kinemo. Ένα θεατρικό εγχειρίδιο από την ομάδα Hippo

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 23/02/2019

Η θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group (Φώτης Δούσος – Αλέξανδρος Ράπτης) παρουσιάζει το kinemo, το βιβλίο της για την θεατρική τέχνη.

 

 

ΚΙΝΕΜΟ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

 

Το kinemo είναι ένα θεατρικό εγχειρίδιο που περιγράφει με παρασταστικό τρόπο τη μέθοδο της ομάδας Hippo και διερευνά εκφάνσεις και κατευθύνσεις του σωματικού θεάτρου σήμερα.

 

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο καταγράφεται και αναλύεται το “μανιφέστο” της ομάδας. Μια σειρά από κανόνες που αποτελούν συγχρόνως και έναν πρωτότυπο οδηγό θεατρικής τέχνης. Στο δεύτερο μέρος παρατίθεται ενδεικτικό ασκησιολόγιο και πρακτικές συμβουλές για την σωστή προετοιμασία του σώματος πριν από την πρόβα ή την παράσταση.

 

Το kinemo απευθύνεται σε σπουδαστές υποκριτικής, επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες και ανθρώπους του θεάτρου γενικότερα. Ωστόσο, μέσα από την κοσμοθεωρία που το διακρίνει, τείνει να διαβαστεί όχι μόνο ως εγχειρίδιο υποκριτικής και σκηνοθεσίας, αλλά και ως ένα απολαυστικό ανάγνωσμα για τις κρυφές ιδιότητες του σώματος και τις ατελείωτες δυνατότητες επικοινωνίας που αυτό προσφέρει.

 

...Η τέχνη του ηθοποιού μαθαίνεται στο σανίδι και μεταδίδεται, όπως όλες οι εμπειρικές τέχνες, από καρδιά σε καρδιά...

 

...Το σώμα του ηθοποιού είναι ένα φλεγόμενο τοπίο...

 

...Είναι σημαντικό, πέρα από την όποια μεταφυσική σημασία, να επενδύσουμε λίγο παραπάνω χρόνο στη σιωπή...

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη, Χαριλάου Τρικούπη 41 και Χαριλάου Τρικούπη 49 απ' όπου μπορείτε και να το προμηθευτείτε. Τηλ. 210 3826220 / 210 3816269.

 

Επίσης μπορείτε να το βρείτε online στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.angelakis.gr/index.php/vivlia-ekdoseis/theatrika/kinemo-detail?fbclid=IwAR3NvWurq8sh0XoHQvDT8NNnX0Z1DecINjI2z8nWJ5W2ZFYn45ZCvDayics

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΑΔΑΣ HIPPO 

 

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Φώτη Δούσο και Αλέξανδρο Ράπτη. Δραστηριοποιείται στο χώρο του ενήλικου, του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που συνομιλεί με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις.

Αριθμεί πολλές παραστάσεις στο ενεργητικό της που πρωτοανέβηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους, σε φεστιβάλ και σε Πανεπιστήμια: Ελλάδα, Κύπρος, Ευρώπη (Αγγλία, Ουαλία, Ολλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Βέλγιο), Η.Π.Α. (από τη Νέα Υόρκη μέχρι και το Λος Άντζελες), Καναδάς (Τορόντο, Μοντρεάλ), Αυστραλία (Μελβούρνη, Σύδνεϋ).

Σημαντικές στιγμές  στην πορεία της ομάδας θεωρούνται η παρουσίαση της παράστασης Νιάρα στο Πανεπιστήμιο του YALE, ενώπιον φοιτητών του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας και η διεξαγωγή εργαστηρίου υποκριτικής με αφορμή το προσωπικό στυλ της ομάδας (kinemo) σε επαγγελματίες ηθοποιούς στο Thespo19, το διεθνές φεστιβάλ νεανικού θεάτρου στην Βομβάη της Ινδίας.

 

http://hippohippos.wixsite.com/hippo-theatre-group