Μια συνάντηση με τους συντελεστές της παράστασης "Γύρισα σπίτι"

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 30/05/2022

Η παράσταση Γύρισα Σπίτι  θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31 Μαΐου στις 20:15 & την Τετάρτη 1 Ιουνίου στις 22:00, στα πλαίσια του Off Off Athens στο Επί Κολωνώ.

Γύρισα Σπίτι
Μια νέα γυναίκα, σύζυγος και μητέρα, μετά από έναν ιδιαίτερα έντονο καυγά με τον άντρα της, αφηγείται με γλαφυρότητα, χιούμορ και αυτοσαρκασμό, τα τρόπον τινά κωμικοτραγικά γεγονότα που ακολούθησαν την εγκατάλειψη της συζυγικής της εστίας.

Πως θα συστήνατε την ομάδα σας σε κάποιον; Τι είναι αυτό που σας χαρακτηρίζει;
Η ομάδα μας οργανώθηκε για της ανάγκες της συγκεκριμένης παράστασης, με σκοπό την συμμετοχή μας στο Off-Off. Αρχικά, εγώ και η Κατερίνα Κασσάνδρα αναζητήσαμε έναν μονόλογο, τον οποίο θα ήταν εφικτό να δουλέψουμε στο σύντομο χρονικό διάστημα που είχαμε για να προετοιμαστούμε. Κατόπιν, καλέσαμε μια ομάδα φίλων και γνωστών, την δουλειά των οποίων εμπιστευόμαστε και οι οποίοι με χαρά και ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.

Γιατί αυτό το έργο σήμερα;
Ο συγκεκριμένος μονόλογος πραγματεύεται ένα από τα πιο διαχρονικά θέματα στην ιστορία των ανθρώπινων σχέσεων. Την ματαίωση και το αδιέξοδο που δημιουργεί σε έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν έχει χάσει την επαφή με το ουσιαστικό του συναίσθημα, η συμβίωση μέσα στο πλαίσιο ενός συμβατικού γάμου. Στη σύγχρονη εποχή, η θεματική αυτή θα όφειλε να ακούγεται ξεπερασμένη, γεγονός που δυστυχώς δεν ισχύει. Το έργο κερδίζει μέσα από το χιούμορ, το γλαφυρό πνεύμα και την αμεσότητά του τον θεατή, χωρίς να τον βαραίνει, ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτεί τον προβληματισμό του σε ότι αφορά την έλλειψη επικοινωνίας στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Πιστεύετε στα Φεστιβάλ; Τι είναι αυτό που σας έκανε να πάρετε μέρος στο Off off Athens; 
Εκτιμούμε πολύ το συγκεκριμένο φεστιβάλ καθώς αποτελεί πλέον σταθερή αξία στα θεατρικά δρώμενα της πόλης μας. Οργανώνεται δε με συνέπεια και μεγάλη διάθεση συνεργασίας από το Επί Κολωνώ, ένα θέατρο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Τα φεστιβάλ εν γένει, αποτελούν ένα τόπο ανταλλαγής καλλιτεχνικών ιδεών και φέρνουν σε επαφή το κοινό με νέους δημιουργούς και νέες καλλιτεχνικές προτάσεις. Αλλά ιδιαίτερη σημασία έχει ένα ανεξάρτητο και πλουραλιστικό φεστιβάλ, το οποίο δίνει βήμα σε κάθε ομάδα και σε κάθε δημιουργό που, τηρώντας βέβαια τις απαραίτητες καλλιτεχνικές προδιαγραφές, επιθυμεί να συστήσει στο κοινό τη δουλειά του.

Τι θα αλλάζατε στο ελληνικό θέατρο αν είχατε ένα μαγικό ραβδί; Τι αγαπάτε στο ελληνικό θέατρο;
Αν και προσωπικά, ο κινηματογράφος αποτελεί την πραγματικά μεγάλη μου αγάπη, πρέπει να ομολογήσω πως στο ελληνικό θέατρο παρατηρείται κάτι πραγματικά αξιέπαινο και εντυπωσιακό ταυτόχρονα. Στην Αθήνα, η θεατρική δραστηριότητα αποτελεί το πιο ισχυρό πολιτιστικό της κεφάλαιο. Από το 2000 και μετά, παρατηρήθηκε μια άνοδος της τάξης του 150% στις θεατρικές σκηνές της πόλης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά η θεατρική παραγωγή. Ενδεικτικά, το 2016, ανέβηκαν πάνω από 1500 παραστάσεις, ενώ οι θεατρικές σκηνές υπερέβαιναν τις 280! Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία σε ότι αφορά το ρεπερτόριο και κατά συνέπεια και την μορφολογία των θεατρικών χώρων. Η θεατρική αυτή κινητικότητα έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και καθ΄όλη την διάρκεια της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Το ελληνικό θέατρο παραμένει πραγματικά πολυδιάστατο και ζωντανό σε πείσμα των καιρών. Παραμένει ωστόσο γεγονός πως η εντυπωσιακή αυτή ανάπτυξη στηρίζεται ως επί το πλείστον στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την ατομική προσπάθεια. Απουσιάζουν οι κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά και ο κρατικός σχεδιασμός που θα όφειλε να δημιουργεί το πλαίσιο ανάπτυξης μιας ευρύτερης θεατρικής παιδείας. Παραμένει επίσης ως ζητούμενο το θέμα της πολιτιστικής αποκέντρωσης, γεγονός που φυσικά δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο την θεατρική παραγωγή στην πρωτεύουσα.

Πείτε μας, γιατί να σας δούμε;
Το «Γύρισα Σπίτι» είναι ένα κείμενο ευρηματικό, διασκεδαστικό, έξυπνο και ταυτόχρονα διεισδυτικό και ειλικρινές. Η αλήθεια είναι ότι δουλέψαμε πολύ μέσα σε ελάχιστο χρονικό  διάστημα για να παρουσιάσουμε ένα έργο που ελπίζουμε να δώσει τόση χαρά και απόλαυση κατά την θέασή του, όση έδωσε και σε εμάς κατά την πραγματοποίησή του.

 


Συντελεστές:

Πρωτότυπο Κείμενο: Ντάριο Φο-Φράνκα Ραμέ

Διασκευή/Σκηνοθεσία: Σοφία Καλογιάννη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κακαβούλη

Σκηνογραφία: Αλέξανδρος Μπουρελιάς

Φωτισμοί: Πάνος Κουκουρουβλής

Κάμερα trailer: Επαμεινώντας Γαρδέλης

Μοντάζ trailer: Ιωάννα Χανιά

Μακιγιάζ/Κομμώσεις: Λευτέρης Κεφαλάκης

Χορογραφία: Βιβή Μπρακουμάτσου

Φιλική συμμετοχή: Χρήστος Κουμαραδιός

 

Ερμηνεύει:

Κατερίνα Κασσάνδρα

 

Το trailer της παράστασης: https://youtu.be/mtqNOpsnmwc

 

  • Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά