Raw από την ομάδα Wings στις 23 Ιουνίου στο Off Off Athens Festival στο θέατρο Επί Κολωνό. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το σεμινάριο αυτοσχεδιασμού Master-Slave της σκηνοθέτιδος Ελένης Σκότη. Δυο γυναίκες και ένας άντρας συνδέονται μέσα από σχέσεις εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου, θύτη και θύματος. Η Δήμητρα, μια κοπέλα κακοποιημένη ψυχολογικά από την οικογένειά της , αποτελεί το «μήλον της έριδος» μεταξύ της Τόνιας και του Σπύρου. Οι χαρακτήρες του έργου είναι άνθρωποι σκληροί, βίαιοι, χυδαίοι. Άνθρωποι περιθωριακοί, που γνώρισαν τη βία σε μικρή ηλικία και έχουν γίνει τώρα πια και αυτοί εκφραστές της. Ο κύκλος της βίας επαναλαμβάνεται και τίποτα καλό δε μπορεί να προκύψει στο τέλος.
Η παράσταση περιέχει σκληρό λεξιλόγιο και σκηνές βίας. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.
Πως θα συστήνατε σε κάποιον την ομάδα σας;
Η ομάδα μας ονομάζεται WINGS. Η ομάδα αποτελείται από τους : Κάτια Βλάχου, Γεωργία Μαυροειδοπούλου και Αλέξανδρο Μανωλίδη.
Είμαστε επαγγελματίες ηθοποιοί με μικρότερη ή μεγαλύτερη θεατρική εμπειρία -δεν έχει σημασία άλλωστε, και συναντηθήκαμε αρχικά στα σεμινάρια της Ελένης Σκότη πριν από 2 χρόνια.
Αν «γκουγκλάρει» κάποιος wings, θα δει ότι σημαίνει «φτερά» αλλά και «παρασκήνια». Για εμάς σημαίνει 3 άτομα από διαφορετικές κατευθύνσεις και με διαφορετικά backgrounds και προσωπικότητες που συναντήθηκαν μοιραία κάτω από το πρίσμα της ίδιας , κοινής αγάπης τους για το θέατρο και έρχονται να πουν όλοι μαζί μια ιστορία.
Wings λοιπόν είναι κυριολεκτικά η συνάντησή μας στα παρασκήνια, στα παρασκήνια του θεάτρου Επί Κολωνώ όπου διδαχτήκαμε όλοι μαζί τον αυτοσχεδιασμό κάτω από τη σκηνοθετική μπαγκέτα της Ελένης Σκότη, αλλά και «Φτερά», τα Φτερά που μας δίνει η αγάπη για το θέατρο και μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε στη σκληρή καθημερινότητα και να «ανυψωθούμε» σε κάτι καλύτερο, δημιουργικότερο, φωτεινότερο.
Τι σας προκάλεσε να καταθέσετε πρόταση στο Φεστιβάλ;
Αρχικά η ανάγκη να επικοινωνήσουμε αυτό που κάνουμε, αυτό που μας συμβαίνει και σε άλλους ανθρώπους εκτός ομάδας. Αυτή , άλλωστε , είναι και η ουσία του θεάτρου-της τέχνης γενικότερα - ο Διάλογος.
Επιλέξαμε το φεστιβάλ Off Off επειδή πιστεύουμε ότι είναι ένα φεστιβάλ που ταιριάζει με τις δικές μας καλλιτεχνικές ανησυχίες και ανάγκες.
Απευθύνεται σε νέους δημιουργούς και αποτελεί εστία έκφρασης όλων των καλλιτεχνικών ρευμάτων , πειραματικών παραστάσεων , παραστάσεων όλων των ειδών χωρίς καμία διάθεση «φίμωσης» οποιασδήποτε έκφρασης του διαφορετικού/ανατρεπτικού/αντισυμβατικού.
Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη οργανωτική εμπειρία 10 και πάνω συναπτών ετών, γεγονός πολύ σημαντικό που προξενεί ασφάλεια στους νέους δημιουργούς ως προς την παρουσίαση της δουλειάς των αλλά και βεβαιότητα ότι θα υπάρχει και αντίστοιχη απήχηση εφόσον σταθερά παρακολουθείται χρόνια τώρα από μεγάλη μερίδα του θεατρικού κοινού.
Τέλος η αίσθηση ότι εδώ είμαστε «στο σπίτι μας», οπότε στο σπίτι του κανείς μπορεί να εκφραστεί χωρίς «φόβο και πάθος» για οτιδήποτε.
Πείτε μας ένα καλό λόγο για να έρθει κάποιος να δει την παράστασή σας.
Sex και βία, τι άλλο θέλετε!!! Χαχα, αστειευόμαστε βεβαίως βεβαίως...
Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το σεμινάριο αυτοσχεδιασμού Master-Slave της σκηνοθέτιδας Ελένης Σκότη. Δυο γυναίκες και ένας άντρας συνδέονται μέσα από σχέσεις εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου, θύτη και θύματος. Η Δήμητρα-Γεωργία Μαυροειδοπούλου, μια κοπέλα κακοποιημένη ψυχολογικά από την οικογένειά της , αποτελεί το «μήλον της έριδος» μεταξύ της Τόνιας-Κάτια Βλάχου και του Σπύρου-Αλέξανδρος Μανωλίδης.
Η αλήθεια είναι ότι η παράσταση έχει αρκετά σκληρό περιεχόμενο (σκηνές, λεξιλόγιο), δεν πρόκειται δηλαδή για ένα θέαμα που θα ευχαριστήσει το μάτι και το αυτί του θεατή, μπορεί αντιθέτως και να ενοχλήσει κάποιους. Φυσικά ο στόχος μας δεν είναι να προκαλέσουμε....
Κύριος άξονας της παράστασης είναι η βία. Οι χαρακτήρες του έργου είναι άνθρωποι σκληροί, βίαιοι, χυδαίοι. Άνθρωποι περιθωριακοί, που γνώρισαν τη βία σε μικρή ηλικία και έχουν γίνει τώρα πια και αυτοί εκφραστές της. Ο τίτλος της παράστασης -RAW - εκφράζει αυτό ακριβώς. Ανθρώπους ωμούς, ακατέργαστους που ζουν και εκφράζονται μέσα από τη βία.
Φιλοδοξούμε η δουλειά αυτή να μιλήσει στην κάρδια αλλά και στο μυαλό του θεατή σε ζητήματα όπως «Η Βία γεννάει βία», η σωματική και λεκτική κακοποίηση μικρή ή μεγάλη που συμβαίνει μέσα στα άβατα των οικογενειών, ο ρατσισμός, η ιδεολογική βία και οι εκφραστές της, οι περιθωριοποιημένοι άνθρωποι-οι διαφορετικοί και ο τρόπος που τους αντιμετωπίζουμε εμείς οι άλλοι ,οι πιο τυχεροί αυτής της ζωής.
Το βασικότερο ίσως μήνυμα είναι ότι τίποτα καλό δε μπορεί να προκύψει μέσα από τη βία, με όποια μορφή αυτή και αν εκδηλώνεται(ψυχολογική, σωματική, ιδεολογική, ρατσιστική) και σε όποιο περιβάλλον αυτή εκτυλίσσεται(οικογενειακό, επαγγελματικό, φιλικό, συζυγικό-ερωτικό).
Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια ξεκάθαρη τοποθέτηση ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΟΠΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ. Και ίσως ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για το μεγαλύτερο καλό αλλά και κακό, όπως δηλώνει και το moto της παράστασης «ΑNΘ-RAW-ΠΟΣ… H ΒΙΑ ΓΕΝΝΑ ΒΙΑ». Συνεπώς, καλούμε όλους όσους βρίσκουν τη θεματολογία της δουλειάς μας ενδιαφέρουσα καλώς να ορίσουν!!
Πιστεύετε ότι το ελληνικό θέατρο έχει χώρο για τις νέες ομάδες;
Φυσικά και το πιστεύουμε αυτό! Το θέατρο είναι κατεξοχήν τέχνη ομαδική. Το θέατρο γεννάει και γεννιέται μέσα από την ομαδικότητα , προχωράει και ανακαλύπτει. Συνεργασία, εμπιστοσύνη, επικοινωνία είναι λίγα από τα πολλά που διδάσκονται μέσα στις ομάδες.Η ομαδική δημιουργία είναι κάτι απείρως δυσκολότερο, δυνατότερο και σημαντικότερο. Μοιάζει πολύ με τη δημιουργία μιας οικογένειας. Όλοι μαζί πρέπει να πλεύσουν προς μια κοινή γραμμή και παρόλη τη διαφορετικότητά τους να βρουν κοινούς κώδικες, κοινά σημεία αναφοράς και εν τέλει να δημιουργήσουν το κοινό, δικό τους «παιδί». Αυτό το παιδί θα αποδοθεί στον κόσμο ελπίζοντας ότι θα συνεισφέρει θετικά στον κοινωνικό ιστό.
Τι ονειρεύεστε για το μέλλον;
Είμαστε οπαδοί του moto «One step at a time..».Ευελπιστούμε αυτό το πρώτο θεατρικό μας εγχείρημα ως ομάδα να τύχει θετικής αποδοχής και στη συνέχεια θα δούμε.. Μακάρι να είμαστε υγιείς, δημιουργικοί και θεατρικοί συνοδοιπόροι για πολύ καιρό ακόμη..!!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θεατρική ομάδα: Ομάδα Wings
Κείμενο: Αυτοσχεδιαστικό Κείμενο
Μετάφραση: Αυτοσχεδιαστικό Κείμενο
Σκηνοθεσία: Ομάδα Wings
Σκηνικά - Κοστούμια - Μουσική: Ομάδα Wings
Φωτισμοί: Στέλιος Πλασκασοβίτης
Κίνηση: Ομάδα Wings
Φωτογραφίες - Trailer παράστασης: Αλέξανδρος Πέννας / Μικές Γλύκας
Ερμηνεύουν: Κάτια Βλάχου, Γεωργία Μαυροειδοπούλου, Αλέξανδρος Μανωλίδης
Το trailer της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=IpP2ZYaYCzM&feature=share
2014 © greek-theatre.gr ALL Rights Reserved. Όροι Χρήσης
Design & Development by E.K.