Το φαινόμενο Ρασομόν

Το έργο εκτυλίσσεται στον Μεσαίωνα της Δύσης. 
Μετά την δίκη για τον φόνο ενός άνδρα, ένας Μοναχός, μια Περουκιέρισα κι ένας Ξυλοκόπος για να προστατευτούν από την καταιγίδα που ξεσπάει, βρίσκουν καταφύγιο στα ερείπια της πύλης Ρασομόν.
Ο Μοναχός με φιλοσοφική αναζήτηση αλλά και υπαρξιακή αγωνία, πιστεύει στην ζωή και στον άνθρωπο αναζητά τον ιδανικό κόσμο, η επαφή του όμως με την πραγματικότητα τον απογοητεύει.
Η Περουκιέρα δεν πιστεύει σε τίποτα και σε κανέναν. Δουλειά της είναι να φτιάχνει περούκες απ' τα μαλλιά των πεθαμένων, ξυρίζοντας τα κεφάλια τους. Τριγυρνάει μέσα στο δάσος και ψάχνει για πτώματα. Προκλητικά κυνική νοιάζεται μόνο για τον εαυτό της.
Ο Ξυλοκόπος φαίνεται καλός άνθρωπος, θεοσεβούμενος, οικογενειάρχης, τα 'χει καλά με την εξουσία, δεν διστάζει όμως να κλέψει και να πει ψέματα προς όφελός του.
Τα τρία αυτά πρόσωπα, συζητούν για το γεγονός που τάραξε την πόλη.
Πριν τρεις μέρες, ένα ζευγάρι περνώντας από το δάσος συναντά έναν Ληστή, ο οποίος βιάζει την γυναίκα και σκοτώνει τον άντρα.
Ο Ληστής  συλλαμβάνεται και οδηγείται στο δικαστήριο. Η Γυναίκα επίσης καλείται να καταθέσει, το ίδιο και ο Μοναχός που είδε το ζευγάρι να μπαίνει στο δάσος, αλλά και ο Ξυλοκόπος που όπως ισχυρίζεται ήταν ο πρώτος που βρήκε τον νεκρό.
Μάρτυρες και κατηγορούμενοι , για το ίδιο γεγονός, αφηγούνται μια  διαφορετική ιστορία, η οποία ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του θεατή.
Ακόμα και την εκδοχή του Άντρα μαθαίνουμε μέσω της Περουκιέρισας που τον συνάντησε αιμόφυρτο  στο δάσος, λίγο πριν πεθάνει.

Ποια είναι τελικά η αλήθεια;

Το «Φαινόμενο Ρασομόν» επιχειρεί να θέσει ερωτήματα που αφορούν στην σχετικότητα της αλήθειας και κατά πόσο αυτό που θεωρεί ο κάθε άνθρωπος ως αλήθεια,  σχετίζεται με παράγοντες όπως  ο χαρακτήρας του, το επίπεδό του, ή το προσωπικό του όφελος.

 

Η ταυτότητα της παράστασης

Συγγραφέας - Σκηνοθεσία: Αναστασία Παπαστάθη

 

Συντελεστές

Σκηνικά - Κοστούμια: Κυριακή Πανούτσου

Μουσική – Ήχοι: Πάνος Φορτούνας

Φωτισμοί: Αναστασία Παπαστάθη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Παυλοπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Αντώνης Κουτρουμπής

Φωτογραφίες: Ιάσωνας Κοκινάκης - Κατερίνα Αθανασάκη

Παίζουν: Αναστασία Παπαστάθη, Νίκος Μπουσδούκος, Μαρία Σκούντζου, Δημήτρης Τσολάκης, Γιώργος Λαμπριανός, Βίκη Κυριακοπούλου

Πληροφορίες για την παράσταση

Χώρος
RADAR, Πλατεία Αγίου Ιωάννη & Πυθέου 93, Νέος Κόσμος, Τηλ.: 210.9769294
Πρώτη Παράσταση:
11/03/2017
Τελευταία Παράσταση:
31/12/2017
Διάρκεια:
90'
Ημέρες & ώρες:
Παρασκευή και Σάββατο 21:00, Κυριακή στις 19:00
Εισιτήρια:
15€ (γενική είσοδος), 12€ (μειωμένο)