Γνωριζόμαστε; απο την ομάδα SAB-Cult στο Off-Off Festival | 28-29.05.2019

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 29/05/2019

Το  11ο Off Off Athens ανοίγει αυλαία την Τρίτη 28 Μαΐου με την παράσταση της ομάδας SAB-Cult Γνωριζόμαστε; Πρόκειται για ένα αυτοσχεδιαστικό πρότζεκτ για τρεις ηθοποιούς και ένα πιάνο. Το κοινό θέτει ερωτήματα και οι απαντήσεις του κοινού χτίζουν τις τρεις ηρωίδες που θα τις γνωρίσουμε καθώς διηγούνται τη δική τους ιστορία.  

 

Πως θα συστήνατε σε κάποιον την ομάδα σας;

Να σου συστήσω την Βασιλική, την Σουζάνα και τον Θάνο! Μαζί με τα παιδιά είμαστε οι SABcult. Ένα παιχνίδι λέξεων. Subcult ορίζουμε μια αίρεση που είναι μέρος μιας μεγαλύτερης αίρεσης. Αστειευόμενοι οι improvisers ανά τον κόσμο αναφέρονται στον improv σαν αίρεση, λόγω του κοινού κώδικα επικοινωνίας όλης της παγκόσμιας κοινότητας και του τρόπου δουλειάς της. Με τη σειρά μας έχουμε δημιουργήσει αυτή την υπό-ομάδα μέσα στην κοινότητα και βρήκαμε πολύ ταιριαστό το όνομα.


Τι σας προκάλεσε να καταθέσετε πρόταση στο Φεστιβάλ;

Η ευρύτερη κοινότητα των improviser και αυτή του συμβατικού θεάτρου δεν συνεργάζονται συχνά ώστε να γίνονται οι απαραίτητες γνωριμίες ή και συνεργασίες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που επιλέξαμε να συμμετάσχουμε σε ένα φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων σαν αυτό του Off-Off Athens. Θέλουμε και εμείς να δούμε και να γνωρίσουμε επί προσωπικού τον κόσμο του θεάτρου, καθώς και να δώσουμε την ευκαιρία να μας γνωρίσουν και αυτοί. Ανήκουμε όλοι στον ελληνικό κόσμο του θεάτρου, είναι καλύτερο για όλους μας να γνωριζόμαστε και να αλληλοϋποστηριζόμαστε με κάθε ευκαιρία.Πείτε μας ένα καλό λόγο να έρθει κάποιος στην παράσταση σας.

Ο Καλύτερος λόγος να έρθει κάποιος να δει την παράστασή μας Γνωριζόμαστε; είναι επειδή θέλει να δει θέατρο. Μπορεί το Improv να διαφέρει στη δημιουργία του από το κλασσικό θέατρο, αλλά σαν αποτέλεσμα δεν παρέχει κάτι τόσο πειραματικό και αδιανόητο. Αντίθετα αποτελεί μια σημαντικά διαφορετική προσέγγιση για τον ίδιο σκοπό. Αν μας ρωτάτε για τις αρετές της παράστασης μας, έχουμε να πούμε πως το θέατρο αποτελεί μια εμπειρία που ο θεατής τη ζει παράλληλα με τον θίασο, στο improv είναι πολύ πιο εύκολο να υπογραμμιστεί ο ρεαλισμός, η έκπληξη και οι ρεαλιστικές αντιδράσεις καθώς η εμπειρία του κοινού είναι η ίδια ακριβώς με αυτή του θιάσου. Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί στο έργο μας, και το ανακαλύπτουμε μαζί με το κοινό. Στο μόνο που διαφέρουμε είναι στη δυνατότητα μας να κατευθύνουμε την ιστορία.

 

Πιστεύετε ότι το ελληνικό θέατρο έχει χώρο για νέες ομάδες;

Στους καλλιτεχνικούς χώρους υπάρχει πάντα χώρος για νέες φωνές, νέες προοπτικές και πειραματισμούς. Θα ήταν ανόητο κάποιος να θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να μπει σε κάποια καλλιτεχνική αναζήτηση λόγο κορεσμού. Ο καθ’ ένας από εμάς κατέχει ένα διαφορετικό ζευγάρι μάτια που βλέπει τον κόσμο, και ένα διαφορετικό στόμα μέσα από το ποιο εκφράζουμε την πραγματικότητα και τις ανησυχίες μας. Αντίθετα επικροτούμε νέες ομάδες, γιατί μόνο μέσα από την δοκιμή και την προσπάθεια χτίζεται ο δρόμος για την εξέλιξη της τέχνης, και της θέσης της στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

 

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον;

Έχουμε μεγάλες προσδοκίες. Το Improv είναι ακόμα στα πρώτα του βήματα. Στόχος μας είναι μέσα από τις παραστάσεις μας να αναδείξουμε τις δημιουργικές πλευρές αυτής της τέχνης. Μέσα από δυνατές ιστορίες που πηγάζουν από την άμεση πραγματικότητα και επικαιρότητα, και αγγίζουν θέματα που μπορούν να αφορούν όλους μας. Δεν είναι τυχαίο που όσους μας έχει αγγίξει μια παράσταση αυτοσχεδιασμού την κουβαλάμε μαζί μας, γιατί οι άνθρωποι που στήνουν μια τέτοια παράσταση δεν ασχολούνται επιδερμικά με το θέμα. Αυτό δεν σημαίνει πως η λύση και οι κοινωνικές αλλαγές έρχονται μέσα από την παράσταση, αλλά γεννούν ιδέες, συναισθήματα και φυτεύουν την αλλαγή στους ανθρώπους. Το μόνο που θέλουμε μέσα και μετά από το Off-Off είναι να δώσουμε άλλη μια φωνή απέναντι στην πραγματικότητα.

 


Συντελεστές
Θεατρική ομάδα: SAB-Cult
Πιάνο: Θάνος Παπαχρήστου
 
Αυτοσχεδιάζουν: Βασιλική Κίσσα, Σουζάνα Βαρτάνη, Άννα Πατρικίου
 
Το trailer της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=h3-2rpkJKUI
 
 
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά