Μια συνάντηση με την Ουρανία Παπανικολάου για την Bouboulina Untold

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 31/05/2022

Στην πίσω αυλή του σπιτιού της, πλάι σε μια απλωμένη μπουγάδα ασπρόρουχα, η Λασκαρίνα διηγείται με εξομολογητική διάθεση τους έρωτες της, τις στιγμές απώλειας και την αγάπη της για τη θάλασσα. Μια ιστορία για όλους τους ανείπωτους μέχρι τώρα λόγους που την καθιστούν ένα σύμβολο φεμινισμού και ανυποταγής πολύ πριν τη συμμετοχή της στον Επαναστατικό Αγώνα. Bouboulina: Untold στο Off Off Athens με την Αναστασία Ρεβή σε σκηνοθεσία Ουρανίας Παπανικολάου.

 

 

Πως θα συστήνατε την ομάδα σας σε κάποιον; Τι είναι αυτό που σας χαρακτηρίζει;

Είμαστε οι Too Soon Theatre Company, που γνωριστήκαμε μέσα από μια επαγγελματική blind συνάντηση που μας κανόνισε κοινός γνωστός στο Λονδίνο. Ανακαλύψαμε ότι αρέσει και στους δυο μας το πολιτικό θέατρο που αφουγκράζεται ό,τι συζητιέται σήμερα και το σχολιάζει. Και αποφασίσαμε ότι θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ο Μιχάλης τη συγγραφική καυστική γραφή, κι εγώ τα εικαστικά multimedia μέσα, για να φτιάξουμε μια ομάδα με διπλή βάση, το Λονδίνο και την Αθήνα.

 

Γιατί αυτό το έργο σήμερα;

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, σήμερα θεωρείται μια φολκλορ προσωπικότητα από το πάνθεον των ηρώων του 1821. Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή της κι όσες βιογραφίες της έχουν αποδοθεί είναι μάλλον είτε ρομαντικές, είτε ελλιπείς, είτε και τα δυο. Ωστόσο, μετά από διετή έρευνα ανακαλύψαμε ότι οι επιλογές της ήταν άκρως φεμινιστικές και θεωρήσαμε ότι η σημερινή κοινωνία οφείλει να ξαναδεί τις σελίδες της Ιστορίας που αναλογούν σε εκείνη, με φρέσκια ματιά, συμπεριλαμβάνοντας και αυτή την πλευρά της.

 

Πιστεύετε στα Φεστιβάλ; Τι είναι αυτό που σας έκανε να πάρετε μέρος στο Off off Athens; 

Έχοντας δουλέψει σε φεστιβάλ της Αγγλίας, όπως το Vault Festival και Wildworks, ήταν πάντοτε στα πλάνα μου να δοκιμάσω να αναμετρηθώ με Αθηναϊκά Φεστιβάλ. Φυσικά το Off Off Athens αποτελούσε την τέλεια ευκαιρία λόγω της φήμης που το ακολουθεί. Τα φεστιβάλ δημιουργούν ένα δικό τους χωροχρόνο, όπου δίνουν τον παλμό τους σε όποιον μετέχει. Είναι μια μοναδική συνθήκη που τελικά γίνεται εμπειρία και μοίρασμα.

 

Τι θα αλλάζατε στο ελληνικό θέατρο αν είχατε ένα μαγικό ραβδί;

Θα ήθελα να εκλείψουν οι κακοποιητικές συμπεριφορές και η κατάχρηση εξουσίας. Να γίνει, δηλαδή, ο θεατρικός χώρος ασφαλής για δημιουργία, χωρίς φόβο και ματαιοδοξία. Αλλά κάτι τέτοιο κερδίζεται με συνεχή προσπάθεια και δουλειά και αυτό είναι σημαντικό να το θυμόμαστε και να κοιτάμε που και που πίσω, την πορεία που έχουμε διανύσει.

 

Τι αγαπάτε στο ελληνικό θέατρο; 

Την γενναιοδωρία και την εντιμότητα. Οι Έλληνες καλλιτέχνες προσφέρουν τον χρόνο τους και το ταλέντο τους απλόχερα στις παραγωγές. Στην Αγγλία όπου ζω, το θέατρο είναι βιομηχανία και έτσι ο στόχος γίνεται το κέρδος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οριοθετείται πολύ συγκεκριμένα η καλλιτεχνική δημιουργία και να πνίγεται ο πειραματισμός.

 

Πείτε μας γιατί να σας δούμε 

Κατ’αρχας γιατί θα μάθετε πράγματα για τη ζωή της Λασκαρίνας Πινότση πριν γίνει η Μπουμπουλίνα της Ιστορίας και θα ταυτιστείτε. Το ηθικό βάρος ενός κειμένου που επιχειρεί να αποκαταστήσει το όνομα μιας πολεμίστριας σε γυναίκα πρωτοπόρο είναι μεγάλο. Είμαστε όμως πολύ τυχεροί γιατί σε αυτό το ταξίδι ήρθε μαζί μας η Αναστασία Ρεβή, που ανέλαβε να ενσαρκώσει την ηρωίδα και να φωτίσει πτυχές του χαρακτήρα της με θάρρος και ενσυναίσθηση.


Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 20:15 & στις 22:00 & Σάββατο 4 Ιουνίου στις 22:00

Bouboulina: Untold

 

Συντελεστές:

Θεατρική ομάδα: Too Soon Theatre Company

Κείμενο: Μιχάλης Δαρνάκης

Σκηνοθεσία: Ουρανία Παπανικολάου

Σκηνικά: Μαριλένα Γεωργαντζή

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Κασσάκος

Σχεδιασμός Video Projection: Αθηνά Παύλου Μπενάζη

Βοηθός Παραγωγής: Έλλη Ραφτοπούλου

 

Ερμηνεύουν:

Μιχάλης Δαρνάκης, Αναστασία Ρεβή

 

Το trailer της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=_2TV5S_6SOY

 

  • Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά