Φτου και Βλέπω: Μια συνάντηση με την ομάδα lumo

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 31/05/2022

Το έργο της Αλεξάνδρα Στεργίου και του Μάνου Σφύρακη Φτου και Βλέπω πραγματεύεται την εσωτερική πάλη κοινωνικά ευαισθητοποιημένων ανθρώπων και τη στάση που ο καθένας από εμάς καλείται να επιλέξει, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Μέσα από ένα ονειρικό-εφιαλτικό περιβάλλον, οι ήρωες αλλά και οι θεατές, ως το τέλος θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση, μια ατομική επιλογή. Το μονοπάτι εκείνο προς την πραγματική ζωή, με ό,τι αυτή συνεπάγεται ή έναν ιδανικό, δικό τους φανταστικό μικρόκοσμο.


 

Πως θα συστήνατε την ομάδα σας σε κάποιον; Τι είναι αυτό που σας χαρακτηρίζει;

Όπως «φωνάζει» και το όνομα μας, η ομάδα μας προβάλλει το ΦΩΣ. Έτσι λοιπόν θα συστηνόμασταν και σε κάποιον που θα μας το ζητούσε. Η λέξη φως είναι σημαντική και αφήνει τον καθένα να την εννοησει όπως εκείνος θέλει.

 

Γιατί αυτό το έργο σήμερα;

Δυστυχώς, ζούμε σε μια καθημερινότητα που τα θέματα που πραγματεύεται το έργο μας είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Ο καθένας, όμως, έχει χρέος μέσα στην κοινωνία που ζει να σέβεται τη διαφορετικότητα. Έτσι, μέσα απ’ αυτό που παρουσιάζουμε θελουμε να μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτά που μας «πνίγουν» καθώς και το πως μπορούν να επηρεάσουν όσους, ακόμα, δεν γίνονται αποδεκτοί.

 

Πιστεύετε στα Φεστιβάλ; Τι είναι αυτό που σας έκανε να πάρετε μέρος στο Off off Athens;

 Πιστεύουμε πως τα φεστιβάλ δίνουν την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν τη δουλειά τους και να πειραματιστούν σε κάτι που ενδεχομένως δεν έχουν δοκιμάσει ξανά. Επομένως θεωρούμε πως ειναι ένας καλός τρόπος προώθησης ιδεών και απόκτησης εμπειριών μέσω της συναναστροφής και με τις υπόλοιπες ομάδες. Ο λόγος που επιλέξαμε το συγκεκριμένο φεστιβάλ ειναι διότι θεωρούμε πως είναι αρκετά αξιόλογο καθώς έχουμε παρακολουθήσει δουλειές του off off και παλαιότερα. Επίσης το γεγονός ότι μας δίνει την ελευθερία να επιλέξουμε όποιο έργο εμείς επιθυμούμε μας δίνει την ευκαιρία να προωθήσουμε μια δίκη μας δουλειά που προβάλλεται για πρώτη φορά και θίγει ευαίσθητα κοινωνικά θέματα που μας αφορούν άμεσα!

 

Τι θα αλλάζατε στο ελληνικό θέατρο αν είχατε ένα μαγικό ραβδί;

Στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα θεωρουμε πώς είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για ένα θέατρο σκέψης και περιεχομένου. Οι παραστάσεις να έχουν κάτι να πουν, να οδηγήσουν του συμμετέχοντες (κοινό και υποκριτές) να σκεφτούν και να νιώσουν, αντί απλώς να είναι ένα μέσο προβολής των δυνατοτήτων του εκάστοτε θιάσου. Όπως και στην κοινωνία μας λείπουν η ομαδικότητα και η αλληλεγγύη, ενώ περισσεύουν τα στερεότυπα και ο εγωισμός.

 

Τι αγαπάτε στο ελληνικό θέατρο;

Η ανάγκη των νέων δημιουργών και ηθοποιών να βρίσκουν καινούργιους και διαφορετικούς τρόπους έκφρασης, δίχως να εμμένουν σε τόσο παλιές νοοτροπίες. Είναι αξιοσημείωτη η εξέλιξη του θεάτρου μέσα από την φρέσκια ματιά των δημιουργών, με εναλλακτικές μεθόδους και την στήριξη καινούργιων ιδεών.

 

Πείτε μας γιατί να σας δούμε

Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στην Ελληνική πραγματικότητα του σήμερα. Ο θεατής μπορεί να κοιτάξει μέσα από την «κλειδαρότρυπα» της κοινωνίας και να δει ένα κρυφό κόσμο που πασχίζει να είναι ελεύθερος και φανερός. Το περιθώριο είναι εντέλει αυτό που είναι αφύσικο στον άνθρωπο. Έτσι λοιπόν στην παράσταση μας δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Κάθε κρυφή ή ταμπού σχέση γίνεται φανερή στη σκηνή και συνεπώς στα μάτια των θεατών. Ελάτε να μας δείτε αν θέλετε να νιώσετε ελεύθεροι και γεμάτοι αγάπη.

 

*Οι ερωτήσεις απαντήθηκαν από όλα τα μέλη της ομάδας!


Off Off Athens - Θέατρο Επί Κολωνώ

Σάββατο 4 Ιουνίου στις 20:15 & Κυριακή 5 Ιουνίου στις 22:00 
Φτου και βλέπω

 

Συντελεστές:

Θεατρική ομάδα: lumo

Κείμενο: Αλεξάνδρα Στεργίου, Μάνος Σφύρακης
Σκηνοθεσία: Ορέστης Τρίκας

Bοηθός σκηνοθέτη: Ελεωνόρα Γιόκοτα
Εικονοληψία: Πέτρος Γιασεμής
Χορογραφία: Αλεξάνδρα Στεργίου, Αγγελική Σπυροπούλου

Ηχοληψία: oμάδα lumo

 

Ερμηνεύουν:

Ελεωνόρα Γιόκοτα, Αλέξανδρος Νικηταρίδης Κουκ, Αγγελική Σπυροπούλου, Αλεξάνδρα Στεργίου, Μάνος Σφυράκης

 

 

Το trailer της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=YFTny9S9kcU

 

  • Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά