Μια συνάντηση με τον Γιάννη Στόλλα

  •  Συντάκτης: Μουντράκη Ειρήνη
  •  Δημοσιεύτηκε στις: 25/02/2017

Ο Γιάννης Στόλλας είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός. Από αυτούς που καταφέρνουν να παγιδέψουν το βλέμμα του θεατή με τη στιβαρή τους παρουσία πάνω στη σκηνή, με μεστότητα και επαγγελματισμό. Έχει στο ενεργητικό του αξιοζήλευτες συνεργασίες στις μεγαλύτερες σκηνές της χώρας αλλά και τολμηρές αντισυμβατικές επιλογές. Αυτό το διάστημα μπορεί να τον δει κανείς στο μυθιστόρημα-σταθμός του Μέντη Κουμανταρέα Βιοτεχνία Υαλικών που ζωντανεύει στον Θέατρο της Σχολής Καλών Τεχνών κάθε Σάββατο και Κυριακή σε σκηνοθεσία του Άγγελου Χατζά.

 

Ποια είναι η ιδιαίτερη γοητεία της Βιοτεχνίας Υαλικών; Τι ήταν αυτό που σε έκανε να μπεις στη νέα αυτή περιπέτεια;

 

 

Οι χαρακτήρες του μυθιστορήματος.  Το διαβάζεις και η πρώτη σκέψη είναι πώς θα γίνει  αυτοί οι ήρωες να ζωντανέψουν στη σκηνή. Οι ζωές αυτών των ανθρώπων που είναι αιώνια σημερινοί, οικείοι, αντιήρωες, αναλώσιμοι. Οι σχέσεις τους τόσο βαθιές και ταυτόχρονα απελπιστικά φθαρτές. Η κατάρρευση των ηρώων μέσα στην ίδια την ακμή τους. Τόση αλήθεια. Που σημαίνει τόσο θέατρο! Ο συμμαθητής μου και σκηνοθέτης της παράστασης, Άγγελος Χατζάς, είχε την επιμονή να γίνει αυτό το μυθιστόρημα θέατρο και έτσι έφτασε στα χέρια του Γιάννη Μπουραζάνα που, κατά τη γνώμη μου, το διασκεύασε εξαιρετικά. Φυσικά, το γεγονός ότι την Μπέμπα Ταντή θα την έπαιζε η Τζίνη Παπαδοπούλου ήταν για μένα η εγγύηση για να πω αμέσως «ναι» στην πρόταση αυτή.

 

Το έργο του Κουμανταρέα είναι μια ιστορία χαμένων ιδεολογιών. Πιστεύεις ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια αντίστοιχη κατάσταση;

 

Δεν ξέρω, έχω μια αίσθηση μόνο. Αφεθήκαμε στη θεωρία. Πολύ θεωρία για όλα. Αναλώσαμε τη ζωή μας σε θεωρίες, ιδεολογίες, κλπ. Η πράξη μας βρήκε τους περισσότερους λειψούς. Αρνηθήκαμε να ταυτίσουμε την ιδεολογία με τη στάση ζωής. Αυτό πληρώνουμε τώρα. Έρχεται ένα σοκ, μια χούντα, μια κρίση, και τότε ο καθρέπτης αποκαλύπτει πολυ διαφορετικά πράγματα από ό,τι ισχυριζόμασταν ότι πρεσβεύαμε.

 

Οι δραματοποιήσεις λογοτεχνικών κειμένων τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί. Που νομίζεις ότι οφείλεται αυτό;

 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έκρηξη ομάδων που επιθυμούν να δημιουργήσουν, να αναιρέσουν, να προτείνουν τη δική τους ματιά στο θέατρο. Ακόμα και να γράψουν εξ αρχής ή να διασκευάσουν κλασσικά έργα ή κάποιο λογοτεχνικό κείμενο. Χαίρομαι αυτήν την ελευθερία. Η λογοτεχνία κατεβαίνει απ’ το ράφι και παίρνει άλλη θέση σε σχέση με το θέατρο. Όχι φυσικά ότι δεν μας φτάνουν τα θεατρικά έργα. Μακαρι να είχαμε εκατό ζωές να τα παίζαμε όλα, και πάλι δεν θα προλαβαίναμε. Αλλά, να ... Διαβάζεις τη Βιοτεχνία υαλικών και λες «αυτό πρώτα θα έπρεπε να γίνει Θέατρο. Φωνάζει θέατρο». Και το κάνεις. Γιατί όχι; Θα κριθεί όπως όλα.

 

Ο ηθοποιός που πατάει σε μια τέτοια προσπάθεια; Έχει ουσιαστικά δύο κείμενα – το λογοτεχνικό και ένα θεατρικό – από τα οποία μπορεί να αντλήσει υλικό;

 

Για τον ηθοποιό αυτό είναι ευτυχία. Ειδικά στη Βιοτεχνία Υαλικών οι ήρωες είναι τόσο ανάγλυφοι που οι ρόλοι ξεκινούν με πολύ γερές βάσεις. Η πρόκληση της σύνθεσης της ατμόσφαιρας  του βιβλίου και  της αμεσότητας του  θεατρικού κειμένου για τον ηθοποιό είναι τεράστια. Όταν και οι δύο πηγές, μυθιστόρημα και διασκευή, είναι κρυστάλινες, όπως εδώ, ο ηθοποιός είναι ήσυχος να δημιουργήσει.

 

 

Ο χώρος επιλέχθηκε ειδικά για τις ανάγκες της συγκεκριμένης παράστασης;

 

Επιλέχθηκε γιατί είναι ένα θέατρο φτιαγμένο στην καρδιά της Σχολής Καλών Τεχνών, στην καρδιά των εργαστηρίων της Σχολής, πραγματικά κυκλομένο από δημιουργία. Κάνεις πρόβα και κάποιος στη διπλανή αίθουσα την ίδια στιγμή ζωγραφίζει… Ίσως ο επόμενος Μόραλης. Δεν είναι υπέροχο; Επιπλεόν, είναι ένα σωστά οργανωμένο θέατρο που σέβεται τον ηθοποιό, την παράσταση και τους θεατές.

 

 

Είσαι ένας έμπειρος ηθοποιός με πείρα σε χώρους όλων των ειδών. Πως θα σχολίαζες την πληθώρα σκηνών που έχουν επιστρατευτεί για να φιλοξενηθούν οι εκατοντάδες των παραγωγών που πραγματοποιούνται μόνο στην πόλη της Αθήνας; Πιστεύεις ότι αυτή η υπερπαραγωγή μας οδηγεί πουθενά ή μήπως τελικά έχει αρνητικές συνέπειες;

 

Όταν τελείωσα τη Σχολη το ‘93 σπάνια οργανώνονταν ομάδες. Ίσως επειδή θέλαμε να ενταχθούμε στους ήδη υπάρχοντες θίασους, να παίξουμε με τα μεγάλα ονόματα ή ίσως επειδή υπήρχαν πολλές δουλειές που πλήρωναν. Έτσι, δεν ψάχναμε την ευκαιρία, δεν μας πέρναγε από το μυαλό να δοκιμάσουμε μόνοι μας. Δεν δώσαμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να δοκιμαστεί αυτόνομα. Δεν συνηθιζόταν κιόλας. Είχαμε και μια συστολή, ότι έπρεπε να γράψουμε πολλά χιλιόμετρα στη σκηνή πριν αναλάβουμε την ευθύνη μιας παράστασης. Καλώς κακώς, έτσι ήταν. Τώρα τα παιδιά, παίζουν, σκηνοθετούν, γράφουν έργα πριν καν μπουν στις Σχολές. Όλα γίνονται πια πολύ γρήγορα. Η ίδια η ζωή τρέχει σε άλλους ρυθμούς από τότε που εγώ πρωτοξεκίνησα. Αυτό δημιούργησε την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι σκηνές – χώροι για να παίζονται όλες αυτές οι παραγωγές. Κάποιοι χώροι κάνουν, κάποιοι δεν κάνουν. Αυτό όμως υπήρχε και παλαιότερα. Κάποια από τα κεντρικά θέατρα δεν έχουν ακόμα και τώρα ούτε έξοδο κινδύνου, ή έχουν άθλιους χώρους για καμαρίνια, κλπ. Εκμετάλλευση υπήρχε πάντα. Είναι στο χέρι της ομάδας να μην δεχτεί. Αλλά από την άλλη και οι «καλές» Σκηνές είναι πανάκριβες. Δυστυχώς στο Θέατρο όλοι πληρώνονται εκτός από τους ηθοποιούς. Τώρα αν αυτή η υπερπαραγωγή θεάματος οφελεί ή βλάπτει, δεν ξερω. Και εγώ σκέφτομαι μα που θα πρωτοπάει ο κόσμος; Τι θα δει από όλα αυτά; Δεν ξέρω, ο χρόνος θα κρίνει. Και το κοινό. Όχι εγώ.

 

 


Θεατρική διασκευή: Γιάννης Μπουραζάνας

Σκηνοθεσία: Άγγελος Χατζάς

Επιμέλεια κίνησης: Άρτεμις Ιγνατίου

Σκηνικά: Γιάννης Γκαρδιακός

Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας

 

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Γιάννης Μπουραζάνας, Τζίνη Παπαδοπούλου, Γιάννης Στόλλας, Άγγελος Χατζάς

 

Trailer παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=4DW9DajCuwg


Μέρες και ώρες παραστάσεων:

Σάββατο: 21:00

Κυριακή: 19:00

 

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Μειωμένο: 5 ευρώ (ισχύει για ανέργους, ΑΜΕΑ, φοιτητές, ατέλειες)

 

Προπώληση: viva.gr

H προπώληση ξεκίνησε:

https://www.viva.gr/tickets/theatrer/theatro-tis-anotatis-sholis-kalon-texnon/viotehnia-yalikon/

 

Προσφορά προπώλησης από viva.gr: 1+1 εισιτήριο δώρο για αγορές εισιτηρίων μέχρι την πρεμιέρα της παράστασης

 

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 45 λεπτά


Τηλέφωνα για πληροφορίες & κρατήσεις εισιτηρίων: 6984988581