον διττό τίτλο «Το Βιτριόλι βουτάει τους θεατές της Αβινιόν στα σκοτάδια», παραπονιέται για τη δυσλειτουργική σκηνογραφία και τη θέση των θεατών, οι οποίοι δυσκολευόντουσαν να παρακολουθήσουν τη ροή των υπερτίτλων. Στη συνέχεια σχολιάζει θετικά τη δραματουργία του Μαυριτσάκη και την υποκριτική των ηθοποιών.  (Le Monde, 11/07/2014)

 

Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Πι, Σκηνικά – Κοστούμια: Pierre-Andre Weitz, Φωτισμοί: Bertarand Killy, Βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Θεμέλη, Βοηθός σκηνογράφου: Παύλος Θανόπουλος

Ηθοποιοί: Μαρία Κεχαγιόγλου, Δημήτρης Λάλος, Περικλής Μουστάκης, Κίττυ Παϊταζόγλου, Χάρης Τζωρτζάκης, Νίκος Χατζόπουλος

 

Α.Π.