Μια συνάντηση με τον Νίκο Μαγδαληνό

  •  Συντάκτης: Μουντράκη Ειρήνη
  •  Δημοσιεύτηκε στις: 06/05/2016

Από τις 6 Μαϊου και για λίγες μόνο παραστάσεις ο Νίκος Μαγδαληνός αναμετράται με έναν εξαιρετικής δύναμης μονόλογο του Γιώργου Μανιώτη το Δέντρο, το οποίο αποτελεί το τέταρτο έργο της ενότητας «Λιτότητα» (εκδ.Όστρια). Ο Χριστόφορος,  ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της κρίσης, μπροστά στην απελπισία του αποφασίζει να στολίσει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που βρίσκει στα σκουπίδια. Το δέντρο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά το δέντρο της ζωής του: θραύσματα, μνήμες, αισθήματα, αγαπημένα αντικείμενα. Μια ιεροτελεστία, ένα τελετουργικό ζωής.

Ο Νίκος Μαγδαληνός καθοδηγείται από τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Μανιώτη και μας μιλάει για την παράστασή τους.

Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία; Τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε στον Χριστόφορο του Δέντρου;

Συνέβη κάτι μαγικό... Βρέθηκα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο και γνωρίστηκα με τον Μανιώτη. Τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους. Στον Χριστόφορο με γοήτευσε ότι είναι φορέας του Χριστού, κουβαλάει τον σταυρό του, όπως τον κουβαλάνε σιωπηλά τόσο συμπατριώτες μας μέσα σ' αυτό τον σπαραγμό. 

 

Τι είναι στην πραγματικότητα το Δέντρο

Να τονίσω ότι είναι ένα χριστουγεννιατικο δέντρο, το οποίο το πέταξαν μετά τις γιορτές στα σκουπίδια. Είναι όλη η ζωή του ανθρώπου που σε μία στιγμή γίνεται σκουπίδια. Ολα τα όνειρά μας, που λαμπυρίζανε μέσα στα μυαλά μας, βρέθηκαν σαν εφιάλτης στα σκουπίδια. 

 

Πως είναι να σας σκηνοθετεί ο συγγραφέας του έργου, ειδικά όταν αυτός είναι ένας τόσο πολυδιάστατος και αιχμηρός άνθρωπος του πνεύματος; Αφήνει περιθώρια προσωπικής αναζήτησης για τον ηθοποιό μια τέτοια συνεργασία; 
Είναι μεγάλη μου τιμή να με σκηνοθετεί ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας συγγραφέας και να μου εμπιστεύεται ένα «άπαιχτο» έργο του. Τονίζω ιδιαιτέρως ότι είναι το πρώτο θεατρικό κείμενο που γράφτηκε για αυτά που περνάει ο ελληνικός λαός, η πρώτη επαναστατική πένα μέσα στη λέλαπα των καιρών. Η συνεργασία αυτή ήταν ένα στοίχημα και των δύο μας. Εγώ έπαψα να είμαι έφηβος υποκριτικά και νιώθω πλέον τις γωνίες πιο στογγυλεμένες.

Έχετε ήδη ανακοινώσει και μια περιοδεία στο εξωτερικό. Ποιες χώρες θα επισκεφτείτε εκτός από τη Γερμανία και ποιο είναι το ζητούμενό σας;
Εκτός από τη Γερμανία θα γίνει περιοδεία και σε όλη την  Ελλάδα. Το ζητούμενο του έργου όσον αφορά την περιοδεία στο εξωτερικό είναι να συναντήσω όλους αυτούς που εκδιώχθηκαν από τη χώρα και με το θεατρικό αυτό έργο ζητάμε «συγνώμη».  

Το τελευταίο διάστημα οι μονόλογοι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Ένα ιδιαίτερα απαιτητικό είδος αφού ο ηθοποιός δεν έχει κανένα άλλο στήριγμα πέρα από τον εαυτό του στη σκηνή. Είναι για εσάς αυτό μια μεγάλη πρόκληση; Σας προβληματίζει;

Θα το επαναλάβω για άλλη μία φορά ότι στη ζωή μου δεν έχω κάνει καμία κατάχρηση, δηλαδή δεν έχω κάνει κάποιο μεγάλο δώρο στον εαυτό μου (π.χ. γαμήλιο ταξίδι στις Μπαχάμες ή εξωτικές διακοπές). Έτσι λοιπόν, όπως και στα παραμύθια, αποφάσισα να κάνω ένα ωραίο δώρο στον εαυτό μου δουλεύοντας σκληρά. Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη πρόκληση για μένα.  Ειδικά αυτούς τους καιρούς πιστεύω ότι το καλύτερο φάρμακο για να βγούμε από ην εσωστρέφεια είναι το «με φόρα μπροστά».

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια;

Όσον αφορά τα επαγγελματικά λυπάμαι πολύ αλλά δεν μπορώ να τα ανακοινώσω ακόμα. Όσον αφορά τα προσωπικά μου σχέδια.... θα σας καλέσω σύντομα στο γάμο μου.