Χρόνια πολλά με δώρο ένα βιβλίο για τους φίλους του GPP από τις εκδόσεις Σοκόλη

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 29/12/2018

Το Greek Play Project σας εύχεται Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το 2019 και φυσικά οι ευχές όπως κάθε χρόνο συνοδεύονται από ένα δώρο.και μάλιστα το καλύτερο: ένα βιβλίο. 
Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σοκόλη χαρίζουμε στους φίλους του θεάτρου 20 βιβλία - 10 σύγχρονα ελληνικά θεατρικά έργα. Χαράλαμπος Γιάννου, Άκης Δήμου, Γιώργος Ηλιόπουλος, Βασίλης Κατσικονούρης, Αντώνης & Κωνσταντίνος Κούφαλης, Γιάννης Μαυριτσάκης, Χρύσα Ξουραφά, Νίνα Ράπη, Αλέξης Σταμάτης, Πένυ Φυλακτάκη είναι οι συγγραφείς μας. 
Γιατί το ελληνικό έργο αξίζει της υποστήριξής μας. 

 Χαράλαμπος Γιάννου
Πείνα
κωδικός: 978-618-5139-89-6 

Οι γονείς ανησυχούν για το παιδί. Θέλουν να γίνει όπως παλιά. Ο υπερβολικός ζήλος τούς οδηγεί να χρησιμοποιήσουν κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο εκτός από τον πιο απλό, αυτόν της φροντίδας και της αγάπης. Μια σειρά κωμικοτραγικών καταστάσεων περιγράφει πώς μια συνηθισμένη οικογενειακή κρίση παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις. 
Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2014
Σελίδες: 60
Τιμή: 7€Άκης Δήμου
Μαζί σου για το τίποτα 
κωδικός: 978-618-5139-83-4

Το Μαζί σου για το τίποτα είναι η ιστορία μιας αποτυχημένης συγγραφικής απόπειρας απ' αυτές που είναι γεμάτα τα ημερολόγια των συγγραφέων.
Ταυτόχρονα είναι κι ένα υστερόγραφο σε ένα από τα πιο τρυφερά διηγήματα του Τσέχωφ, προφανώς απελπισμένο και προφανώς αστείο, όπως κι οι ιστορίες του ρώσου συγγραφέα.
Ξεκίνησε τυχαία, συνεχίστηκε αποσπασματικά, ολοκληρώθηκε ξαφνικά, σχεδόν ερήμην μου, στο περιθώριο άλλων γραψιμάτων (όχι πάντα πετυχημένων εννοείται). Η αλήθεια είναι ότι δεν μου πήρε πολύ να το γράψω, μου πήρε όμως πάρα πολύ να το ζήσω.
Και, παρόλο που αντιπαθώ να μιλάω για το νόημα (ποιο νόημα;) των έργων μου, αν το συγκεκριμένο έργο λέει κάτι, τώρα που το ξαναβλέπω λίγο πιο ψύχραιμα, αυτό είναι ότι, αν θες να δοκιμαστείς στις ορθοπεταλιές της σκηνής, πρέπει πρώτα να μάθεις να ισορροπείς καλά στις δυο ρόδες της ζωής σου.
Τα υπόλοιπα, όταν είναι να συμβούν, συμβαίνουν.
Τιμή: 8€Γιώργος Ηλιόπουλος
Το κελεπούρι 
κωδικός: 978-960-6801-83-9 

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας απελπισμένος νέος, ο Γιώργος. Έπρεπε να βρει λεφτά επειγόντως… Μια απελπισμένη κοπέλα, η Μπέμπα, έπρεπε να ερωτευτεί επειγόντως… Δυο απελπισμένοι γονείς έπρεπε να παντρέψουν το παιδί τους επειγόντως… Μόνο που το παιδί ήταν… Μέχρι πού μπορείς να φτάσεις για λίγα λεφτά; Μέχρι πού μπορείς να φτάσεις για λίγη αγάπη;
Σελίδες: 96
Τιμή: 8€

 Βασίλης Κατσικονούρης
Μονόλογοι: Το Μπουφάν της Χάρλεϋ / Ο Μάκης
κωδικός: 978-618-5139-22-3 

Δύο βουβοί ακροατές. Ένας Εύζωνας στη σκοπιά του Άγνωστου Στρατιώτη κι ένα χρυσόψαρο στη γυάλα του. Εγκλωβισμένοι όπου οι συνθήκες τούς έταξαν, μπορούν μόνο να ακούν. Τα πάθη, τη θλίψη αλλά και την κωμικότητα των συνομιλητών τους: μιας γυναίκας στο Σύνταγμα, νύχτα με βροχή, κι ενός παππού μόνου στο σπίτι, καλοκαίρι. Εγκλωβισμένοι κι αυτοί, με μόνη τους ίσως έξοδο τις αναμνήσεις τους. Τη θύμηση όχι τόσο όσων έζησαν, αλλά πιο πολύ όσων ονειρεύτηκαν. Το περίφημο Μπουφάν της Χάρλεϋ μαζί και ο Μάκης σε ενιαία έκδοση, όπως ενιαία παρουσιάστηκαν και στην παράσταση του Θεάτρου Μεταξουργείο.
Σελίδες: 64
Τιμή: 8€

 Αντώνης & Κωνσταντίνος Κούφαλης
Συγχώρεσέ με 
κωδικός: 978-618-5139-13-10

Λένε πως οι ενδιάμεσοι σταθμοί σ’ ένα μακρύ ταξίδι, κουράζουν. Πως αποδυναμώνουν το πνεύμα και το σώμα, δημιουργούν σύγχυση, εντάσεις… Ακόμη κι όταν ο προορισμός είναι ελκυστικός, το τέλος σκοτίζεται, χάνει κάτι από τη γλύκα της αναμονής και τη σαγήνη της περιπέτειας. Στην περίπτωση του Συγχώρεσέ με οι δικοί μας ήρωες κάνουν το ταξίδι αυτό ανάστροφα. Έχοντας ήδη εγκατασταθεί και «βολευτεί» σε έναν τόπο ειδυλλιακό, η εκ των πραγμάτων αναγκαστική συνύπαρξη με αφορμή μια απώλεια γίνεται αιτία για να ανασυρθούν στο φως όλες οι συγκρούσεις που τους οδήγησαν –εκόντες άκοντες– εξόριστους από μια πόλη στην οποία τώρα υποχρεούνται να επιστρέψουν… Γιατί η αγάπη και η συγχώρεση… κρύβονται στις γωνίες και στα πατάρια σε στέκια αγαπημένα, αυτά που αξίζουν στη ζωή κι αυτά που διαρκούν περισσότερο. Γιατί το χθες, όσο μακρινό κι αν είναι, έχει αφήσει πληγές που ακόμη αιμορραγούν και που το τώρα καλείται να επουλώσει.
Σελίδες: 80
Τιμή: 8€

 


Γιάννης Μαυριτσάκης
Βόλφγκανγκ 
κωδικός: 978-618-5139-38-4

Σε διάλεξα. Ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους διάλεξα εσένα. Θα μείνεις εκεί κρυμμένη. Τώρα δεν κινδυνεύεις. Είσαι προστατευμένη και ασφαλής. Κανείς δε μπορεί να σ’ αγγίξει. Θα μείνεις καθαρή. Όσα χρόνια και να περάσουν. Δεν θα γεράσεις ποτέ. Ακόμα κι όταν θα ΄χεις γίνει γυναίκα, θα είσαι πάντα κορίτσι. Μέχρι να γίνεις κομμάτι από μένα. Μέχρι τίποτα να μη μπορεί να μας χωρίσει.
ο Wolfgang ανέβηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο (2008), σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Το 2014 ανέβηκε στο Théâtre de l'Atalante στο Παρίσι, σε σκηνοθεσία της Laurence Campet, στη μετάφραση της Δήμητρας Κονδυλάκη. Το έργο έχει πάρει το Βραβείο Γεώργιος Χορτάτσης (Καλύτερο Έργο 2008-10) και το Palmares 2010 (Centre National du Théâtre, Paris).
Σελίδες: 90
Τιμή: 8€

 


Χρύσα Ξουραφά
Αντιγόνη η Αληθινή ιστορία 
κωδικός: 978-618-5139-67-4

Το παρόν έργο δεν αποτελεί ερμηνεία της Αντιγόνης ή διασκευή. «Δανείζεται» την Αντιγόνη με απόλυτο σεβασμό και απεριόριστο θαυμασμό στο πρωτότυπο κείμενο, για να προτείνει μια άλλη στάση ζωής. Πιο ανθρώπινη, πιο τρυφερή. Και στο τέλος την επιστρέφει με λατρεία εκεί από όπου την πήρε. Στο πάνθεον των ηρώων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Σελίδες: 80
Τιμή: 8€

 Νίνα Ράπη
Splinters
κωδικός: 978-618-5139-79-7 

Splinters είναι
Οι ακίδες που τρυπούν το δέρμα.
Θραύσματα σχέσεων. Καθημερινών. Ή όχι;
Οι μικρές λεπτομέρειες στην επικοινωνία, που ξεσκεπάζουν τα χἀσματα.
Ό,τι σημαίνει «έλξη/επαφή/έρωτας/αγάπη», όταν ξύσεις την επιφάνεια.
Επτά στιγμιότυπα εικονογραφούν σχέσεις μεταξύ φίλων, φύλων και φυλών ανθρώπων.
Μια ιστορία που δεν λέγεται με λόγια.
Συμβαίνει, εξελίσσεται υπόγεια, ωριμάζει και ξεσπά.
Ανάμεσα στις λέξεις, πίσω από τα πρόσωπα, κάτω από τους ρόλους.
Μια γραφή που κατανοεί βαθιά και ανατρέπει τους ορισμούς του λεξικού των ηρώων της.
Αφήνει τον λόγο στην ηδονή και επιτρέπει την οδύνη.
Επτά μονόπρακτα που συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο έργο.
Ένα ταξίδι στην ορμή προς την ωριμότητα.
Από την κοινωνική σύμβαση προς την ελευθερία της συνείδησης.
Και από το ζωτικό ψέμα στην εντροπία του ασυνειδήτου.
Αμαλία Κοντογιάννη
Τιμή: 8€

 


 

Αλέξης Σταμάτης
Κόσμος Γωνία
κωδικός: 978-618-5139-94-0 

Ο Σάκης και ο Φώτης είναι δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, που τους ενώνουν ωστόσο πολλά, με κύρια τη μοναξιά και τον εγκλεισμό. Και οι δυο ζουν μόνοι στο μικρό σπίτι-φωλιά τους όπου ταΐζουν τις φαντασιώσεις και τις μνήμες τους.
Ο Σάκης («Η τελευταία Μάρθα»), φύλακας στην Εθνική Πινακοθήκη, προβάλλει τις ονειροφαντασίες του στον απέναντι ψιλικατζή τον οποίον θεωρεί φύλακα-άγγελο της ζωής του, με αποτέλεσμα να εμπλακεί σε ποικίλες περιπέτειες που του αλλάζουν εντελώς την καθημερινότητα. Ο Φώτης («Μεσάνυχτα σ' έναν τέλειο κόσμο»), συγγραφέας, χωμένος μέσα σε κασέτες που καταγράφουν όλο του το παρελθόν, «κλέβει» τον νεότερο εαυτό του για να μπορεί να γράφει. Μέχρι που η πηγή του στερεύει. Τα έργα του παύουν να έχουν επιτυχία. Ξαφνικά, δέχεται μια αναπάντεχα προσοδοφόρα πρόταση που μπορεί να του αλλάξει τη μοίρα. Για να γράψει, όμως, πρέπει να παρακολουθήσει τα μοναδικά δύο ντιβιντί που δεν αντέχει να δει. Εκείνα που ξανανοίγουν το μεγάλο τραύμα της ζωής του.
Δύο χαρακτήρες που ολισθαίνουν στο δίπολο φαντασία-πραγματικότητα και από τα σπαράγματα της μνήμης -κατασκευασμένης ή μη- δημιουργούν πραγματικές συνθήκες σ' έναν ενεστώτα που καίει.
Σελίδες: 72
Τιμή: 8€

 


 

Πένυ Φυλακτάκη
Φύκι στο Βυθό 
κωδικός: 978-618-5139-93-3

 

 

86.400

Αυτά αφήνει στη διαθήκη του ο Πατέρας της οικογένειας υπό έναν όρο: Θα τα κερδίσει όποιο από τα δύο παιδιά του τα επενδύσει με τον καλύτερο τρόπο μέσα σε 24 ώρες από την κηδεία του.
Τα δύο αδέρφια, Ανδρέας και Αλεξάνδρα, θα ξανασυναντηθούν έπειτα από 24 χρόνια. Θα ξαναμπούν στο πατρικό σπίτι, το σπίτι της παραλίας με τα φύκια. Θα συνειδητοποιήσουν ότι τελικά ο χρόνος είναι χρήμα - ή μήπως το αντίστροφο;
Σελίδες: 64
Τιμή: 8€

 Οι Εκδόσεις Σοκόλη αριθμούν εφέτος πενήντα χρόνια στον ελληνικό εκδοτικό χώρο, προσμετρώντας στο ενεργητικό τους βαρυσήμαντα έργα γύρω από τη νεοελληνική λογοτεχνία (ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο), τα οποία έχουν κατά καιρούς τιμηθεί με κρατικά και άλλα βραβεία, και αποτελούν βασική βιβλιογραφία στις νεοελληνικές έδρες των ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Επιπλέον, έχουν να παρουσιάσουν μια πλειάδα τίτλων γύρω από την εκπαίδευση, το παιδικό βιβλίο, την ξένη ποίηση και πεζογραφία, όπως και το ελληνικό και ξένο θέατρο.