Πεθαίνω σα χώρα. Σχέδιο ενός μυθιστορήματος,, 1978

Ευέλικτο

Δημήτρης Δημητριάδης

Το κύριο και μεγαλύτερο μέρος του σύντομου σε έκταση πεζογραφήματος είναι αφηγηματικό. Γραμμένο λίγα χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, εξιστορεί τα ποικίλα πάθη και τα δεινά μιας χώρας σε κατάσταση κρίσης και κατάρρευσης, όχι μόνον από εξωτερικούς λόγους αλλά, κυρίως, εξαιτίας της εσωτερικής διαφθοράς και σήψης που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα. Η «χώρα», το «έθνος», ο «λαός».

Η μακροπερίοδη και συχνά διακοπτόμενη από αποσιωπητικά, αφήγηση καταλήγει στον ορμητικό, βίαιο και απελπισμένο γυναικείο μονόλογο.

Ληξιαρχεία τινάχτηκαν στον αέρα. Τα μεγαλύτερα πλιάτσικα γίνανε στα μουσεία και στα αρχεία του Κράτους. Αποκαλύφθηκαν αίσχη και αίσχη, σε μια κρίση εθνικού αυτοκολασμού. Η ερωτική ζωή τετρακοσίων πρωθυπουργών αποτέλεσε το θέμα οργιαστικών ταινιών στηριγμένων σε αδιάψευστα τεκμήρια. Δημόσιοι άνδρες, που δεν πρόλαβαν να το σκάσουν στο εξωτερικό εγκαίρως, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν ανώτατα αξιώματα και να προβούν σε εξομολογήσεις μπροστά σε αφρίζουσες μάζες λαού που τους λυντζάριζαν και μετά τους έτρωγαν με την εκδικητική λύσσα των αδικημένων. Η κατοχή κράτησε πράγματι πολλούς αιώνες. Όσο χρειαζόταν για να εξαφανιστεί το παραδοσιακό εκτόπισμα της χώρας και να συγχωνευτεί αυτή μες στο ευρύτατο κοσμοδιάγραμμα που κάλυπτε πια όλη την υδρόγειο.

Σαν οραματικός εφιάλτης, Οραματική και βίαιη γραφή, κόντρα στην ευφορία της μεταδικτατορικής εποχής.

Το έργο έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, τα ιταλικά, τα γερμανικά, όπως και στα ισπανικά και τα καταλανικά (ανέκδοτες μεταφράσεις). 

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Η Αρχή της Ζωής, 1995

3 άντρες - 3 γυναίκες

Insenso, 2007

1 πρόσωπο

Χρύσιππος, 2008

6 άνδρες - 4 γυναίκες

Το άγγιγμα του βυθού, 2008

7 άνδρες- 3 γυναίκες

Ο κυκλισμός του τετραγώνου, 2009

8 άντρες - 3 γυναίκες

Τόκος, 2010

4 άνδρες - 4 γυναίκες

Πολιτισμός: μία κοσμική τραγωδία, 2013

5 άνδρες - 6 γυναίκες - 2 παιδιά

Η εκκένωση, 2013

5 γυναίκες - 4 άντρες και οι 4 γυναίκες του Χορού.

Φαέθων, 2009

3 άνδρες - 2 γυναίκες

Εν Χορώ, 2015

15 (Χορός)

Ο θερισμός, 2016

2 άνδρες - 3 γυναίκες

Stroheim, 2015

1 άνδρας - 2 γυναίκες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

Ο Giorgio Barberio Corsetti το 2009 σκηνοθέτησε στο παρισινό θέατρο Odéon το έργο του Howard Barker Gertrude (le Cr...

Εν Χορώ του Δημήτρη Δημητριάδη

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Το 1963, με υποτροφία του βελγικού κράτους, σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλ...