Vita Brevis στο Off Off Athens 13-14 Ιουνίου

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 11/06/2019

Vita brevis την Πέμπτη 13 Ιουνίου και την Παρασκευή 14 Ιουνίου από την ομάδα Rodez στο θέατρο Επί Κολωνώ στο πλαίσιο του Off Off Athens Festival.

«Δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για ν’ αγαπώ» είπε η σοφόκλεια Αντιγόνη, οκτακόσια περίπου χρόνια πριν τη συγγραφή του CODEX FLORIAE. Δυόμιση χιλιάδες χρόνια αργότερα, το ερώτημα παραμένει. Μπορεί ένας από τους πιο σκοτεινούς και θυελλώδεις έρωτες στην ιστορία του Χριστιανισμού να δώσει την απάντηση;

 

Πέμπτη 13 Ιουνίου στις 20:15 & Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 22:00

 

Πως θα συστήνατε σε κάποιον την ομάδα σας;

Ηλέκτρα: Είμαστε η ομάδα RODEZ. Απόφοιτοι του Θεάτρου Τέχνης. Ξανασυναντηθήκαμε - επιτέλους - δυο χρόνια μετά το τέλος των σπουδών μας και έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας για να αφηγηθούμε την ιστορία της Φλόριας Αιμιλίας και του Αυρήλιου Αυγουστίνου.

Μάριος: Εγώ θα μας έβαζα σε σειρά και θα έλεγα: αυτή είναι η Ανθή, η σιδηρά κυρία μας, αυτή είναι η Ηλέκτρα, το γεμάτο ορμή κορίτσι μας, αυτή είναι η Σόνια, η γειωμένη παρουσία μας, και εγώ, ε…. δε θα πω για μένα!

Ανθή: Εγώ θα έλεγα «είμαστε μια ομάδα νέων ηθοποιών που γνωρίστηκαν - από καθαρή τύχη - στη Δραματική Σχολή και μετά την αποφοίτησή τους αποφάσισαν - εντελώς συνειδητά - να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πειραματιστούν πάνω στην Τέχνη τους».  

Σόνια: Εγώ λέω «είμαστε η ομάδα RODEZ και σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου ο ένας θα συμπαραστέκεται στις καλλιτεχνικές  ανησυχίες του άλλου. Να δουλεύουμε μαζί για την προσωπική αναζήτηση του καθενός».

 

 

Τι σας προκάλεσε να καταθέσετε πρόταση στο Φεστιβάλ;

Σόνια: Εγώ είχα συμμετάσχει ξανά και στο φεστιβάλ του 2018 με την ομάδα BLUE NOTE (μαζί μου ήταν η Αλεξάνδρα Καραναστάση η Χριστίνα Κωστέα, ο Θεοφάνης Μιλλεούνης και ο μουσικός Λάμπης Ζαρόκωστας.) Φέτος, η παράσταση γεννήθηκε μετά από την πρόταση της Ανθής, που ανακάλυψε το κείμενο, και με χαρά ξαναζώ την αγωνία της δημιουργίας μέσα σε καθορισμένα χρονικά περιθώρια.

Ηλέκτρα: Θεωρούμε το Φεστιβάλ την τέλεια ευκαιρία για να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε μαζί. Ακόμη, το έργο που μας ενέπνευσε, το «Vita Brevis» είναι κι αυτό ένας ισχυρός λόγος να θέλουμε να συμμετέχουμε στο Off-Off, καθώς πιστεύουμε πολύ ότι ταιριάζει στο ύφος και τον προσανατολισμό του συγκεκριμένου θεατρικού φεστιβάλ.

Ανθή: Συμφωνώ. Το OFF - OFF Athens Festival, εκτός ένα από τα μακροβιότερα ανεξάρτητα θεατρικά φεστιβάλ, είναι για εμάς και μια ιδανική ευκαιρία να εργαστούμε οργανωμένα, μεθοδικά και εντατικά, με συγκεκριμένες ημερομηνίες και στόχους.

Μάριος: Νομίζω κι εγώ ότι το Φεστιβάλ ήταν η αφορμή να οργανωθούμε, να ανασκουμπωθούμε και να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας ως ομάδα προς την αναζήτηση του φανταστικού κόσμου του θεάτρου που μας αφορά.

 

Πείτε μας ένα καλό λόγο για να έρθει κάποιος να δει την παράστασή σας. 

Ανθή: Για το κείμενο. Είναι ένα συγκλονιστικό κείμενο, με μεστό λόγο, εξαιρετικό βάθος και αμέτρητες προεκτάσεις: ερωτικές, φιλοσοφικές και οντολογικές. Σε κάθε μας πρόβα ανακαλύπτουμε και κάτι καινούργιο που μας γοητεύει.

Σόνια: Ένας καλός λόγος, και για μένα, είναι το θέμα που πραγματεύεται η παράσταση. Δηλαδή, πώς δύο άνθρωποι με διαφορετικές αντιλήψεις για τον Θεό - και κατ’ επέκταση για την ζωή - καταλήγουν να ζουν τόσο δέσμιοι της αλήθειας τους, που τελικά ο μόνος κοινός τόπος που βρίσκουν είναι η ματαίωση και η δυστυχία.

Ηλέκτρα: Είμαστε νέοι καλλιτέχνες και τώρα συστηνόμαστε στο κοινό. Διαλέξαμε, λοιπόν,  ένα έργο του οποίου η ατμόσφαιρα μας συνεπήρε εξαρχής. Αυτή την ατμόσφαιρα θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε επί σκηνής. Η ιστορία αυτή θα ακουστεί για πρώτη φορά από το δικό μας στόμα.

Μάριος: Ακριβώς. Είναι η παρθενική μας εμφάνιση ως ομάδα. Ο κάθε ένας που θα έρθει, λοιπόν, θα αποτελέσει μάρτυρας της πρώτης μας παράστασης. Εύχομαι να υπάρξουν πολλές άλλες στο μέλλον.


 

Πιστεύετε ότι το ελληνικό θέατρο έχει χώρο για τις νέες ομάδες;

Σόνια: Νομίζω πως υπάρχει χώρος. Το δύσκολο κομμάτι που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς στο ξεκίνημά μας, είναι να εξασφαλίσουμε για τον εαυτό μας κάποια λίγα τετραγωνικά. Ίσα για να καταφέρνουμε να αναπνέουμε. Είναι μεγάλη η ανάγκη για δημιουργία, ενώ παράλληλα, μεγάλη είναι και η ανεργία στον χώρο. Το ευχάριστο, ωστόσο, με αυτό είναι ότι μας προκαλεί να συσπειρωνόμαστε και να δουλεύουμε ομαδικά.

Ηλέκτρα: Ο καθένας διεκδικεί το χώρο του με τα μέσα που διαθέτει. Θέλω να πιστεύω ότι η επιμονή και η πίστη ανταμείβονται σε βάθος χρόνου. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος δάσκαλός μας στη Σχολή, ο Ερρίκος Μπελιές: το θέατρο δεν είναι κατοστάρι, είναι μαραθώνιος.

Μάριος: Φυσικά και το ελληνικό θέατρο έχει χώρο για πολλές νέες ομάδες. Το θέμα είναι αν υπάρχει κοινό να δει και να στηρίξει τις νέες ομάδες.

Ανθή: Πιστεύω ότι όσοι αντέξουν και δεν το βάλουν κάτω – είτε είναι ομάδες, είτε είναι μονάδες  - δημιουργούν τον κατάδικό τους χώρο, μόνοι τους. Κανείς δεν οφείλει να κάνει χώρο σε κανέναν. Δεν γινόταν ποτέ, γιατί να γίνει τώρα; Σίγουρα η Πολιτεία έχει χρέος να στηρίζει έμπρακτα την Τέχνη, καθώς η Τέχνη είναι, όχι μόνο δημόσιο αγαθό, αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα.

 

 

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον; 

Μάριος: Εύχομαι να μην χάσουμε ποτέ την όρεξη μας για δημιουργία.   

Ανθή: Θεατρικές προκλήσεις και ουσιαστικές συνεργασίες. Και, φυσικά, η RODEZ να παραμείνει όπως είναι τώρα: δεμένη και δημιουργική.

Σόνια: Για το μέλλον ονειρεύομαι να σταματήσει να παίζεται αυτό το αντιανθρωπιστικό «θέατρο» εκ μέρους του Συστήματος, σε βάρος των πολιτών, παγκοσμίως. Και εύχομαι, το τέλος της κακής αυτής παράστασης να μην σημάνει την πλήρη εξαθλίωση του Ανθρώπου.

Ηλέκτρα: Ονειρεύομαι να υπάρξουν οι συνθήκες, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συντελεστές:

Θεατρική ομάδα: Ομάδα RODEZ

Κείμενο: Jostein Gaarder

Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

Επεξεργασία Κειμένου: Ομάδα RODEZ

Σκηνοθεσία: Ανθή Σαββάκη, Ομάδα RODEZ

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σόνια Καλαϊτζίδου

Κίνηση: Μάριος Κρητικόπουλος

Σκηνικά - Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη

Μουσική: Ζωή Δαχρή

Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς

Φωτογραφίες - Τrailer παράστασης: Αλέξης Στρατάκης

 

Ερμηνεύουν:

Ανθή Σαββάκη, Ηλέκτρα Σαρρή

Ηχογραφημένη φωνή: Μάριος Κρητικόπουλος

 

 

Το trailer της παράστασης:

https://www.youtube.com/watch?v=3lWP6CCIpRM&feature=youtu.be

 

Διάρκεια παράστασης: 5