Σπηλιώτη Χρύσα

Η Χρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός έχοντας ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου σε σκηνοθεσίες των Γιώργου Σεβαστίκογλου, Μίνωα Βολανάκη, Γιώργου Μιχαηλίδη,  Γιάννη Χουβαρδά, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, Νικαίτης Κοντούρη, Γιάννη Μαργαρίτη κ.ά. Υπήρξε απ’ τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη και του «Θεάτρου της Άνοιξης», συνεργάστηκε επίσης με το Αμόρε «Θέατρο του Νότου», με το «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», το «Εθνικό Θέατρο», την «Ελεύθερη σκηνή» και πολλά άλλα.

Συμμετείχε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές και κάποιες κινηματογραφικές ταινίες.

Απ’ το 1996 στράφηκε κυρίως στη συγγραφή θεατρικών κειμένων. Τα έργα της κυκλοφορούν απ’ τις εκδόσεις «Σοκόλη», «Δωδώνη», «Καστανιώτης», ενώ η συλλογή διηγημάτων της Χαμένο δίκιο απ’ τις εκδόσεις «Κέδρος».

Το έργο της Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; έχει ανέβει σε 30 διαφορετικές παραστάσεις, έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, πολωνικά, γερμανικά, κροατικά, ολλανδικά, πορτογαλικά) και εμπεριέχεται στα πολωνικά στην επίτομη ανθολογία ελληνικών κειμένων «Z Parnasu I Olimpu» ενώ το Φωτιά και Νερό έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και παρουσιαστεί στο Tristan Bates Theatre στο Λονδίνο.

Διετέλεσε γενική γραμματέας του Ι.Τ.Ι. και μέλος του Δ.Σ. (2012- 2014).

Δίδαξε θεατρική γραφή στο «Θέατρο των Αλλαγών», στο ΙΤΙ (Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου), στο Σύλλογο θεατρολόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο ΘΟΚ  και στο «Ανοιχτό Θέατρο» της Κύπρου.

Σπουδαστές των σεμιναρίων της παρουσίασαν επαγγελματικά τα έργα τους σε σκηνές της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Εργάστηκε για χρόνια στο ραδιόφωνο σαν παραγωγός εκπομπών λόγου και κειμενογράφος, κυρίως στο κρατικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, αλλά και στην ιδιωτική ραδιοφωνία. 

Έγραψε σενάρια για τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές για την τηλεόραση της ΕΡΤ καθώς και τα κείμενα πολλών παιδικών εκπομπών της ΕΡΤ.

Ασχολήθηκε επίσης με το εφηβικό θέατρο κι εργάστηκε με θεατρικές ομάδες εφήβων.

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Ο γιος μου, Νικόλαος Μάντζαρος, 2017

Η αληθινή σου ιστορία;, 2013

Πόρτες, 2012

Το μάτι της Τίγρης, 2012

Ποιος κοιμάται απόψε;, 2010

Φωτιά και Νερό, 2007

Με διαφορά στήθους , 2004

Αγκά-σφι και φι, 2003

Σκοτσέζικο Ντους, 2000

Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;, 1996

 

 

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Η αληθινή σου ιστορία;, 2013

4 άνδρες - 1 γυναίκα

Το μάτι της Τίγρης, 2012

3 άνδρες - 3 γυναίκες

Πόρτες, 2012

3 ηθοποιοί

Φωτιά και νερό, 2007

2 άντρες - 1 γυναίκα

Με διαφορά στήθους, 2004

1 γυναίκα (Μονόλογος)

Αγκά-σφι και φι, 2003

3 άνδρες - 3 γυναίκες

Σκοτσέζικο Ντους, 2000

3 άνδρες - 3 γυναίκες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗ

Πετράκου Κυριακή, Kαθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών