Μανώλη...!, 1986

1 γυναίκα

Γιώργος (Κύπρος) Νεοφύτου

Το Μανώλη...!, με τον υπότιτλο «ένας διάλογος» πρόκειται στην πραγματικότητα για το μονόλογο της ηρωίδας, που απευθύνεται στο γάτο της.

Το πρόσωπο του έργου, η Μαρία, μια εξηντάχρονη χήρα, εξιστορεί το δράμα της, στη μοναδική συντροφιά της, το γάτο της Μανώλη: ο μοναχογιός της, που λεγόταν Μάνος, δολοφονήθηκε στο πραξικόπημα του 1974, στην αυλή του σπιτιού τους. Η Μαρία έχει να αντιμετωπίσει, πέρα από τον πόνο και τη μοναξιά, την κοινωνική απομόνωση. Τόσο γιατί το περιβάλλον της τής έχει κολλήσει τη βολική για τους άλλους ταμπέλα της «τρελής» όσο και επειδή τα γεγονότα του πραξικοπήματος αντιμετωπίζονται από την επίσημη πλευρά (κράτος, δικαστήριο, αστυνομία;) ως υποθέσεις που δεν πρέπει να σκαλίζει κανείς.

Μέσα από την εξομολόγηση της γυναίκας, σκιαγραφείται το παράδοξο του αισθήματος συστολής των αθώων στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία, σε αντίθεση με την έπαρση αυτών που επιχείρησαν την ανατροπή της δημοκρατίας.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Ο Γιώργος Νεοφύτου είναι εκ προοιμίου πολιτικός θεατρικός συγγραφέας. Η θεματολογία των έργων του συνδέεται με την κυπριακή πολιτική ιστορία και δη...