Φοινίτσης Δημήτρης

Ο Δημήτρης Φοινίτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης σε μικρασιατική οικογένεια. Σπούδασε στο μεταπτυχιακό τμήμα Δημιουργικής Γραφής της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (διπλωματική εργασία στο Θεατρικό Έργο), στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (διπλωματική εργασία στη Σκηνοθεσία), στο Scuola di Lettere e Filosofia - Universita degli Studi di Genova, στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Θεμέλιο» και στη Σχολή Δημοσιογραφίας «ΑΝΤ1».

Έχει γράψει θεατρικά έργα, μονολόγους, διηγήματα και παραμύθια. Δούλεψε επί σειρά ετών στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο της Αθήνας και της περιφέρειας, ως πολιτιστικός συντάκτης και εκφωνητής. Εργάστηκε ως ηθοποιός, ασχολείται όμως πλέον μόνο με την σκηνοθεσία.

Ιδρυτικό μέλος και σκηνοθέτης της «Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ» (www.protasi.org), έχει ανεβάσει κλασσικά και σύγχρονα έργα σε, κυρίως, μη θεατρικούς χώρους. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής σε δημοτικά σχολεία Ε.Α.Ε.Π. στη Ρόδο, την Κρήτη και την Κέρκυρα. Από τις Εκδόσεις Αιγόκερως κυκλοφορεί η πρώτη τετραλογία θεατρικών έργων του υπό τον γενικό τίτλο «Dominatrix».

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

BELLEΛΕΝ - Η (αιώνια) τραγωδία της Ελένης, 2014

Βόρειο Αίνιγμα, 2014

Εγκαταλελειμμένοι, 2011

Dominatrix, 2009

Η σιωπή στο στόμα, 2007

Θεάνθρωποι, 2007

Στη δίψα σου!, 2006

Μειωμένα αντανακλαστικά, 2005

 

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Βόρειο Αίνιγμα, 2014

3 άνδρες - 1 γυναίκα

ΕΓΚΑΤΑλελειμμένοι, 2011

1 άνδρας - 1 γυναίκα. Στο βίντεο: Προϊστάμενος, Γραμματέας, Σύζυγος, Αδερφή, Ψυχίατρος, Εισαγγελέας, Ρεπόρτερ

Dominatrix, 2009

2 άνδρες - 2 γυναίκες

Θεάνθρωποι, 2007

2 άνδρες - 2 γυναίκες

Μειωμένα αντανακλαστικά, 2005

1 άνδρας και 1 γυναίκα ή 3 άνδρες και 3 γυναίκες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΟΙΝΙΤΣΗ

Τζουμάκα Ζωρζίνα, Θεατρολόγος – Σκηνοθέτης