Ανταπόκριση από Κύπρο: Η γυναίκα με τα μαύρα στο θέατρο Διόνυσος

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 25/02/2020

του Χριστόφορου Χριστοδούλου


Μεγάλη βραδιά η χτεσινή. Όχι επειδή υπήρχε τρέξιμο για την επίσημη έναρξη των Όσκαρ, ούτε ήμασταν Λονδίνο να δούμε θέατρο, αφού πρώτα θα περπατούσε κάποιος μέσα στο κρύο αέρα και τις σκοτεινές λεωφόρους για να φτάσει στο προορισμό του.

Αυτή τη φορά ο βραδινός αέρας της Αγγλίας ήρθε εδώ, φύσηξε μέσα στο θέατρο «Διόνυσος» και έφερε μαζί του όλη την υγρασία και την πυκνή ομίχλη από το Γκίλφορντ. Μαζί με την ομίχλη ήρθε όλη η αβεβαιότητα και ανατριχίλα που μπορεί να σου προκαλέσει η θέα μιας σκονισμένης σοφίτας, με εμφανή τα πρώτα δείγματα από την είσοδο κιόλας στο φουαγιέ του θεάτρου. Μια περίεργη φιγούρα πηγαινοερχόταν ήδη στον χώρο κρατώντας στο χέρι μια σφυρίχτρα. Ένας νέος, ντυμένος σε γκρίζα στολή με ασημένια μεγάλα κουμπιά που κούμπωναν κατά μήκος του σακακιού του, αφού έλεγξε τα εισιτήρια μας, σφύριξε δυνατά και φωνάζοντας στα αγγλικά μας ενημέρωσε ότι είναι ώρα για επιβίβαση.

 

Κάθισα στη θέση μου, ή μάλλον επιβιβάστηκα. Στο κάθισμα μου όμως δεν υπήρχε ζώνη ασφαλείας και η αλήθεια είναι πως αν βρισκόμουν σε πραγματικό τρένο εκείνη τη στιγμή, θα τη χρησιμοποιούσα σίγουρα. Το σκηνικό μπροστά μου θύμιζε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι σε ένα τοπίο το οποίο απόπνεε κάτι τρομακτικό και αβέβαιο. Αυτός ήταν ο χαρακτήρας του έργου άλλωστε. Αγγλικό γοτθικό μυθιστόρημα, τρόμος, φόβος και όλα τα συναφή φοβερά συναισθήματα του είδους. 

 

Ο σταθμάρχης σφύριξε ξανά, μας ειδοποίησε ότι ξεκινάμε και αμέσως μετά έσβησαν τα φώτα. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι χωρίς να είμαι σίγουρος για το τι θα ακολουθούσε. Μέσα από το σκοτάδι ξεπρόβαλε ο Χριστόδουλος Μαρτάς στο ρόλο του Arthur Kipps ο οποίος έκανε τις πρώτες του απόπειρες να αφηγηθεί την ιστορία του τραυλίζοντας και λίγο αργότερα εμφανίζεται ο Αντρέας Κουτσόφτας στο ρόλο του μικρού θεατρίνου ο οποίος θα αναλάβει να βοηθήσει τον κύριο Kipss να ολοκληρώσει την αφήγηση του όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται.

 

Καθώς εξελίσσεται το έργο, οι δύο ηθοποιοί ανταλλάσουν ρόλους - ο Αντρέας Κουτσόφτας μπαίνει στη θέση του νεαρού Kipps και ο Χριστόδουλος Μαρτάς υποδύεται μια σειρά άλλων χαρακτήρων από τον Mr. Jerome μέχρι τον Mr. Daily με τελικό προορισμό να καταλήξει στη παρουσίαση της γυναίκας με τα μαύρα. Οι εναλλαγές των ρόλων ήταν ιδιαίτερα ξεκάθαρες με τους ήχους του Κωνσταντίνου Ευαγγελίδη να οριοθετούν με κάποιο τρόπο την αλλαγή του χαρακτήρα και τις ενδυματολογικές επιλογές της Κατερίνα Ττάκκα να κάνουν αυτή την μετάβαση ακόμα πιο εμφανή.

 

 

Η μυστηριώδης μαυροφορούσα γυναίκα με το πρόσωπο της να κρύβεται πίσω από ένα μαύρο βέλο, παρουσιάζεται ξαφνικά στο πρώτο μέρος του έργου, με τη σκιά της να φαίνεται μπροστά στην εξώπορτα, κατά τη διάρκεια καταιγίδας και μετά το τέλος μιας κηδείας. Τραγική, περίεργη φιγούρα που η εμφάνιση της μια τέτοια ώρα θα ήταν σίγουρα συνδεδεμένη με κάτι σκοτεινό και ύποπτο. Η ιστορία συνεχίζεται με διάφορες αυξομειώσεις και εντάσεις ως το δεύτερο μέρος του έργου μέχρι τη στιγμή που ο νεαρός Kipps ετοιμάζεται να κοιμηθεί. Μετά από ένα παράξενο ύπνο που κάνει, ξημερώνει, και ακολούθως κάποια γράμματα από το παρελθόν θα φανερώσουν πτυχές αυτής της γυναίκας, πριν εμφανιστεί για τελευταία φορά διεκδικώντας αυτό που ήρθε να πάρει εξαρχής.

 

Η γυναίκα με τα μαύρα είναι μια συμβολική παρουσία που ο κάθε θεατής θα μπορούσε να την ερμηνεύσει όπως θέλει. Ίσως να είναι μια πληγωμένη μητέρα που έχασε την οικογένεια της, μια καταραμένη φιγούρα ή ακόμα και ένας παραλληλισμός με το υποσυνείδητο που κρύβεται μέσα μας. Λιγότερη σημασία έχει αυτό όμως, και περισσότερο η σκηνοθετική προσέγγιση του Αντρέα Κυριάκου στο έργο. Το παιχνίδι των πρωταγωνιστών ήταν ως ένα μεγάλο βαθμό απολαυστικό, με το ψυχόδραμα τους να με κρατά συνδεδεμένο μαζί τους σε όλη την παράσταση. Το έβλεπα στα μάτια τους ότι το ένιωθαν. Οι φωτισμοί του Γιώργου Λαζόγλου ήταν ρομαντικοί με τον τρόπο που έπεφτε το φως στο πρόσωπο τους να φανερώνει ευαίσθητα τους σημεία.

 

Μια αξιοπρεπής παράσταση σε ένα μικρό θέατρο που φανέρωσε την ανάγκη του Κύπριου δημιουργού να φέρει καινούρια συναισθήματα στο τραπέζι και να προκαλέσει μέσα από αυτά. Αυτό κράτησα φεύγοντας. Μου ήταν αρκετό.

Φοβήθηκα περισσότερο όταν αναρωτήθηκα γιατί δεν το είχα δει να συμβαίνει αυτό νωρίτερα στη Κύπρο, και ένιωσα ευγνώμων μέσα μου για τη γυναίκα με τα μαύρα και την αφύπνιση που μου πρόσφερε.

 

 

Συντελεστές:

Κείμενο: Susan Hill & Stephen Mallatratt

Μετάφραση: Φρίξος Μασουράς

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κυριάκου

Σκηνικά: Σταύρη Πάπα

Κοστούμια: Κατερίνα Ττάκκα

Φωτισμοί: Γιώργος Λαζόγλου

Μουσική: Κων/νος Ευαγγελίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδρέας Γεωργίου

Ηθοποιοί: Χριστόδουλος Μαρτάς, Ανδρέας Κουτσόφτας, Άντρη Σεργίου

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου ΔΙΟΝΥΣΟΣ: Χρήστος Γιάγκου

 

Τακτικές παραστάσεις στη Λευκωσία: Παρασκευή & Σάββατο στις 20:30 μ.μ., Κυριακή στις 18:30 μ.μ. μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2020.

 

Λεμεσός: Θέατρο ΕΝΑ, 24/25/26/27/28/29 Απριλίου 2020

Εισιτήρια: 15 ευρώ/κανονικό, 12 ευρώ/μειωμένο

Κρατήσεις: 22818999 & 99621845