OFF-OFF ATHENS no 11 με τον Γιώργο Χατζηνικολάου

  •  Συντάκτης: Μουντράκη Ειρήνη
  •  Δημοσιεύτηκε στις: 19/03/2019

Το Off Off Athens του θεάτρου Επί Κολωνώ είναι ένα θεσμός πλέον. Ενδέκατη χρονιά για ένα φεστιβάλ πλουραλιστικό και αδέσμευτο που δίνει έμφαση στους νέους καλλιτέχνες και στις νέες προτάσεις. Φέτος ανεβάζει τον πήχυ ψηλότερα για να στηρίξει ακόμη περισσότερο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Γιώργος Χατζηνικολάου συζητάει μαζί μας για το Φεστιβάλ.

 

 

Γιατί off off Athens στην καρδιά της Αθήνας; Ποιά ήταν η αρχική ιδέα;

Η αρχική μας πρόθεση ήταν να ανοίξουμε το θέατρό μας σε άλλες ομάδες - κυρίως νέες ομάδες - που δεν είχαν χώρο ή τη δυνατότητα να δείξουν αλλού τη δουλειά τους. Να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα πειραματισμού, εργασίας και προτάσεων, ένα πεδίο ανταλλαγής και γόνιμου διαλόγου αλλά και να λειτουργήσουμε ως κυψέλη για νέα σχήματα. Η παράφραση του νεοϋορκέζικου off off Broadway είναι εμφανής.

 

Αισθάνεστε πως το πετύχατε;

Οι αριθμοί είναι αρκετοί για να απαντήσουν.  10 χρόνια, 281 ομάδες, 1.958 καλλιτέχνες και παραπάνω από 30.000 θεατές. Νομίζω ότι δικαιούμαστε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι στην προσπάθειά μας αυτή. Το off off Athens όλα αυτά τα χρόνια είναι ένα αδέσμευτο φεστιβάλ που φιλοξένησε όλες τις τάσεις, τις φόρμες και τους προβληματισμούς. Μπορεί πιστεύω κανείς παρακολουθώντας το φεστιβάλ να έχει μια εποπτεία της θεατρικής δραστηριότητας και των τάσεων που επικρατούν τη τελευταία δεκαετία, να δει νέες ομάδες που αναδείχθηκαν και να έρθει σε επαφή με τον πειραματισμό.

 

Έχει ειπωθεί το καινούργιο;

Ποιος μπορεί να ξέρει; Σίγουρα όμως οι νέες αυτές ομάδες μιλάνε για το παρόν, για το σήμερα. Είναι το βασικό κομμάτι των εξελίξεων και αποτυπώνονται όλοι οι προβληματισμοί, οι αγωνίες αλλά και τα οράματα και οι ελπίδες. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς μας λόγους που δεν υπάρχουν αυστηρά κριτήρια. Το θέλω μας είναι στην συμπερίληψη όχι στον αποκλεισμό.

 

 

Μετά από δέκα χρόνια τι είναι αυτό που αλλάζει και γιατί;

Τα δέκα χρόνια εμπειρίας είναι πολύ σημαντικά. Όμως μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια και το θεατρικό τοπίο της Αθήνας έχει αλλάξει και εμείς ως φορέας έχουμε αλλάξει αλλά και οι ανάγκες που έρχεται να καλύψει το Φεστιβάλ αλλάζουν. Έτσι πιστεύουμε ότι είναι η ώρα να μπούμε σε μια νέα, πιο δυναμική φάση, με νέους όρους. Υπάρχει μια γενικότερη αμηχανία μέσα στην πολυφωνία και την πολυμορφία και πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίσει ο επαγγελματισμός και να βοηθηθούν σημαντικές πρωτοβουλίες που χάνονται μέσα στο γενικότερο χάος. Προτεραιότητά μας λοιπόν μπαίνουν τα νέα παιδιά που αποφοιτούν από τις Σχολές και πρέπει να βρουν μία εστία αλλά και νέοι καλλιτέχνες  που πέρασαν από το Φεστιβάλ στο παρελθόν και έχουν να προσφέρουν πολλά. Είναι απαραίτητο φορείς αδέσμευτοι όπως εμείς να συμβάλλουμε με δραστικό τρόπο στην ανάπτυξη των νέων επαγγελματικών δυνάμεων του θεάτρου.

 

Τι παρέχει το φεστιβάλ στις ομάδες;

Τον χώρο, την τεχνική υποστήριξη, την επικοινωνία. Η προσπάθειά μας είναι τέτοια ώστε να αντιμετωπίζονται όλες οι παραστάσεις που συμμετέχουν με την ίδια έγνοια και τον επαγγελματισμό που περιβάλει και τις δικές μας παραγωγές.

 

Και τι έχει να κερδίσει μια ομάδα που διακρίνεται στο Φεστιβάλ;

Το πιο σημαντικό είναι πως οι παραστάσεις που θα διακριθούν θα ενταχθούν στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της περιόδου 2019-2020.

 

Έχει ανάγκη η Αθήνα από Φεστιβάλ;

Η Αθήνα έχει ανάγκη από σοβαρότητα και επαγγελματισμό, από ανοιχτούς και ευνοϊκούς για νέες δυνάμεις χώρους και από ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη τους. Το off off Athens τα συνδυάζει όλα αυτά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και για την αίτηση δείτε εδώ: http://www.greek-theatre.gr/public/gr/greekplay/index/newview/1822