Μια συνάντηση με τον Εουτζένιο Μπάρμπα

  •  Συντάκτης: Μουντράκη Ειρήνη
  •  Δημοσιεύτηκε στις: 25/08/2016

 

Για τον Εουτζένιο Μπάρμπα δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι μεγάλη μας τιμή που είχαμε τη χαρά να έχουμε μία σύντομη συζήτηση μαζί του λίγες μέρες πριν το ταξίδι του στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου μαζί με τη συνεργάτιδά του Τζούλια Βάρλεϋ θα πραγματοποιήσουν ένα ολοήμερο σεμινάριο το Σάββατο, 28 Αυγούστου, προσκεκλημένοι του Αντώνη Διαμαντή και του ΟΜΜΑ Studio.

Μια μοναδική ευκαιρία για τους έλληνες καλλιτέχνες να συναντηθούν μαζί του και να έρθουν σε επαφή με τον τρόπο δουλειάς του.

 

Από το Festuge στο Caravan Project: Πιστεύετε ότι είναι πιθανό να επαναδραστηριοποιηθούν οι πολίτες της Ευρώπης με τα τόσα προβλήματα μέσω της τέχνης και του θεάτρου; Ποια είναι η ανάγκη που σας ενέπνευσε το Caravan Project;

Το Festuge στη μικρή μας πόλη Χόλστερμπρο στη Δανία είναι μια γιορτή για τις πολλές μορφές «υποκουλτούρας»: σχολεία, αθλητικά σωματεία, ο στρατός, διαφορετικές εκκλησίες, εθνικές μειονότητες, ομοφυλοφιλικοί οργανισμοί, κλπ. Το θέατρο είναι η τέχνη που εγκαθιδρύει σχέσεις. Το θέατρο Οντίν χρησιμοποιεί την ικανότητά του και την εμπειρία του, όχι μόνο για να δημιουργεί παραστάσεις αλλά και για να δημιουργεί σχέσεις μεταξύ των πολλών και διαφορετικών περιβάλλοντων στο Χόλστερμπρο προκειμένου να τα γνωστοποιήσει, να τα κάνει να συνεργαστούν με εντυπωσιακό τρόπο και να τα κάνει περήφανα για τη διαφορετικότητά τους. Δεν πιστεύω ότι το Festuge – αυτό το πολύ συγκεκριμένο πολιτιστικό γεγονός όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία 30 χρόνια, θα επαναδραστηριοποιήσει τις εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες σε κατάσταση ανασφάλειας και πρακτικών δυσκολιών. Το Festuge μπορεί να είναι ένα ερέθισμα, ένα παράδειγμα για το ότι μερικά πράγματα που φαίνονται αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά. Αυτή η πρωτοβουλία είναι σαν ένα μικρό ζωντανό κύτταρο που συνεργάζεται με άλλα ζωντανά κύτταρα στον οργανισμό της Ευρώπης προκειμένου να ενδυναμώσει το πολιτιστικό και πνευματικό ανοσοιοποιητικό της σύστημα.

 

Το θέατρο Οντίν είναι ένας ζωντανός μύθος. Αλλάξατε τους στόχους σας μέσα σε αυτά τα χρόνια και προσαρμοστήκατε στις νέες πραγματικότητες.

Το γεγονός ότι είναι ένας ζωντανός μύθος δεν αλλάζει την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής του θεάτρου Οντίν. Είμαστε πάντα μια ομάδα θεάτρου και τα αποτελέσματά μας εξαρτώνται από τον βαθμό και την ποιότητα της δέσμευσης του καθένα από εμάς. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα, το ίδιο και εμείς: γερνάμε και είναι δύσκολο να καταβάλλουμε τις ίδιες προσπάθειες και να κάνουμε τις ίδιες δράσεις όπως παλιά. Όμως, έχουμε πάντα ως κίνητρο το να αντιμετωπίσουμε τις νέες συνθήκες με το να βρούμε μια λύση, και αυτό μας εμποδίζει από το να χάσουμε την προσωπική αξία που δίνουμε στη δουλειά μας στο θέατρο.

 

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας, η επιθυμία σας για το μέλλον. Είστε ένας πολίτης του κόσμου που ταξιδεύει για περισσότερο από μισό αιώνα. Τι πιστεύετε και πως νιώθετε ως ένας νοτιοευρωπαίος που έχει τη βάση του στη βόρεια Ευρώπη;

Άφησα την Ιταλία το 1954. Για επτά χρόνια ήμουν οξυγονοκολλητής στη Νορβηγία και μετά ναύτης του νορβηγικού εμπορικού ναυτικού. Σπούδασα θέατρο στην Πολωνία για τέσσερα χρόνια και κατέληξα σε μια μικρή πόλη της Δανίας όπου έζησα για πενήντα χρόνια. Από την μια πλευρά είμαι εντελώς χωρίς ρίζες. Από την άλλη, αισθάνομαι ότι οι ρίζες μου είναι στην τέχνη μου και στον κύκλο των ανθρώπων με τους οποίους μοιράζομαι τη ζωή μου στο θέατρο Οντίν και σε αυτούς που συναντώ στο εξωτερικό και αναπτύσσω δεσμούς συνεργασίας και φιλίας.

 

Είναι το θέατρο μια απάντηση σε όσα συμβαίνουν. Διατηρείτε την πίστη σας σε αυτό; Υπάρχουν μυστικά για τους ηθοποιούς;

Πολλές δύσκολες ερωτήσεις…

 

Ποια είναι η σχέση σας με την Ελλάδα;

Από τότε που ήμουν δώδεκα χρονών είχα έναν στενό δεσμό με την κλασσική Ελλάδα. Σπούδασα αρχαία ελληνικά στο σχολείο για πέντε χρόνια. Το να μεταφράσω τον Σοφοκλή, ένα ποίημα του Αρχίλογου ή να διαβάσω έναν διάλογο του Πλάτωνα ήταν μια καθημερινή απασχόληση στη ζωή μου. Νιώθω ότι η ιδιαίτερη πολιτιστική μου ταυτότητα διαμορφώθηκε χάρη στην φαινομενικά άχρηστη αυτή γνώση. Ο ελληνικός πολιτισμός έθρεψε την φαντασία μου και επηρέασε τις αισθητικές μου αναφορές. Σε σχέση με τη σύγχρονη εποχή, συνάντησα κάποτε τον Κάρολο Κουν στη Γερμανία, όπου είχε έρθε να δει μια παράσταση του Οντίν. Ήταν το 1980. Σήμερα έχω στενή συνεργασία με το Στούντιο Όμμα στο Ηράκλειο και μια φιλική σχέση με τον Θόδωρο Τερζόπουλο από την εποχή των Δελφών.

 

Τι περιμένετε από τους Έλληνες ηθοποιούς και τι θα πρέπει να έχουν κατά νου παρακολουθώντας το masterclass;

Το κίνητρο των καλλιτεχνών του θεάτρου που θα ταξιδέψουν για να παρακολουθήσουν το masterclass που θα κάνουμε η Julia Varley και εγώ είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Κάθε ένας από αυτούς έχει ήδη τις προσωπικές του αποσκευές εμπειρίας, αλλά και την επιθυμία να λάβει νέα ερεθίσματα. Ελπίζω ότι θα δουν και θα ακούσουν κάτι που θα τους ερεθίσει και θα ενισχύσει την επαγγελματική τους δέσμευση για να ακολουθήσουν ο καθένας τον δρόμο του.

 

Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί σε «συμπεράσματα» (αν επιτρέπεται η χρήση αυτή του όρου) από την εργασία σας και τη μελέτη της ανθρωπολογίας του θεάτρου με την Διεθνή Σχολή Θεατρικής Ανθρωπολογίας (ISTA);

Στο θέατρο οι ηθοποιοί πρέπει να είναι ικανοί να προσελκύσουν και να κρατήσουν την προσοχή των θεατών τους, όχι μόνο λέγοντας ένα κείμενο αλλά επίσης μέσω μιας συμπεριφοράς όπου ο τονισμός της φωνής και η υποδήλωση δεν είναι ίδια με την ιδιωτική ζωή. Η ανθρωπολογία του θεάτρου επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες τεχνικές αρχές, που βρίσκονται σε όλες τις φόρμες της υποκριτικής σε όλους τους πολιτισμούς. Αυτές οι αρχές αφορούν στη σκηνική παρουσία και δεν διδάσκουν πως να γίνεις ένας «καλός» ηθοποιός. Τα συμπεράσματα είναι γεγονότα: η ανθρωπολογία του θεάτρου σήμερα μελετάται και εφαρμόζεται θεωρητικά και πρακτικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

 


Ακολουθεί το μήνυμα του Εουτζένιο Μπάρμπα για την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα

Πρός τούς φίλους μου του θεάτρου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ.
Εχω επισκεφτεί την Ελλάδα και την Κρήτη πολλές φορές,αλλά ποτέ σαν άνθρωπος του Θεάτρου.Αυτή είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στο Ηράκλειο,προσκαλεσμένος του Θεάτρου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ με το οποίο είμαι "δεμένος" εδώ και πολλά χρόνια, με φιλία και συνεργασία.Θα δώσω ένα σεμινάριο δεξιοτεχνίας μαζί με την ηθοποιό Τζούλια Βάρλευ.Αν και λυπάμαι που δεν έχω την ευκαιρεία,να παρουσιάσω μια παράσταση του Θεάτρου Οντίν με όλους τους ηθοποιούς μου, είμαι εντούτοις χαρούμενος στο να μοιραστώ με τους Ελληνες συναδέλφους μου και με τους θεατές που ενδιαφέρονται, την μισού αιώνα εμπειρία μου πάνω στη θεατρική πρακτική.
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στο θέατρο Οντίν της Δανίας η Ειρήνη Κουτσάκη και ο Αντώνης Διαμαντής, έχουν περιγράψει συχνά το περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει και στο οποίο αναπτύσουν τη δουλειά τους με το θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ.Περιμένω να συναντήσω τους συνεργάτες τους,καθώς και τους ενδιαφερόμενους θεατές, να γίνω μάρτυρας των αντιδράσεων τους και να ακούσω τα σχόλιά τους.
Τελικά είμαι προφανώς ευγνώμον σε σας, που με καλείται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, όταν τέτοιου είδους γεναιοδωρία κοστίζει μια "Ηράκλεια" προσπάθεια.
Φιλικά
Εουτζένιο Μπάρμπα
Χόλστεμπρο,5-3-2016


Πληροφορίες για το Masterclass

Ημερομηνία: Σάββατο, 28 Αυγούστου 2016-08-25

Τόπος: Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου

Ώρα: 09.30 – 20.30

 

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:
9.30 - 12.30: Master Class με τον Εουτζένιο Μπάρμπα. Συμμετέχει η ηθοποιός Τζούλια Βάρλεϋ
12.30 - 14.00: Διάλειμμα
14.00 - 16.00: Master Class με τον Εουτζένιο Μπάρμπα. Συμμετέχει η ηθοποιός Τζούλια Βάρλεϋ
16.00 - 16.30: Διάλειμμα
16.30 - 17.30:  "Tο Ιπτάμενο Χαλί" ("The Flying Carpet")
Επίδειξη δουλειάς (Work Demonstration) απο την Τζούλια Βάρλεϋ.
17.30-18.00: Διάλειμμα
18.00-19.10: Προβολή του ντοκυμαντέρ   “Η Κατάκτηση της Διαφορετικότητας" (Η ιστορία του Θεάτρου Οντίν-θα δοθεί στο κοινό εντυπη μετάφραση)
19.30-20.10: Παρουσίαση παράστασης work in progress απο τους ηθοποιούς του θέατρου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ με θέμα αποσπάσματα από την "Ασκητική" του Νίκου Καζαντζάκη.
 

Για το σεμινάριο με τον Eugenio Barba θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά, στην επίδειξη δουλειάς από τη Julia Varley θα υπάρχει μετάφραση στο πρώτο μέρος (στα σημεία που εξηγεί πως δουλεύει με την φωνή), ενώ τα αποσπάσματα από ρόλους της στο θέατρο odin που θα μας παρουσιάσει θα ακουστούν στα αγγλικά. Τέλος η ταινία που θα προβληθεί που μιλά για την ιστορία του θεάτρου odin, θα συνοδεύεται από έντυπη ελληνική μετάφραση.

 

Πληροφορίες στο: theater@otenet.gr  και στα τηλ.: 2810263659/ 6945898204

https://www.facebook.com/events/182477558788879/