Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου

Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση αποσπασμάτων της Ιστορίας του Θουκυδίδη, με την οποία επιχειρείται η ανάδειξη της διαχρονικής και οικουμενικής ουσίας της «Τραγωδίας του Πολέμου».
 
Το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη «Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος: Τα περί Πλάταιαν και άλλα Δεινά» αποτελεί συρραφή ιστορικών γεγονότων ανθολογημένων από τα πέντε πρώτα βιβλία της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη. Το διασκευασμένο υλικό παρουσιάζει σε δραματοποιημένη μορφή επεισόδια από την πρώτη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου.
 
Κύριος στόχος του έργου είναι η υλοποίηση της βιωματικής πρόσληψης του  «πολεμικού γεγονότος». Με τη δραματοποίηση του ιστορικού λόγου, με την άρση του από το επίπεδο της «διήγησης» στο ύψος της «μίμησης», συντελείται η αμεσότερη, δραστικότερη και ψυχαγωγικότερη επικοινωνία του βιώματος.
 
Η παράσταση επιχειρεί να αποτελέσει ένα γόνιμο μάθημα: σε γνωστικό επίπεδο, συνδυάζοντας τη γνώση του αρχαίου ιστορικού λόγου με τον σύγχρονο πολιτικό προβληματισμό· σε ψυχαγωγικό επίπεδο, επικοινωνώντας τα τραγικά συναισθήματα που παράγει η πολεμική βία. Και, όπως μαρτυρεί η πείρα, όπου η γνώση και η ψυχαγωγία συναντιούνται το παιδευτικό αποτέλεσμα είναι πιο συναρπαστικό, πιο βαθύ και πιο αξιομνημόνευτο.

Η ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο-Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παναγόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γουργουλιός
Κίνηση: Αουλόνα Λούπα
Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ
Κινητοί Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Φωτογραφία: Θοδωρής Βερονίκης-Ελίνα Γιουνανλή
Μουσική Επιμέλεια: Μικές Γλύκας
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Βασίλης Αθανασόπουλος, Στέλιος Αναστασιάδης, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, Αουλόνα Λούπα, Ρίνος Τζανής
 

Πληροφορίες για την παράσταση

Θεατρική Ομάδα:
Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη
Χώρος
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 10671, Αθήνα Tηλ.: 2103611206 - Fax: 2103611380
Πρώτη Παράσταση:
26/01/2018
Τελευταία Παράσταση:
27/01/2018
Διάρκεια:
60'
Ημέρες & ώρες:
Παρασκευή 26-Σάββατο 27 Ιανουαρίου, 21:00